4

Orbán Viktor: ,,teljes mellszélességgel támogatom a megállapodást”

Nem ért egyet a Magyar Polgári Párt (MPP) Tőkés Lászlót illető bírálataival Orbán Viktor. A Fidesz elnökét a Magyar Hírlap a tegnapi sajtótájékoztatón Szász Jenő MPP-elnöknek a megállapodást ellenző magatartásáról kérdezte.

orban_tokes4A Magyar Hírlap megkérdezte Orbán Viktort, mi a véleménye arról az ellenkezésről, amit ez a megállapodás kiváltott a Szász Jenő vezette MPP-ben. A Fidesz elnöke így válaszolt: „Az erdélyi magyar élet rendkívül színes és sokféle. Én a különbségek eltagadásának a politikáját nem tartom helyesnek. Az nagyon egészséges, ha mindenki a saját programját, ambícióit maga is megfogalmazza, de mindig is a harmóniára törekvés híve voltam. A sokféleség nem azonos a harmónia hiányával, mert ha ez így lenne, akkor soha nem jöhetne létre nemzeti egység. Az egységhez az út pedig nem az egyféleségen, hanem a különbözőség elismerésén keresztül vezet az anyaországban is és máshol is. Ezért én természetesnek veszem, hogy vannak, akik ezt a megállapodást nem támogatják, én azonban teljes mellszélességgel támogatom.”

Orbán Viktor kijelentette, hogy az EMNT–RMDSZ-megállapodás valamelyest a Fidesz sikere is, mert a párt felfogása az erdélyi magyar politikát illetően mindig egybeesett Tőkés Lászlóéval. A Fidesz által is támogatott Tőkés sikeres EP-kampánya 2007-ben, majd mostani megegyezése az RMDSZ-szel is bizonyította, hogy van létjogosultsága és elismertsége a püspök által képviselt programnak és az RMDSZ-en kívüli más szervezeteknek. Tőkés László és Orbán Viktor megállapodott, hogy egymásnak is kampányolnak majd az EP-választásokon.

Kristály Lehel
Magyar Hírlap

admin
 

 • Orbán Viktor azt üzente szerint:

  Szóval Orbán Viktor azt üzente úgy az RMDSZ-nek mint az MPP-nek hogy össznemzeti ügyekben illik a harmóniára törekedni(összefogás és egység),ill.azt hogy az egység és összefogás nem jelent egyféleséget, hanem a különbözőség elismerését mind a két oldal részéről.
  Tisztelt és kevésbé tisztelt erdélyi politikusok,ugye megértitek az idők szavát össznemzeti kérdéskörben?Vagy inkább maradtok a marakodásnál,híveiteket is arra biztatván?
  Ha így lenne,akkor pfúj nektek!Szégyelljétek magatokat!

 • sarmasági ember szerint:

  Mikor tanuljuk meg hogy akkor amikor hazai vagy mint jelen esetben is nemzetközi porondon kell helytálljon a magyarság, akkor igenis össze kell fogni a politikumnak azért hogy valamit elérjünk, őseinkkel ellentétben akik széthúzás miatt juttatták a magyarságot abba a helyzetbe amibe van jelenleg.
  Mikor vesszük észre hogy a sikernemzetek pont azért sikeresek mert össze tudtak fogni egymással akkor, amikor a szükség hozta?
  Megtanuljuk- e már végre ezt az apró trükköt?

 • nem szerint:

  nem tanujuk meg mer a magyar nem tud mekbocsatani a masik magyarnak.

 • nem szerint:

  nem meg ako se ha szarba vanak mind a keten.

 • >