28

N Y I L A T K O Z A T

1. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség, kiesvén a Demokrata Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt által létrehozott nagykoalícióból, felfedezni látszik a spanyolviaszt. Azt állítja tudniillik, hogy a két – jobb- és baloldali – nagy párt etnikai okokból hagyja ki őket az újan alakuló kormányból.

Sajnálatos és nevetséges, hogy Markó Bélának és elvtársainak közel húsz évre volt szükségük annak felismerésére, amit minden világosan látó, erdélyi magyar ember mindig is tudott, éspedig hogy: a román versenypártoknak – akárcsak a szlovákoknak – pártállástól függetlenül, többé vagy kevésbé a legfőbb közös jellemzője a magyarellenesség. Több mint tíz évnyi kormánybeli vagy kormányoldali politizálás közben ezt nem látni, nem észrevenni: csapnivaló politikai helyzetfelismerésre, – mondhatni – vétkes politikai vakságra vall.

Ennek összefüggésében nézve, igencsak sajnálatos és több, mint bűn, súlyos hiba volt, hogy az RMDSZ tizenkét évvel ezelőtti kormányra kerülése óta a román politikai nacionalizmus – kisebbségi! – szekértolójaként segítette elhitetni a nemzetközi közvéleménnyel, az Európa Tanáccsal, a NATO-val és az Európai Unióval, hogy Romániában jó úton halad a kisebbségi ügyek megoldása, sőt – úgymond – „modell-értékű a román kisebbségpolitika”.

Ma már, a mostani fejlemények fényében még az RMDSZ előtt is világos lehet, hogy a román jobb- és baloldal – miként a szlovák politikum is – arra az álláspontra helyezkedik, hogy: „a mór megtette a kötelességét – a mór mehet”.

Szerényen megjegyezzük, hogy józanabb hangok ezt a kifejletet már régóta megjósolták.

2. Másfelől viszont – paradoxális módon – nem valószínű az, hogy a történtek után a román politikum a heves magyarellenesség hibájába esnék. A román politika ennél bölcsebb és okosabb. Valószínűleg igazat mond Mircea Geoană pártelnök, amikor ismételten kijelenti, hogy: – az eurokonformitás minimumát betartva – „ezentúl is tartják magukat a társadalmi befogadás elvéhez, és elítélik az etnikai diszkriminációt”.

Markó Béláék szorult helyzetükben mindenáron etnikai síkra akarják terelni politikai kudarcukat, ezáltal próbálván elhibázott politikájukat magyar szavazóik előtt (am. 40%!) igazolni. Pedig valójában csak arról van szó, amit Geoană úr ilyenképpen fejt ki: „az RMDSZ-szel kapcsolatos döntésüket nem szabad a magyar kisebbség elleni gesztusként vagy attitűdként értelmezni, hanem arról van szó, hogy a parlamentben szinte 70 százalékot (!) kitevő pártok mellett nincs szükség egy harmadikra is a kormányban” (kiemelések tőlem – TL). Ergo: „a mór mehet”, már nincs szükség reá.

Mindezeket figyelembe véve, elhibázott és szánalmas, ahogyan az egész román pártspektrumot – a baltól a jobboldalig – végig járt RMDSZ-es korifeusok most nacionalizmust „vizionálnak”.

Kelemen Hunor ügyvezető elnök arról sápítozik, hogy: Romániához képest „a Szlovákiában történtek csak gyenge viccnek (sic!) fognak tűnni”; továbbá azt fájlalja, hogy elesnek a közpénzektől.

Markó Béla pártelnök, teljesen elveszítve a józan politikai ítélőképességét, azon háborog, hogy: „Mircea Geoană RMDSZ-t kirekesztő nyilatkozataival sérti a romániai magyarságot“; és rossz politikus módjára, maga is megsértődik, kijelentvén, hogy: „az a lelkesedés, amivel a PSD elnöke folyamatosan elutasít bennünket, engem személy szerint sért, de kollégáimat is sérti” (kiemelések tőlem – TL).

Pártunk vezetője végzetesen összetéveszti az Általa vezetett RMDSZ-pártot a nemes magyar közösséggel, és – XIV. Lajos módjára – a Pártot és a Magyarságot is sértett önmagával azonosítja. Az RMDSZ alias Markó Béla alias „A Mór” – mehet.

