""Aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan."

& nbsp;

(Tamási Áron)

& nbsp;

& nbsp;

"Szerelmetes Szép Falumért, Szép Sarmaságomért!"

& nbsp;

(szabadon)

Decentralizáció teljes gőzzel

Létfontosságú a kormány és a parlamenti többség számára az államreform – jelentette ki a szombati kormányülésen az államfő. Az ülést követően a miniszterelnök bejelentette: idén összel kezdődik a decentralizáció – A kormányalakítás előtt mindannyian a decentralizációról, a helyi hatóságok önrendelkezésének növeléséről, az állami ügynökségek számának csökkentéséről beszéltünk – mondta a kormányülésen Traian Băsescu. Az elnök szerint a bürökrácia mérsékelését a túltelített rendszer tisztviselői számának csökkentésével lehet elérni. Véleménye szerint azokat az illetékeket és adókat is el kellene törölni, amelyek behajtása és kezelése többe kerül az államnak, mint amit a bevételi oldalra lehet jegyezni. Băsescu kifogásolta, hogy az utóbbi években létrehozott 300 000 munkahely közül 160 000 az államaparátusban van.

A kormányülést követően Emil Boc miniszterelnök bejelentette, május 4-ig részleteiben kidolgozzák és véglegesítik a decentralizáció jogi kereteit, hogy melyek lesznek azok a hatáskörök, amelyek leosztanak a helyi hatóságoknak. A folyamat az idén ősszel kezdődne és a jövő évben folytatódna. A kormányfő azt is közölte, hogy a decentralizációs folyamatot a belügyminiszter fogja felügyelni.

– Az állam túl sok közvetítőn keresztül ügykezeli a dolgokat és ezért rossz ügykezelő – fogalmazott Boc, aki hangsúlyozta, a kormánynak az a célja, hogy hatékony és modern államot építsen.

Bejelentette azt is, hogy közbeszerzési licitek 90 napos határidejét 30 napra csökkentették, ugyanakkor a végeredményt megóvó cégek a továbbiakban illetéket kell fizessenek. Csökken az óvások elbírálásának határideje is, ellenben feljebb tolták a keretösszegeket, amelyek fölött kötelező módon közbeszerzési eljárást kell hirdetni. A szolgáltatások esetén az eddigi 75 000 helyett 100 000 eurós összeg fölött, közmunkálatok esetén az eddigi 500 000 helyett 750 000 eurós összeg fölött kell licitet hirdetni.

Honline

Share

Decentralizáció teljes gőzzel bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Képek feltöltése hozzászólásodhoz.

Hozzászólások
Kategóriák