3

Kongresszus előtt az MPP

A Magyar Polgári Párt (MPP) kongresszusa előtt tíz nappal még javában zajlik a vita arról, hogy legyen-e vezetőcsere a szervezet élén. Az MPP területi szervezeteinek többsége az elmúlt napokban megtartotta a gyergyószentmiklósi kongresszust megelőző küldöttgyűlését, a legtöbb helyen azonban továbbra sem alakult ki egységes álláspont arról, hogy a tisztséget jelenleg betöltő Szász Jenő megfelelő irányítója-e az egy évvel ezelőtt bejegyzett pártnak. Szász az elmúlt napokban több olyan vidéki szervezet ülésére is ellátogatott, ahonnan korábban az hírlett, hogy tisztújítást szeretnének a párt élén. Csinta Samu, a háromszéki MPP ügyvezetője – akinek neve többször is elhangzott, mint Szász Jenő potenciális kihívója – kitérő választ adott szerdán a Krónika arra vonatkozó kérdésére, hogy megméretkezik-e kongresszuson.

Viták és meglepetések nélkül zajlott le kedden este a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki küldöttgyűlése Sepsiszentgyörgyön, a megyei könyvtár Gábor Áron Termében. Az ülés előtt az előcsarnokban a Székelyudvarhelyen megjelenő Polgári Élet hetilap számait szórták, címoldalán ezzel a címmel: „Csinta: nem indulok”. Csinta Samu, a háromszéki MPP ügyvezetője azonban közölte: nem nyilatkozott a lapnak azzal kapcsolatban, hogy tisztújítás kiírása esetén indulna-e Szász Jenő ellenében a polgári párt elnöki tisztségéért. Az ülésre Szász Jenő, a párt országos elnöke is megérkezett. A 89 küldöttből 70-en vettek részt az ülésen, akik ellenvetés nélkül megszavazták a napirendi pontokat: a megyei elnökség beszámolóját, a 27 küldött kiválasztását, akik Kovászna megyét képviselik majd a március 14-i MPP-kongresszuson.

A tisztújítás nem került szóba

A sepsiszentgyörgyi ülésen felolvasták azokat a javaslatokat, amelyeket a háromszéki küldöttek a kongresszuson képviselnek. Módosítanák a pártprogramot, úgy hogy abba bekerüljön az autonómiatörekvések támogatása is. Az alapszabályzatot úgy változtatnák meg, hogy a megyei, országos elnök kétéves mandátummal rendelkezzen, és egyszer legyen visszaválasztható. Az önkormányzati tisztségviselők ne vállalhassanak szerepet a párt elnökségében, az országos választmány megalakítása háromszéki elnöklettel, az országos alelnökök számának a növelése, közülük kettő legyen háromszéki. Javasolják, hogy a megyei elnök és elnökség jelölése és megválasztása tartozzon a megyei küldöttgyűlés hatáskörébe. A korábbi tervekkel ellentétben a gyűlésen nem került szóba, hogy a háromszéki küldöttek javasolják a tisztújítást, és arról sem volt szó, hogy Csinta Samut jelölik a pártelnöki tisztségre.
Szász Jenő a gyűlés után tartott sajtótájékoztatón kifejtette: valószínű, hogy a kongresszuson a jelenlegi elnökség megerősítésére, bizalmi szavazásra kerül sor, hogy tisztázzák az ellenfeleik által felvetett legitimitás kérdését. Szász szerint, ha egy párt építkezni akar, házon belül kell, hogy rendezze a nézetkülönbségeket, a kongresszuson csupán megerősítik a konszenzust.

Nincs egyetértés a háromszéki szervezetben

Csinta Samu háromszéki ügyvezető elnök megkeresésünkre elmondta: fenntartja véleményét, hogy a polgári pártnak legitim elnökre és elnökségre van szüksége, de azt, hogy lesz-e tisztújítás vagy sem, az a kongresszus napirendi pontjainak összeállítása után derül ki. A napirendi pontokat a kongresszus előtti utolsó országos elnökségi ülésen határozzák meg. „Aggályos, hogy az országos elnök és az elnökség korteskörúton vesz részt, és még nincsenek napirendi pontok” – fogalmazott Csinta Samu, aki szerint az országos elnök által Sepsiszentgyörgyön és Kolozsváron felvetett javaslat, hogy a kongresszuson a küldöttek mellett a meghívottak is rendelkezzenek szavazati joggal, általános bizonytalanságot kelthet.