De érdekes módon a szelídségéről ismert Asztalos Ferenc honatya még főnöke sértődésén is túltesz, amikor azt jósolja, hogy: „Egy ilyenfajta politikai magatartás akarva-akaratlanul kiválthat egyfajta radikalizálódást az erdélyi magyarság körében” (kiemelés tőlem – TL). Ne aggódjon Asztalos úr: székely Testvérei már régóta „radikális” módon síkra szállnak a területi autonómiáért – ha nem vette volna még észre…

Borbély László, a neptuni főtárgyaló viszont végképp elveti a sulykot, amikor – szlovákiai típusú – „etnikumközi konfliktusokat” (sic!) vizionál. A marosvásárhelyi politikust 1990 „fekete márciusával” kell megnyugtatnunk: Romániának nem föltétlenül kell a szomszédba mennie egy kis „etnikai konfliktusért”…

Amúgy pedig békés jogküzdelmet folytató erdélyi magyarságunk nevében kell visszautasítanunk azt az inszinuációt, hogy a magyar etnikum „radikalizálódni” fog, és részese kívánna lenni bármiféle etnikai konfliktusnak.

Az erdélyi magyarság józan és bölcs, és tudja, mit akar.

Strasbourg, 2008. december 15.

Tőkés László

EP-képviselő

az EMNT elnöke

1989. december 15-én, pénteken reggel Temesváron ezen a napon vette kezdetét az a megmozdulás, mely a református hívek és a hozzájuk csatlakozó románok és más etnikumok és vallások ellenállása folytán elvezetett a hírhedt Ceauşescu-diktatúra bukásához.

admin
 

 • R szerint:

  Na szepek vagyunk!
  A magyar ellenessegre fogni az RMDSZ kimaradasat a kormanybol? Ez nevetseges!!!!
  Tisztel Markosok, nem magyarellenesseg van Romaniaban hanem RMDSZ ellenesseg! Ne haritsa mar ezt is az erdelyi magyarsagra, van annak baja anelkul is hogy itt szitana a tuzet!!!! Mert ez a nyilatkozat nem mas csak olaj a tuzre!!

  Minden partnak ez a legutolso kartyaja amivel igazolni akarja magat hogy ezen mulik a dolog, es ERROL O NEM TEHET!!!
  A roman politikaban a legkoponyegforgatobb part az RMDSZ. Ez teny. Mindegy hogy baloldali vagy jobboldali kormanyrol volt szo o ott akart lenni. Es ot is volt 12 evig!! Csak a demokracia kezd beerni nalunk is es ez a politika mar sehova se vezet!!!
  Bevallom rovid tavon meg jol is jon ez a politizalas, kanyarogni erre arra, csakhogy hosszu tavon feleli a jovot!
  Azert a roman partok is megnatultak hogy az RMDSZ-ben nem lehet megbizni, arra mennek amerrol a nagyobb szel fuj, es ami biztos az az hogy az erdelyi magyarsag meg nem ezt akarja. Mi nem leszunk most csak egy kicsit magyarok, ha nepparti kormany van akkor meg jobban magyarok, ha meg semilyen akkor nagyon magyarok.
  Mi csak magyarok akarunk maradni es azt akarjuk hogy a kepviseloink is azok maradjanak, jobboldali-nepparti-magyar.

 • R szerint:

  UI!
  RMDSZ-es fiatalok! Jo lenne mar levaltani a kommunista maradekokat kezdve Markoval meg Frundaval stb.. Nem?
  Most ellenzekben hatha lessz az RMDSZ-nek ideje korulnezni es megujulni!

 • sarmasági szerint:

  Nem vagyok a román nyelvú hírtelevíziók naprakész bámulója,de a kormányalakítás külünböző fázisait-más hírforrés híjján-a Realitatea tv-én izgultam végig.
  Borzasztó volt!
  Különösen magyar szemnek és szívnek!
  Az udemere negocsiátorai(marko bella,borbeli,kelemen et company)nyalásban,felkínálkozásban,koldulásban stb.
  jóval felúlmúlták még eddigi önmagukat is.
  Hogy mire képes a hatalomvágy!!!…
  Premier plánban követhettük végig bölcs vezetőink fizimiskáján az rmdsz egész újkori történelmét:a széles- bölcs mosolyt,az öntelt vigyort és a végén a kétségbeesett nyögdécselést, a leforrázott kiebrudaltságot.Akár szórakoatató is lehetett volna pojáckodásuk,ha a maguk nevében ripacskodnak,és nem takaróznak folyton-folyvást a 1,5 millió erdélyi magyarral, a hű választótáborukkal.
  Szégyenteljes és szánalmas előadás volt,minden magyar számára!Remélem,sokan látták, sokan éreztek ugyanígy és sokan gondoljuk,hogy ez KELL legyen a markó-trupp hattyúdala.Függöny le!!!!!!!…..

