2

„Markó Béla elnök mondjon le”

news-20090122-09040240-imageAzt kérem Markó Bélától, az RMDSZ országos elnökétől, hogy mondjon le, mivel eljátszotta az érdekvédelmi szövetség becsületét, nyilatkozta , az erdon internetes portálnak Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke.

– Az országos választások után, a kormánykoalíció megalakulása előtt Markó Béla elnök úr személyesen tárgyalt Traian Basescu államfővel, és úgy jött ki tõle, hogy az RMDSZ a demokratákkal tart, ezzel én nem értettem egyet, mivel elõtte a liberálisokkal voltunk, közölte a Bihari Naplóval Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke. Ezzel a húzásával eljátszotta a saját becsületét, s eljátszotta az én becsületemet is. Mivel én mindig Markó Béla mellett álltam, ezt a cselekedetét megbocsátom neki, de ő elherdálta az RMDSZ becsületét is, amit viszont nem tudok neki elnézni. Azt mondtam neki, hogy mondjon le. Ez esetben ez volna a legkorrektebb.

Azt ki lehet magyarázni, hogy hány ember megy el szavazni egy választáson, de egy rossz stratégiának meg kell legyen a felelõse. Az RMDSZ elvesztette azt az imázsát, hogy egy megbízható partner, aki odaáll valaki mellé, és nem kell állandóan azt nézni, hogy ott van-e még a szövetségese mellett. Én RMDSZ-tag vagyok, bízom az RMDSZ-ben, hiszek abban, hogy ez a szervezet képviseli a magyar érdekeket. Azt gondolom, hogy egy ilyen esetben elég, ha azt mondják, ha nem sikerült valami, akkor menj el! Nem hiszem, hogy ennél többet kellene tennem.

„Elrontottad, menned kell”

– Azt gondolom, hogy ebben a demokratikus szervezetben el lehet mondani, akár a Markó Béla elnök úrra is, hogy elrontotta, rossz döntést hozott, tehát ezért most lépjen hátrébb! , jelentette ki Kiss Sándor az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke.

–Elvesztettük egy bizonyos fokig a becsületünket, ezért valakinek el kell vinnie a balhét, közölte Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke , a Bihari Naplónak adott inerjújában. Az, aki hibázott, annak fel kell állnia, a szervezet viszont marad. Ha ezért engem kirúgnak, akkor nem is akarok egy ilyen szervezetben lenni, ahol nem mondhatod el a saját véleményedet. Nem azt mondom, hogy Markó lépjen ki a szövetségbõl. Én Markó-párti vagyok, mert egy nagyformátumú, okos, ügyes ember, aki becsületes, de ell kell ismerni, ezt most elszúrta. És itt nincs másfajta büntetés. Elrontottad, menned kell. Kell legyen valaki, aki ezt elmondja. Nem hiszem, hogy egyedül vagyok ezzel a véleménnyel. Ha igen, akkor engem fognak elküldeni emiatt, és akkor ezt én el fogom fogadni. Nem akarok a helyébe kerülni, eszem ágában sincs. Nem ilyen szándék vezérel engem, hanem az, ha az RMDSZ valamely politikusa elveszíti a bizalmat, akkor azt leváltjuk, és jön egy másik helyette. Mindig a vezetõt kell leváltani. Ha például rosszul szerepel Bihar megyében az RMDSZ, az nem Szabó Ödön hibája, hanem a Kiss Sándoré, mert õ az elnök. És nem azé a választó vétke, aki nem jött el voksolni.

„Egy árulóban senki sem bízik”

–Miért volt szükséges a koalicíós megállapodást kötni az Nemzeti Liberális Párt megyei szervezetével, amikor eddig is együttmûködtek?

