""Aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan."

& nbsp;

(Tamási Áron)

& nbsp;

& nbsp;

"Szerelmetes Szép Falumért, Szép Sarmaságomért!"

& nbsp;

(szabadon)

Nyárádszeredában letették a harmadik ortodox templom alapkövét

A 2008-as esztendő karácsonyának másodnapja minden bizonnyal új fejezetet nyit Nyárádszereda, a Nyárád mente, a történelmi Marosszék életében.

Délután 3 óra 40 perckor megyénk legmagyarabb kisvárosának piacterén, Bocskai István erdélyi fejedelem mellszobrával átellenben mintegy 25-30 résztvevő jelenlétében (nagyjából ennyi az ortodox hitű lakosság száma a háromezres Nyárádszeredában), sűrű keresztvetések közepette, fél tucat pópa részvételével elkezdődött a páratlan ceremónia.

A történetet nem ismerők számára el kell mondani, hogy egy darab központi földterület, a főtéri park északi része az első román világ idején a görög katolikus vallásúak birtokába került.

A kommunizmus idején – köztudomásúlag – ezt a felekezetet törvényen kívül helyezték, ezért ennek hívei szinte mind egy szálig beálltak a római katolikus magyar egyházunknak a soraiba.

Annak ellenére, hogy a római katolikusokká lett volt görög katolikusok az egyetlen törvényes jogutódai ennek a földterületnek, az ortodoxok vallásúak – erősen gyanús körülmények között – nemrég elbitorolták azt.

Az említett napon – annak ellenére, hogy tulajdonjoguk nem tisztázott – radikális lépésre szánták el magukat, mit sem törődve azzal, hogy a Nyárádszereda Polgármesteri Hivatalától nincs építkezési engedélyük, önkényes lépéssel letették ortodox templomuk alapkövét.

Létezik ugyanakkor egy érvényes kormányhatározat, amely megtilt mindenfajta építkezést a főtéren, de az „államvallás” képviselői törvényeink fölé készülnek állni.

Nyárádszereda lakói – akik szerint – a létező két ortodox templom bőven kielégíti a maroknyi ortodox vallású nyárádszeredai hitbéli ígényeit, megdöbbenéssel fogadják a nyilvánvaló provokációt.

Vajon reménykedhetünk-e abban, hogy a kerületében frissen megválasztott szenátor – aki egyben az RMDSZ szövetségi elnöke is – megteszi a megfelelő lépéseket ezen törvénytelenség megszüntetésére?

Vajon bízhatunk-e abban, hogy a Maros Megyei Tanács magyar elnökasszonya, illetve a Maros Megyei Tanács egyik nyárádszeredai alelnöke, aki egyben kerületi RMDSZ-elnök is, keményen kiáll a Nyárád-szeredai magyarság mellett?

Csíki Sándor

Share

Nyárádszeredában letették a harmadik ortodox templom alapkövét bejegyzéshez 1 hozzászólás

  • Nem utolso sorban szerint:

    Es meg valamikor a 90-es evek vege fele a mi Beluci batyank es a Fodrasz haverja azt erositettek a vilagi nagyfelyeknek, hogy nyugi mert itt a Magyar kisebbseggel szembeni banasmod az peldaerteku!

    Na tessek! Hat pelda itt az egesz minket kepviselo tarsasag! Vagy inkabb sajat magat kepviselo tarsasag!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Képek feltöltése hozzászólásodhoz.

Hozzászólások
Kategóriák