 • XXX szerint:

  minalunk a diszkrriminacio veszeje nem forog fenn,mert hat a primarian egyre tobb a roman angajat! ugy latszik jonnek a nyamok a primarhoz meg a titkarnohoz! mi ez csaladeggyesites? holnap vagy az utan nem lessz csoda.hogy attevez a diszes vezetoseg a nagy roman tesverparthoz!!!

 • Zoli szerint:

  Immár egy éve olvasgatlak titeket ezen a portálon. Ez az egy év elég hosszú időszak ahoz, hogy egy reprezentatív elemzést készítsünk.
  Aki hozzáértő megnézhetné, hogy az elmúlt egy év alatt hány olyan cikk és/vagy hozzászólás volt, ami az RMDSZ-t kritizálja és hány olyan, ami az MPP eredményeit mutatja be.
  Kíváncsi vagyok az eredményre.

 • Zoli szerint:

  irjátok át a blog nevét. Sarmasagi.ro helyett legyen siratófal.ro

 • nem lehet szerint:

  Hát nem lehet megérteni hogy az amit az dicső udemerájod művelt, az egyenesen siralmas?Nem lehetett volna hogy inkább meg se szülessen az 89-es forradalom(vagy inkább államcsíny)közben Iliescu parancsára titkosszolgálati segítséggel az udemeráj?

 • Zoli szerint:

  és a kérdésre mi a válasz?

 • nem lehet szerint:

  1. még nem telt le az év, addig még van legalább egy negyed, de ha már így rákérdeztél,íme néhány gondolat:
  2. rmdsz-es barátaid felfújták magukat mint a pulykák, pont hatalmon voltak ebben az eltelt háromnegyednyi évben,a párt elérte fénykorát.rmdsz párt mást se csinált lassan egy emberöltő alatt neptun óta,mint azt hogy eladta,kiadta sajátságos érdekeinket pár üzleti előnyért a többségi polgártársainknak,azok közül is általam fentebb említett iliescu féle politikai vonalnak.
  3. ha már rákérdeztél,az mpp megteremtette a választás lehetőségét,a többpártrendszert a rommagyaroknak,aminek hatásai jótékonyan befolyásolták(ják) a saját magát ,,szupersztár”- nak kikiáltott udemerájt.
  4. fiatal kora ellenére az első választásokon megmérettetett mpp az óriási túlerő ellenében sikerült polgármestereket és tanácsosokat állítania,akik jó munkát végeznek ott ahol meg lettek választva,szolgálják a rommagyarok érdekeit.
  5. megteremtette a politikai jobboldali gondolkodás hivatalos intézményét az erdélyi magyaroknak
  6. történelmi hivatása,hogy felemelje az átlagrommagyart,amit el kell érjen.

 • Zoli szerint:

  1.Boldog karácsonyt.
  2.Nem ezt kérdeztem.

 • nem lehet szerint:

  1.Viszont kívánom
  2.Mégis mit kérdeztél?

 • Zoli szerint:

  A kedvedért, hogy ne olvass túl sokat:
  Aki hozzáértő megnézhetné, hogy az elmúlt egy év alatt hány olyan cikk és/vagy hozzászólás volt, ami az RMDSZ-t kritizálja és hány olyan, ami az MPP eredményeit mutatja be.

 • nem lehet szerint:

  Látom,neked nem lehet beszélni Zoli.Az MPP eredményeit már leírtam jóval fentebb.Igaz nem olyan nagynak tűnnek,amekkorára te szeretnéd az rmdsz eredményeit felnagyítani.Ez van. Az MPP nagyon fiatal párt,az egyszerű emberek érdekei képviseli,ezért (sem)nem várhatsz még egetverő(??) öntömjénezést,ahogyan szeretett rmdsz pártod teszi nap mint nap.
  Szerintem elégedj meg egyelőre annyival(ha egyáltalán meg tudnál elégedni bármivel is)hogy az mpp tanácsosai és polgármesterei IGAZÁN és tiszta szívből a rommagyar értékeket és érdekeket képviselik,nem adják el magukat pár lejért a többségieknek.Ha ez neked ennyi idő pártlétezés után még nem elég,akkor mit is mondanék?Mert látom a még fentebb írottakat egyáltalán nem vagy képes felfogni.Nem is hibáztatlak érte,látom elég elvontak azok,ennélfogva érthetetlenek azok neked Zolikám.Esetleg írj a parlamentbe,mint tom én?Talán interpellációt,vagy mi a szöszt.
  Na de ha már itt vagyunk,írj légy szi pár szót az RMDSZ 18 éves egetverő eredményeiről.

 • Mr. Töricsánú szerint:

  Naaaa… ösztá mö intereszeázö si pe minye drágö Zolika

 • Joindulattal szerint:

  Van egy jobb otletem az atkeresztelesre, a blog helyett inkabb a falut!

