1

Tőkés – ki kell harcolni a kommunizmus mértékadó elítélését

Következetesen folytatni kell a harcot a kommunizmus áldozatait megillető igazság- és jóvátételért, Európa tartozik nekik és önmagának ezzel – hangoztatta Tőkés László református püspök, erdélyi magyar európai parlamenti képviselő szerdán Brüsszelben, a Szembenézés a kommunista múlttal című konferencián.

A tanácskozást – Tőkés szervezésében – az EP épületében tartották, és az azt követő sajtótájékoztatón a képviselő reményét fejezte ki, hogy az EP júniusban megválasztandó új képviselőtestületének ötéves mandátuma alatt Brüsszelben „sikerülhet kiharcolni a kommunizmus mértékadó elítélését”. A konferencia – amelyen főként romániai szakértők és kutatók tartottak előadást – a kisebbségek és a vallási közösségek kommunizmus általi elnyomására összpontosított, és megnyitó beszédében a püspök hangoztatta, hogy a múlt tisztázása a többségi és kisebbségi viszonyok, valamint az állam és az egyház közötti kapcsolatok tartós rendezéséhez is hozzájárulhat.

A tanácskozás egyik résztvevője, Schöpflin György (Fidesz) ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy a szóban forgó rendszerekben a kisebbség kettős elnyomás alatt volt, annál is inkább, mert gyakran a nemzeti többség és a kommunizmus találkoztak egymással, és egyfajta „nemzeti kommunizmus” alakult ki. Hozzátette, sokan úgy fogták fel, hogy a kisebbségi lét önmagában ellenállás a kommunizmussal szemben is.

Tőkés László a sajtótájékoztatón érthetetlennek nevezte azt a fajta kettős magatartást, amelyet a kommunizmussal és a fasizmussal kapcsolatban tanúsítanak. „Mintha volnának másodrangú áldozatok” – fogalmazott. „Ugyanaz a gyűlölet hevíti az osztályellenséget megsemmisíteni szándékozókat, mint a faji alapon gyűlölködőket. Nem volt finomabb a Gulágban elpusztulni, mint a holokauszt áldozatává válni.”

A konferencia nyomán született nyilatkozat egyebek között követeli, hogy a képviseleti testületekben ne vehessenek részt olyanok, akik a kommunizmus bűntetteivel, kommunista múltjukkal kompromittálódtak.

MTI

admin
 

  • Mr.X szerint:

    Most kivetelesen eggyetertek Tokessel.

  • >