5

Járuljunk hozzá a biharszentjánosi Benjámin szívműtétjéhez !

Egy súlyos szívbeteg partiumi magyar kisfiú életmentő műtétjéhez kér segítséget a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. A Nagyvárad melletti Biharszentjánoson élő Szilágyi család mindig mosolygós kétéves kisfiának, Szilágyi Benjáminnak a szíve bármelyik pillanatban leállhat, ha sürgősen nem operálják meg. A beavatkozást legközelebb Budapesten tudják elvégezni. Ötmillió forintba kerül, de az összeget a család önerőből képtelen előteremteni. A gyermeket március elejére már előjegyezték a műtétre, de ezidáig a pénznek még fele sem jött össze.

– Elkezd sírni, felkéredzkedik az ölembe, de amikor az ölemben van, akkor nagyon ordít és aztán elájul, ki kell vinni a levegőre. Lekékül a kis szája vagy az ujjai, aztán egy-két perc és helyrejön – meséli Szilágyi Jolán, Benjamin édesanyja.

– Ha elmegyek dolgozni, ha bármikor telefonál a feleségem, amikor látom, hogy ő hív, már rettegek, hogy jaj Istenem, mi van, nincs valami probléma mert akkor rohannom kell azonnal haza, hogy kórházba szállítsam – meséli Szilágyi László, az édesapa.

A huncut mosolyú kisfiú május végén lesz 2 éves. Remélhetőleg akkora már túl lesz a második szívműtétjén és az életveszélyen. Amiről az imént szülei beszéltek, az egy igen súlyos szívrendellenességgel járó rosszullét. Beninek a szívén nem fejlődött ki sem a kamrákat, sem pedig a pitvarokat elválasztó sövény, ezért a vénákból visszaáramló vér keveredik az oxigénes vérrel. A kisfiú emiatt fulladozik. Tavaly Marosvásárhelyen ugyan megműtötték, de csak részlegesen tudtak rajta segíteni.

– Ez egy elég ritka betegség. Ha egy szimpla tetralogia lenne, akkor meg tudták volna műteni Romániában. A kamrák közti septum defectust sikerült elzárni, de a pitvar közötti nagy falhiányt nem lehet pótolni. Ennek a gyereknek a szívén a kamrák és pitvar közti úgymond lyukak olyan jelentősek, hogy a műtéti beavatkozás nem lehetetlen, de nagyon nehéz. Szinte nem is létezik sövény a két pitvar között. A jobb kamra kiáramlási szűkülete miatt a gyermek hipoxiás rohamokat produkál. Ezek sürgetik a beavatkozást – magyarázza Dr. Berechi Enikő gyermekgyógyász főorvos, szívspecialista.

Beninek ezen felül lovaglóaortája van és a jobb szívkamrájának a fala is megvastagodott. Budapesten, az Országos Kardiológiai Intézetben még ebben a hónapban meg tudnák operálni. Sajnos ez annak függvénye, hogy sikerül-e előteremteni a szívműtét költségeit. A négytagú családnak, még az előző, tavaly decemberben végrehajtott marosvásárhelyi életmentő operáció járulékos költségeit sem sikerült visszafizetnie. Arra ötezer eurós bankkölcsönt vettek föl, annak ellenére, hogy a román egészségbiztosító finanszírozta a műtétet.

– Akkor azt mondta a doktornő, hogy sürgős. Ha eldugulnak az erek, meg is halhat. Ha három hét, egy hónapig leszünk oda, akkor 5 millió forintba kerül a műtét, de mi csak az egyötödét tudjuk előteremteni. Ha valamilyen komplikáció fellép, akkor több lesz – meséli az édesanya.

A kisfiú szívműködését most gyógyszerekkel próbálják stabilizálni. Ennek köszönhetően kissé enyhültek fulladási rohamai.

A családnak a műtétre a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat is gyűjtést indított. Még mindig több millió forintra lenne szükség ahhoz, hogy a kétéves gyermek életben maradhasson. Az édesapa 850 új lejt, azaz körülbelül mindössze 60 ezer forintot keres. Ezért munkatársai és a szűkebb családi kör is gyűjtöget a műtétre. Laci kényszerből most az autóját is el akarja adni. Annak ellenére, hogy tisztában van vele, egy súlyos rohamnál nagy szükségük lehetne rá.

– Megpróbálok mindent eladni, mert a fiam élete mindennél többet ér. A legelső alkalomkor mikor megtörtént a roham, akkor nem tudtuk, mi ez. Rögtön kocsiba szálltunk, és rohantunk a kórházba. Ezzel a problémával sokáig nem élhet. Sajnos – mondja szomorúan a kisfiú édesapja.

A szülők, ahogy mondták, Benit most a széltől is óvják. A kisfiú nem rohangálhat, még sírnia sem lenne szabad, mert ilyenkor fokozottabban ki van téve annak, hogy a szíve felmondja a szolgálatot. Általában az újszülöttek 8-10 ezreléke születik Beni-féle szívrendellenességgel. Mivel Romániában köztudottan kevés a gyermekkardiológus, így nem is szűrik a csecsemőhalandóságnak ezt az okát.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének számlaszáma:
11794008-20022002 (forint)

Duna TV

admin
 

 • KIVANCSIKA szerint:

  Na latjatok itt az igazi tragedia es banat,ha egy gyerek a szulei szeme lattara omlik ossze es nem tudnak rajta segiteni.

 • Névtelen2 szerint:

  Igazad adok Neked Kíváncsika. Ettől nagyobb tragédia nem létezik a világon.

 • KIVANCSIKA szerint:

  Meg most sincs senkinek semmilyen jo otlete,hogy ezen az aranyos kisfiun hogyan lehetne segiteni? Hol vagytok ti okoskodok?”Jo tanacsot” osztogatok? Nem talalta meg ki senki, hogy hogyan tudnank segiteni osszefogassal,szeretettel?Ott ahol igazi baj van,nem pedig kepzelt serelmek.

 • Széri József szerint:

  Milyen Ron bankszámlára lehet adakozni?

 • admin szerint:

  A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének számlaszáma:
  11794008-20022002

  Közlemény: Szilágyi Benjamin
  IBAN: HU93 – 1179 4008 2002 2002 0000 0000
  SWIFT KÓD: OTP VHUHB

  Szerintem az aki akar pénzt adományozni ide kell küldje a pénzt Romániából, mert a RON- t az átutalás során a bank átalakítja FT- tá .

 • >