Fejetlenség és lázongás az MPP- ben

Négy nappal az Országos Tanácsnak nevezett első kongresszus előtt teljes fejetlenség uralkodik a Magyar Polgári Pártban. A háromszéki szervezet egyelőre sem hivatalos meghívót, sem a napirendekről szóló közleményt nem kapott, csak a sajtóból és szóbeszédekből értesültek arról, mi várható a szombati gyergyói tanácskozáson — közölte Gazda Zoltán megyei alelnök. A legutóbbi nyilatkozatok szerint Szász Jenő mégis választást tervez a kongresszusra, de már bejelentette, ő lesz az egyedüli jelölt. Gazda szerint ez alapjaiban kérdőjelezi meg a párt jelmondatát, a tavalyi bejegyzéskor a választás szabadságát hirdették meg, egyetlen jelöltre azonban csak szavazni lehet.

Az Országos Tanács szervezése körüli káosz és fejetlenség azzal is magyarázható, hogy a döntéseket meghozó, eredetileg héttagú elnökségnek ma már csak öt tagja van: Szász Jenő elnök, Orbán Balázs ügyvezető elnök, Farkas Csaba, Orbán Mihály és Tőkés András, akinek elnökségi tagsága összeférhetetlen, hisz ő a Maros megyei szervezet vezetője, és az alapszabályzat kizárja a tisztséghalmozást. Értesüléseink szerint Orbán Mihály és Tőkés András jelezte, lemond az elnökségről, így a testület, amelynek össze kell állítania az ülés napirendjét, le kell bonyolítania a rendezvényt, tulajdonképpen felszámolta önmagát. A megyei szervezetek egyelőre semmit nem tudnak a kongresszus részleteiről. Nem írtak ki pályázatot a megválasztandó tisztségekre, nem határoztak meg feltételrendszert, nem tudni, meddig és ki jelentkezhet — mondta el Gazda. A jelenlegi alapszabály szerint a párt elnökét az országos elnökség jelöli, ez utóbbi tagjait pedig a pártelnök nevesíti. Ha szombaton változtatnak az alapszabályon, az csak később, a bírósági bejegyzés után válik érvényessé. Gazda kifogásolta és alapszabályzat-ellenesnek nevezte azt is, hogy Szász Jenő egy hatszáz fős testülettel (az összes megválasztott önkormányzati képviselő, polgármester, megyei és helyi elnök) szeretne döntéseket hozni, az elképzelés szerint a hivatalos szavazásra jogosult 140 küldöttnek csak meg kell erősítenie a nagy testület határozatait, ha ilyen törvénytelen módon hoznak döntéseket, fennáll annak is a veszélye, hogy bíróságon támadják meg ezeket, és akár a nehezen bejegyzett párt léte is veszélybe kerülhet — fejtette ki. Emellett az is megtörténhet, hogy a küldöttek egy része távolmaradással tiltakozik, és akár bojkottálhatják is a kongresszust.

Bár az elmúlt egy hétben a tisztújítás kérdése lezártnak tűnt, tegnap több helyi és megyei elnök, alelnök nyílt levélben aláírásgyűjtést kezdeményezett, felkérték Csinta Samut, vállalja a szombati ülésen az elnöki tisztségért való indulást. Megfogalmazásuk szerint az MPP-nek megújulásra van szüksége. „A párt elnökének az utóbbi hetekben tett kétségbeesett próbálkozásai tisztsége megőrzésére újfent meggyőztek arról, hogy valódi tisztújításra van szükség. Nem a hatalom, hanem szolgálat elve alapján kell ezt vállalni” — áll a nyílt levélben. Csinta Samu néhány hete bejelentette, ha élvezi a háromszéki szervezet egyértelmű támogatását, vállalja a jelölést. Ezt követően Szász Jenő árulónak nevezte, aki az RMDSZ-be próbálja visszavezetni az MPP-t, és a megyei szervezet sem állt ki egységesen mellette, így visszalépett. Most a nyílt levél és a számos megkeresés mégis arra késztette, gondolja újra a helyzetet. Megtisztelőnek nevezte a felkérést, és igyekszik felelősségteljes döntést hozni — nyilatkozta a Háromszéknek. Függetlenül attól, hogy vállalja vagy sem a megmérettetést, elsőrendű fontosságúnak nevezte,az MPP és az Országos Tanács elemi érdekének, hogy a szombati kongresszus statutáris, törvényszerű legyen, ez állíthatná vissza az MPP-tagok megrendült hitét, ez hitelesíthetné a régi vagy új vezetőséget, ha nem így történik, nemcsak az ülés, de a párt számára is végzetes lehet.

Háromszék

admin
 

>