Gazda Zoltán, az MPP háromszéki alelnöke elmondta: szándékosan nem hozták szóba a tisztújítást, mert békés küldöttgyűlést akartak.

Ferencz Botond, az orbaiszéki MPP-elnök annyit mondott, a napokban egyeztetnek arról, hogy javasolják-e majd a tisztújítást, de a háromszéki küldöttek mindenképpen egységes álláspontot képviselnek majd a kongresszuson.

Fekete Károly kézdiszéki elnök hangsúlyozta: az általa vezetett szervezet soha nem akart tisztújítást. Nagy István, a baróti MPP elnöke úgy fogalmazott, Szász Jenőnek nincs ellenjelöltje, így ő Szász Jenőt támogatja. Ha az országos elnök mandátuma kétéves lesz, két év múlva már a háromszéki szervezet is felnőhet oda, hogy ellenjelöltet állítson – mondta Nagy István.

A Kolozs megyeiek tisztújítást akarnak

Az MPP Kolozs megyei szervezete vasárnap este tartotta a küldöttgyűlését. A megyei szervezet nem bírálta felül a tisztújításra vonatkozó korábbi döntését, melynek értelmében a választások megerősítenék a szervezet vezetésének legitimitását.

Szász Jenő a kolozsvári küldöttgyűlésen – Sepsiszentgyörgyhöz hasonlóan – kifogásolta a korábban megválasztott kongresszusi küldöttség listáját, mondván, hogy mindkét esetben urbánus környezetből, vagyis Kolozsvárról és Sepsiszentgyörgyről választották meg a küldöttek nagyobb részét. Többször is a lista újraválasztása mellett érvelt, azonban Kolozsváron megerősítették a korábbi küldöttlista összetételét. A kolozsvári ülésen egyébként Szász Jenő a kongresszusi küldöttségek reprezentativitását is megkérdőjelezte, és az egyszerű tagoktól kezdve a helyi vezetőkig mindenkit meghívott a kongresszusra. Kijelentette: hat-hétszáz ember fog szavazni Gyergyószentmiklóson, a kongresszusi küldöttségnek pedig kötelessége lesz ezt a döntést megerősíteni.

Szász Jenő és a diverzió

Gergely Balázs, az MPP kolozsvári elnöke a Krónikának úgy nyilatkozott: az alapszabályzat nem tartalmaz arra vonatkozó rendelkezést, hogy városi vagy vidéki környezetből jelöljék ki a küldötteket, szerinte ez mindössze az MPP-elnök diverziója, mellyel azt az érzést próbálta kelteni a tájékozatlanabb küldöttekben, hogy egy szűk városi vezető réteg áldozatai. Gergely kifogásolta, hogy Szász a hosszúra nyúlt elnöki beszámolójában nem hozta szóba eddigi tevékenységét sem. „Gyakorlatilag kortesbeszédet tartott, amelynek lényege az volt, hogy mindazon kevesek, akik le akarják őt váltani, az RMDSZ vagy a Szekuritáté beépített emberei, és egyetlen céljuk a párt felszámolása” – mondta Gergely. Hozzáfűzte: ellentmondásosnak és antidemokratikusnak tartja Szász Jenő beszédét, melyben az országos elnök a keresztény gondoskodás és a szolidaritás jegyében a jelenlévők bizalmát kérte, miközben bosszúhadjáratot hirdetett azok ellen, akik a párton belüli váltást szorgalmazzák.

Gergely: „Érthetetlen Szász hadakozása”

A kolozsvári elnök kijelentette: a párt alapszabályzata szerint a párt országos tanácsának feladatai közé tartozik a tisztújítás is, ettől eltekinteni senkinek nincs joga. Felkéri ugyanakkor a párt elnökségét, hogy bírálja felül az Országos Tanács összehívására vonatkozó elnöki álláspontot, mivel ha ez nem történik meg, a 14-i ülés teljesen szabálytalan és ellenőrizhetetlen lesz. „Érthetetlen, miért hadakozik a tisztújítás ellen Szász Jenő, miközben megválasztása esetén megerősödött és legitim vezetője lehet a Magyar Polgári Pártnak” – fűzte hozzá Gergely Balázs.