–Az RMDSZ megyei szervezetének ki kell jelentenie – függetlenül attól, hogy mi fog történni bizonyos igazgatóinkkal –, hogy mi ahhoz a koalíciós partnerhez –a liberálisokhoz– tartozunk megyei szinten, akivel májusban megkötöttük a koalíciós szerzõdést. Nem tökéletes ez a koalíció, de mi ehhez ragaszkodunk. Most, a kormány megalakulása után mindenféle mende-monda keringett, hogy ezzel, vagy azzal „állunk össze” el kell mondanunk, nem fogunk alkudni ebben a kérdésben, mert akkor késõbb, hogyan bíznak majd meg bennünk. Egy árulóban senki sem bízhat.

Ugyanakkor ha valaki figyelmesen elolvasta a az RMDSZ és a PNL megyei szervezet vezetõinek nyilatkozatát, abban volt egy olyan mondat, amelyre nem sokan figyeltek fel: a két alakulat közösen fog dönteni minden kérdésben. Ezt mi eddig nem mondtuk el. Ennek alapján akár Nagyvárad polgármestere, vagy a Megyei Tanács elnöke nem hozhat olyan határozatot, amit nem vitatott meg az RMDSZ-szel.

„Ne érzze egyetlen magyar se, hogy esélytelen”

–Az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt a két legerősebb alakulat a megyében, logikus, hogy õk vezessék ezt a megyét, jelentette ki Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke.

–Az a véleményünk, ha azt akarjuk, hogy a megye és Nagyvárad jól menjen, ehhez kell egy bukaresti lobbi is, hangsulyozta Kiss Sándor. Felkértük erre a többi párt megyei szervezetét is. Ugyanis úgy tûnik, hogy a PSD és a PD-L itteni vezetői nem Bukarestet figyelik, hanem itt kezdik elosztani a posztokat. Lassan már oda jutnak, hogy még a portás tisztségeket is osztogatják egymás között, miközben oda kellene figyeljenek, hogy a fõvárosban szerezzenek maguknak helyeket. A másik kormányzat idején több államtitkára is volt Bihar megyének. Tudni kell, hogy nem a miniszterelnök a legdöntõbb, még nem is a miniszterek, hanem azok az államtitkárok és igazgatók, akikkel a bizonyos kérdéseket, információkat meg lehet tárgyalni. Egy bihari személy helyi érzelmû, nem pedig olyan ember mint, aki kijelenti: mostantól aztán Olténiát fogják fejleszteni. Eddig is azt fejlesztették, de először történt meg az utóbbi négy évben, hogy Bihar megye elsõ lett a fejlesztések finanszírozásában. Hiába erdélyi a miniszterelnök, ha az igazgatók és államtitkárok szintjén nem lesznek bihariak, akkor nem lesz kihez Bukarestbe menni, s elmagyarázni, hogy melyek az itteni elvárások. Ne itt tülekedjenek a másodvonalbeli politikusok, hanem Bukarestben is.

–Miért fontos, hogy bihariak is kapjanak kormányzati tisztségeket?

–Nekünk bihariaknak nagyon fontos, hogy a megyében és Nagyváradon is vezetõ szinten legyen jelen a magyarság. Ez adott esetben fontosabb mint a bukaresti jelenlét. Az utóbbi egy globális bihari fejlesztéshez kell, de a legtöbb problémánk helyiek, itt keletkeznek.

Nagyon sok találkozó volt régebben a mostani kormánypártok megyei képviselõivel, de most, amikor ki akarják rúgni a mi embereinket úgy eltûntek, mintha nem is léteznének. Most õk a nyerõk. Elmúlik majd ez az állapot, aztán jönnek majd a hétköznapok, amikor mûködnie kell a megyei és a helyi önkormányzatnak is.

–Milyen a kapcsolatuk a liberálisokkal?

–Nem tökéletesen stimmel a kapcsolatunk a liberálisokkal. Főleg a Megyei Tanács elnökével. Nem tudom, hogy mit kellene tennem, mivel próbálkozzak, hogy javuljon vele a kapcsolat. Sok polgármesterünk van a megyében, s nem mindegy, hogy milyen képviseletet kapnak. Bízzunk benne, hogy az RMDSZ–PNL megyei protokollum aláírása után ez az együttmûködés is jobban fog mûködni, hiszen a döntéseket már közösen fogjuk meghozni.

