3

Decentralizáció teljes gőzzel

Létfontosságú a kormány és a parlamenti többség számára az államreform – jelentette ki a szombati kormányülésen az államfő. Az ülést követően a miniszterelnök bejelentette: idén összel kezdődik a decentralizáció – A kormányalakítás előtt mindannyian a decentralizációról, a helyi hatóságok önrendelkezésének növeléséről, az állami ügynökségek számának csökkentéséről beszéltünk – mondta a kormányülésen Traian Băsescu. Az elnök szerint a bürökrácia mérsékelését a túltelített rendszer tisztviselői számának csökkentésével lehet elérni. Véleménye szerint azokat az illetékeket és adókat is el kellene törölni, amelyek behajtása és kezelése többe kerül az államnak, mint amit a bevételi oldalra lehet jegyezni. Băsescu kifogásolta, hogy az utóbbi években létrehozott 300 000 munkahely közül 160 000 az államaparátusban van.

A kormányülést követően Emil Boc miniszterelnök bejelentette, május 4-ig részleteiben kidolgozzák és véglegesítik a decentralizáció jogi kereteit, hogy melyek lesznek azok a hatáskörök, amelyek leosztanak a helyi hatóságoknak. A folyamat az idén ősszel kezdődne és a jövő évben folytatódna. A kormányfő azt is közölte, hogy a decentralizációs folyamatot a belügyminiszter fogja felügyelni.

– Az állam túl sok közvetítőn keresztül ügykezeli a dolgokat és ezért rossz ügykezelő – fogalmazott Boc, aki hangsúlyozta, a kormánynak az a célja, hogy hatékony és modern államot építsen.

Bejelentette azt is, hogy közbeszerzési licitek 90 napos határidejét 30 napra csökkentették, ugyanakkor a végeredményt megóvó cégek a továbbiakban illetéket kell fizessenek. Csökken az óvások elbírálásának határideje is, ellenben feljebb tolták a keretösszegeket, amelyek fölött kötelező módon közbeszerzési eljárást kell hirdetni. A szolgáltatások esetén az eddigi 75 000 helyett 100 000 eurós összeg fölött, közmunkálatok esetén az eddigi 500 000 helyett 750 000 eurós összeg fölött kell licitet hirdetni.

Honline

admin
 

 • R szerint:

  Szuper vagy nem? Ezt nem lehet tudni! Akkor szuper ha az allampolgarok okosan fogjak megvalasztani a Polgarmestereket, megyei tanacsosokat amit most meg nem mondhatunk hogy ez igy is van.
  Ez azt jelenti hogy nagyobb hatalmuk lessz a polgarmestereknek, vagyis kiskiralyok lesznek!
  Vegulis “szuperebb” ha tudjuk kezelni!!!!!

 • sarmasagi szerint:

  mindenesetre most jol rafaztunk.

 • >