Orbán- Tőkés közös kampány

Tőkés László a találkozó után tartott sajtótájékoztatón azt mondta: meghívta Orbán Viktort, hogy jöjjön el Erdélybe az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség közös listája mellett kampányolni. A Fidesz elnöke megtiszteltetésnek nevezte a meghívást, és azt kérte, hogy Tőkés László is vegyen részt az itteni kampányban.

A Fidesz elnöke arra hívta a fel a figyelmet, hogy először lesz egyidőben az EP-választás Erdélyben, a Felvidéken és Magyarországon, ez pedig komoly kihívás és lehetőség is a nemzeti elkötelezettségű erőknek, hogy a mondandójukat programjukat, mozgásukat „össz-kárpát-medencei magyar politikai akcióvá” alakítsák. Egy össz-kárpát-medencei kampánynak is megfelel majd, amit látni fogunk – fogalmazott.

Tőkés László szintén arról beszélt, ha nincs is „szupranacionális pártjuk”, de úgy készülnek fel a kampányra, mintha egy pártban volnának a felvidékiek, a magyarországiak és az erdélyiek. Mint mondta, ebben kérte a Fidesz támogatását.
A politikus úgy vélte: az egységes magyar európai képviselettel és a határok eljelentéktelenedése folytán „lehetővé válik bizonyos értelemben még Trianonnak a korrekciója” is.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor és Tőkés László is értékelte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nemrégiben kötött megállapodását, amelynek értelmében a két szervezet az romániai EP-választásra létrehozta a “magyar összefogás” listáját, valamint döntöttek egy paritásos alapon működő Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum megalakításáról is. Az EP-lista első helyén Tőkés László áll majd, a második és harmadik helyet RMDSZ-es, a negyediket pedig EMNT-s jelölt foglalja el.

Orbán Viktor sikernek tartotta az RMDSZ-szel kötött megállapodást, és úgy vélte, ez lehetőséget teremt arra, hogy minél jobban szerepeljenek a választáson a magyar erők. Remélte, hogy az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum megalakulásával a megállapodás nem egyedi eset marad, hanem az erdélyi politikai-társadalmi erők képesek lesznek tartósan is egyetértésre jutni.

Hangsúlyozta, hogy a Fidesz álláspontja mindig is az volt, hogy egyetlen párt képtelen arra, hogy az egész erdélyi közéletet megszervezze, ezért az a jó, ha mindenkinek jut hely a nap alatt, és kizárólagosság helyett a harmóniára törekednek.

Mint mondta, a Fidesz kiemelt nemzetpolitika partnernek tekinti az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot, elsősorban azért, mert nem ragadt le az autonómia korlátozott kulturális formájánál, hanem a területi autonómiát sem tekintette ördögtől valónak.
Orbán Viktor arra a felvetésre, hogy Szász Jenő a Székely Nemzeti Tanács részéről viszont bírálta a megállapodást, azt mondta: sokszínű az erdélyi közélet, az egységhez vezető út pedig nem az egyféleségen, hanem a különbözőség megismerésén át vezet, ezért természetesnek veszi, hogy vannak, akik nem támogatják a megegyezést.

Tőkés László úgy vélte, hogy az RMDSZ felülemelkedett pártpolitikai kötöttségein, és azzal, hogy egy rajta kívül álló entitással megegyezést kötött, egy totalitárius egység alakult át plurálissá. Örvendetesnek nevezte, hogy a magyar erőket egységesíteni tudták a magyar nemzet és az erdélyi magyarság érdekében.

hirextra.hu

admin
 

>