A szatmáriak ünnepelni akarnak

A Szatmár megyei választmány szerdán késő estig ülésezett, döntöttek arról is, hogy kik képviselik majd a partiumi megyét a gyergyószentmiklósi kongresszuson. „Szabály szerint a megyei közgyűlés 30 százalékának kell képviselnie a párt szatmári érdekeit. Eredetileg úgy terveztük, hogy az MPP megalakulása után két évvel tartunk kongresszust, de a szervezet különböző képviseleteinek kérésére előrehoztuk az időpontot – nyilatkozta a Krónikának Hegedűs Pál, a párt Szatmár megyei vezetője. – Ennek a találkozásnak ünnepi jellegűnek kellene lennie, hiszen most leszünk egyévesek, de ha tisztújításra is sor kerül, majd mindenki a saját meggyőződése szerint javasol vezetőt. Úgy gondolom, akik eddig irányítottak, megfelelőek, hiszen már bizonyítottak, és nem hiszem, hogy egy ilyen fiatal alakulatnak már most vezetőt kellene cserélnie. De mindenki saját belátása szerint dönt majd, és a többség akarata fog érvényesülni.”

A megyei elnök szerint „az MPP háza táján is vannak gondok, de ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül vezetőket kell cserélni”. „Akik eddig irányítottak, már tapasztalt politikusok, nem biztos, hogy célszerű megválni a szaktudásuktól – fogalmazott Hegedűs. – Sokan azt róják fel nekünk, hogy a legutóbbi parlamenti választásokkor nem teljesítettünk jól, de pénzalapok nélkül lehetetlen volt megfelelő kampányt szervezni, ez az egyik legnagyobb bajunk.”

„Az MPP kiskorában nagy dolgokkal foglalkozott”

Az MPP Maros megyei szervezete jelenleg az alapszabályzat-módosításra összpontosít. Az őszszel tragikus körülmények között elhunyt Ráduly Levente helyébe lépő Tőkés András szerint a jövőben mindenképpen nagyobb mozgásteret kell biztosítani a megyei szervezeteknek. „Az MPP azt sínylette meg, hogy kiskorában nagy dolgokkal foglalkozott” – fogalmazta meg a párt eddigi tevékenységével szembeni fenntartását Tőkés András, aki a szervezet országos alelnöke. Tőkés András elismerte, hogy az MPP-nek sokkal inkább a szervezetépítésre, mintsem az országos kérdések megoldására kellett volna koncentrálnia. Hozzátette: a Maros megyeiek mindenképpen pozitív irányba való elmozdulást várnak a márciusi kongresszustól. „Ami a vezetőségi beosztásokat illeti, még nem állítottuk élére, hogy kit fogunk támogatni és kit nem. Egyelőre nem is tudjuk: lesz-e Szász Jenőnek ellenjelöltje” – nyilatkozta Tőkés. Kérdésünkre, hogy amennyiben a jelenlegi pártvezetőt megerősítik tisztségében, vállal-e egy újabb alelnöki mandátumot, Tőkés András nem adott határozott választ. Mint kifejtette, nem mérlegelte a helyzetet, de amennyiben megvalósul mindaz, amit a marosszéki küldöttség elvár a kongresszustól, illetve igény mutatkozik az ő munkájára, nem zárja ki a további szerepvállalást.

Nincs egységes álláspont

A tisztújítást illetően továbbra sem helyezkedtek egységes álláspontra az MPP gyergyószentmiklósi szervezetének tagjai. Míg a legutóbbi közgyűlésen a tagság hallgatólagos beleegyezését adta, hogy a három küldött előzetesen egyeztetve a háromszéki szervezetek küldötteivel a változást támogatná, a múlt szerdai, Szász Jenő jelenlétében lezajlott „baráti beszélgetésen” a jelenlévők többsége mégis bizalmat szavazott a pártelnöknek.