  Sarmasag helyett inkabb “Surmosag” vagy “Bunkosag” vagy a ketto egyben!

  Magyarazat: Bunko kozossegnek Surmo vezetok!

 • Zoli szerint:

  egészen fárasztóan érthetetlenek vagytok.
  Na akkor mégegyszer még kevesebb olvasnivalóval mert látom a szövegértés egy kicsit nehezen megy:

  hány olyan cikk és/vagy hozzászólás volt, ami az RMDSZ-t kritizálja és hány olyan, ami az MPP eredményeit mutatja be.

  hogy még egy kicsit segítsek, két számot várok válaszként.

 • Zoli szerint:

  csak azt szeretném látni, hogy ez a blog tényleg egy közéleti blog, ami a sarmasági ember mindennapjaival foglalékozik, vagy csak egy felület ahol névtelenűl lehet pocskondiázni a nagy bűnöst, és ezzel befolyásolni…

 • Zoli szerint:

  mindíg várom, hogy lesz is valami értelmes, de csak a kákán csomókereső, síró, mártír MPP önsajnálatát mindent kiforgató nevetségesen kötöszködő olvasásra méltatlan megnyílvánulásokat kapok ettől a blogtól.
  Köszi szépen az elmúlt egy évet. Írogassatok csak tovább saját magatok kedvtelésére és utána örűljetek, hogy most aztán jól megmondtátok.
  Erre a bejegyzére nem kell válaszolni mert nem fogom elolvasni, ugyanis ez volt az utolsó alkalom, hogy ide felkattintottam és ezt javaslom mindenkinek aki nem csak a marhaságokon röhögi jött ide.

 • Zoli szerint:

  haha banidiptyu előtt politikai okokból van sár.beszarás.

 • Bandi Pityu szerint:

  Zolikám,
  Bandi Pityu előtt nem politikai okokból van sár, hanem korrupció miatt nincs lekövezett utca. Ha akarod (de ha nem is, akkor is) megmagyarázom: közpénzeket nyúltak le (nem is keveset) azok, akikre rá voltak azok bízva.
  Azért van sár a Bandi Pityu utcájában, és azért nem jut pénz máshova se elég, mert ha netalán ezer évben egyszer valami (szerencsés) politikai konjunktúra következményeként be is jött községünkbe huszon-egynéhány milliárd, nem történt más csaj annyi hogy azt a pénzt lenyúlták, bezsebelték, ha úgy tetszik akkor máshova használták az arra hivatottak(bocs. megválasztottak).
  Zoli, a korrupció egykorú az emberiség történelmével. Vagy egyszerűbben: nincsen új a nap alatt…
  Ha ezek után (még) akarsz, hát nyugodtan beszarhatsz! Egészségedre.

 • Bandi Pityu - nak szerint:

  Ha Ha Ha
  Jo nekik!!!
  Remelem sokat nyultak le!!!

 • nem lehet szerint:

  Nem lehet hogy te ekkora érzéketlen fasz vagy utóbbi hozzászólló.

 • Admin szerint:

  nem lehet légy szi vedd kisebbre!

 • nem lehet szerint:

  Bocs admin,hogy kicsit keményebben fogalmaztam.Zoli,de komolyan,nem lehet hogy te egy abszolút cinikus valaki vagy,akit szart sem érdekel kis közösségünk sorsa?Gondolkozz rajta!

 • sarmasagi szerint:

  ezek az emberek a mi utcainkat,a mi falunkat lopjak meg,de mertektelenul.az ilyen zoli felek,mert biztos hogy kozejuk tartozik o is.mi masert tapsikolt volna ket kezzel a tolvajoknak?

 • R szerint:

  Zolinak!!!!

  1. Igenis az RMDSZ-t kell kritizalni mivel o volt a parlamentben! Thehat nemm kell hanem kotelesseg erdelyi magyarnak kritizalni foleg ha van mit!
  2. Az MPP-nek pedig mar voltak erdemei amit joval fentebb felsoroltak.
  3. Ha az MPP bejut a parlamentbe, netan egyszer kormanyra kerul, REMELEM EZ SOHA NEM LESSZ!!!!, amig autonomia nem lessz ERDELYBEN.

  BUEK mindenkinek!

 • R szerint:

  ja sietsegembe a 3. pontot elfelejtettem befejezni:), szoval akkor az MPP-t is kotelezo lessz, de most is lehet kritizalni.

 • Hazafi szerint:

  http://www.youtube.com/watch?v=Fpt5xxdPhvg&NR=1
  Ezt nezd meg testver!-valahogy ez a helyzet ma Sarmasagon!!!

 • >