Követendő a finnországi svéd autonómiamodell

Példamutató a kisebbségi identitás megőrzésében az Ǻland-szigetek azon joggyakorlata, amely korlátozza az ország más zónáiból érkezők ingatlanvásárlási és vállalkozói jogát — mondta Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke, aki wärmlandi látogatása előtt Stockholmban találkozott a finnországi svédek képviselőivel.

A megyei tanács közleménye szerint a finnországi Ostrobothnia megyéhez tartozó Korsnäs kisrégió elnök asszonyával, Ann-Sofi Backgrennel folytatott megbeszélés során kiderült, hogy Finnország messzemenően támogatja a több nyelv használatát, a kétnyelvű dokumentumok többletköltségét pedig a finn állam állja.

Tamás Sándor és Tatár Márta megyei tanácstag az Ǻland-szigetek autonóm státusáról is beszélt Ann-Sofi Backgrennel. Az Ǻland-szigetek ugyan Finnországgal együtt belépett az Európai Unióba, azonban megőrizte különleges jogi státusát. A nemzetiségi és területi autonómia mintapéldájaként emlegetett szigetek lakossága 92 százalékban svéd ajkú. Az elnök asszony elmondta, bár felületesen, de ismeri Székelyföld helyzetét, és elfogadja Tamás Sándor meghívását, és ellátogat Kovászna megyébe. A megyei tanács elnöke szerint sok a közös vonás a finn—svéd és a román—magyar viszonyban.

Farcádi Botond, Háromszék

admin
 

>