Ha csak azt vesszük, hogy sikerült elérni, hogy a váradi stadion egy magyar labdarugó nevét viselje, tíz évvel ezelõtt el sem lehetett volna ezt képzelni. Egy magyar vezetõje lett, a Helyi Közszállítási Vállalatnak is, ami azt jelenti, hogy már magyarul is szídhatjuk a közszállítást…

Annak vagyok a híve, hogy lehetõleg mindenhol ott legyünk, hogy ne érezze egyetlen magyar sem azt, hogy nincsen esélye. Persze jó lett volna kormányon maradni, ha megmaradnak ott az igazgatóink, de az ellenzéki sorsnak is megvan a maga jó oldala. Legalább el lehet mondani, hogy milyen rosszul kormányoznak.

Forrás:  http://www.erdon.ro/hirek/romania/cikk/marko-bela-elnok-mondjon-le/cn/news-20090122-09040240

admin
 

 • Markó Béla szerint:

  Azért se mondok le!Hányszor mondjam még hogy én vagyok a Főnök!
  Mit számít nekem az hogy mit is mondtok rólam! A kutyát sem érdekli!
  Úgyhogy értsétek meg:én a Gyurcsány tanítványa, megtanultam tőle sokmindent,legfőképpen azt hogy ha pofátlankodtok velem, akkor odaütök nektek szar kis választók!Úgyhogy kuss!

 • sarmasági szerint:

  Mit hallanak füleim?Mit látnak szemeim?
  Borul az rmdsz-es guruk bilije?
  Akár örülhetnénk is, ha nem a mi nyakunkba zúdítanák.
  Dehát ezek vagyunk mi, sarmaságiak.Mikor mindenki igyekszik szabadulni a korrupt őskövületektől,vagy legalább is kényszeredetten kerülik a baráti csókolózást, a mi kis ügyeseinkre most jött rá a nagy üsszeborulás óhaja.Mutogatják faluszerte az országos elnököt, szilveztereztetik a megyeit.
  Több kérdés is felmerül,ha józanul belegondolunk:
  -eddig miért nem voltunk a kedvenceik?
  -hírtelen miért lettünk ilyen kedvesek?
  -tiszta önzetlen ez a nagy bratyizás?
  -ki(k) erőltetik ránk ezt a nemkívánt frigyet?
  Még sorjázhatnám a kérdéseket, de biztos vagyok, hogy ezek költőiek…Pedig ajánlatos lenne megbeszélni a falu dolgait.Akár egy falugyűlés keretében.Mert mostanában csak elbeszélünk egymás mellett.
  Az új vezetés ott folytatja, ahol a régi abbahagyta.
  Azt hiszi,hogy mindent (jobban)tud, hogy mindent jól
  csinál, mert a fentiek úgy mondják.Nem akarják észrevenni, hogy forrong valami.Múlandóban az a világ, amelyben a választás megnyerésekor elkezdődött aranyélet biztosan kitartott legalább négy évig.
  Alig egy hónapja, hogy kitépték az aranytojást tojó tyúk vezértollait, és máris veszélyben a nagy egység a nagy vezetők körül.Már nem csak a két székely megye, hanem Maros-és Bihar is nyíltan kimondja, hogy az rmdsz, érdekvédelmi szövetségből átalakult érdek-szövetséggé.És ez a csúcsvezetőség műve és bűne.
  A sarmasági vezetők meg dugják fejüket a homokba,sőt,csillogó szemmel sütkéreznek a fentiek múlandó, kétes dicsfényében.
  A szatmári rmdsz-kongresszuson megyei vezetőink már belevittek egyszer egy dicstelen játszmába.Ne hagyjuk,hogy ez mégegyszer megtörténhessen!
  .

 • >