Szász Zoltán küldött már a Szász Jenővel folytatott beszélgetés alkalmával bejelentette: nem óhajt részt venni a múlt pénteken, Székelyudvarhelyen tartott MPP-konferencián, így Sikó Gyula pótküldött lépett helyébe. „A véleményem nem változott” – szögezte le a Krónika kérdésére Szász Zoltán, aki nehezményezte, hogy a székelyudvarhelyi konferenciát teljes hírzárlat övezte, és meglepőnek találta, hogy „egy mondatnyi hír nem jelent meg az újságokban az eseményről”. A helyébe lépő Sikó Gyula kijelentette: „Székelyudvarhelyen mindenki Szász Jenőt támogatja”. Ugyanakkor kifejtette, mindaddig, amíg Szász Jenő az egyetlen jelölt, értelmetlen állásfoglalásról beszélni. Ugyanezt a véleményt osztja a kongresszuson elnöki minőségéből adódóan hivatalból küldöttként résztvevő, Vadász Szatmári István is, aki a Sikó által mondottakat azzal egészítette ki, hogy „ha egy elnökjelölt lesz, ellene szavazni vagy tartózkodni nem tisztességes dolog”. Vadász Szatmári egyébként arra is kitért, a változás támogatásának ténye csak a „hallgatólagos beleegyezés alapján mondható ki, erre vonatkozó szavazásra nem került sor a közgyűlés keretében. Ezzel szemben Árus Zsolt küldött a Krónika kérdésére kijelentette: a küldötteknek azt az álláspontot kell képviselniük, amit a közgyűlés elfogadott. Árus egyébként ismételten elítélte Szász Jenő bizalmiszavazás-indítványát, mint mondta, a Szász által összehívott gyűlés nem volt törvényes, és nem volt korrekt a pártelnök által kezdeményezett bizalmi szavazás sem.

Pap Előd, a csíkszeredai MPP elnöke megkeresésünkre elmondta: a kongresszuson részt vevő helyi MPP-sek a héten döntenek majd arról, milyen álláspontot képviselnek március 14-én. A Bihar megyei MPP ma tartja küldöttgyűlését. Előzetesen Lengyel György, a szervezet megyei elnöke a Krónikának úgy nyilatkozott, testületileg nem kívánnak állást foglalni a tisztújítás kérdésében, a küldöttek lelkiismeretére bízzák, hogy majd hogyan szavaznak a gyergyószentmiklósi kongresszuson.

Szerző(k): Szucher Ervin, Lázár Lehel, Jánossy Alíz, Gyergyai Csaba, Bíró Blanka, Bálint Eszter, Végh Balázs

kronika.ro

admin
 

 • Karesz szerint:

  Rúgjátok ki Szászt, és tegyetek valaki mást helyébe, mert ha nem, akkor lesz egy másik UDMR is! Egy Markó elég, nem kell még egy 98%-os aránnyal megválasztott elnök!
  Lelketek rajta, mert ha most elba…tok a dolgokat, senki se rinyáljon később, hogy milyen nehéz az élet!
  Szász levizsgázott, konspirál és nem jár tisztességes utakon! Aki így kezdi, attól jót nem lehet elvárni!
  Véleményem az, másvalaki kell a helyébe!
  Hajrá MPP, de Szász nélkül! Mindannyiunk érdekében!

 • Lúdas Matyi szerint:

  Azt fröcsköli Szász mostanában, hogy aki ellene szól, tesz, az nem más mint a szeku, vagy az RMDSZ beépitett embere, beleértve Csintát meg Tőkést is… de mi van akkor, hogyha éppen ő a beépitett tégla?(???)
  Az elmúlt évek baklövéseit meg bénázásait visszaidézve (pártbejegyzés, támogató aláirás hiánya, választási fordulók kihagyása, megállapodások, koaliciók elkúrása, Markó, Tőkés, Orbán és mások kritizálása stb.)mi a garancia rá, hogy nem éppen szándékosan, vagy ami rosszabb, Markóval való lepacsizás után éppen ő vállalta a tégla szerepet.
  Persze ezt nem állitom, csak, ha már ő kaszabol a szavakkal maga körül TTT.-re, meg Sz.Zs.-ra utalva Csintát lejáratva a tagságnak nyalva, akkor csak annyit mondok,érdemes megvizsgálni ezt az oldalt is.
  +1 téma: még az is elképzelhető, hogy ma valódi nemzeti lista lenne, ha nem Szász az elnök! Mindezt úgy állapitom meg, hogy minden elismerés a Szász-féle dajkáskodás előtt, de én már megtanultam 1-néhány dolgot az élettől, és deres hajjal ajánlom mindenki figyelmébe: ha észrevetted, hogy a lovad megdöglött, szállj le róla. 🙂

 • mpps szerint:

  en szemelyesen is ismerem szasz jenot,igaz nem nagyon jol es a meglatasom az hogy rendes ember.marcsak az a teny hogy az rmdsz kikozositette szamomra csak azt jelenti hogy nagyon utaljak.ha ez igy lenne,akkor biztos tett valami jot nekunk magyaroknak,amit udemerajek keptelenek voltak megtenni,ezert megprobaljak kiutalni.tud-e valaki errol tobbet mondani?

 • >