Göncz Kinga eldöntötte: Vajdaságnak nem kell területi autonómia

Ebben egyebek mellett az áll, hogy a vajdasági magyaroknak nem kell a területi autonómia, a kettős állampolgársággal kapcsolatos kérdésre pedig azt válaszolta, nem reális erről beszélni, Magyarország inkább a vízumkényszer liberalizálását tartja fontosnak, amellyel mindazok a kérdések megoldódnának, amiért a magyarok a kettős állampolgárságot követelik.

Exkluzív interjú a Dnevnik címoldalán: A vajdasági magyaroknak nem kell a területi autonómia. A cikk szerint a magyar külügyminiszter azt mondta, nem reális a vajdasági magyar autonómiáról beszélni, mert egyfelől mindenki számára világos, hogy a térségben nincs is annyi magyar. Egyrészről a magyar csak egy a Vajdaságban élő kisebbségek között, másfelől nem élnek egy tömbben, ami alapján esetleg létrehozhatnának egy olyan területi autonómiát, amely leválasztaná őket a Vajdaság többi részéről. Az interjú megjelenését követően a magyar külügyminisztérium a kérdéses laptól helyreigazítást kért, mondván, félreértésen alapul az interjú területi autonómiára vonatkozó része. A napilap visszautasította a bírálatot és arra a hangfelvételre hivatkozott, amelyen rögzítették az ominózus beszélgetést.

Az esetet mindenféleképpen hihetetlenül károsnak tartom. Az itteni magyar közösség és a kormány viszonylatában pedig méltánytalannak. Károsnak, mert arra enged következtetni, hogy esetleg van valakinek olyan ambíciója, hogy beleavatkozzon az itteni közösség politikai célkitűzéseibe, prioritásrendszerébe, azokat felülírja, kommentározza. Erre eddig nem volt példa. Azt gondolom, ez szerencsétlen nyilatkozat volt, szerencsétlen egybejátszása a különböző körülményeknek, ezekben a kérdésekben sokkal körültekintőbbnek kell lenni, mert hihetetlen károkat lehet okozni.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke megdöbbenéssel vette tudomásul Göncz Kinga kijelentéseit, amelyek szerinte ellentétesek azzal a pozitív budapesti állásponttal, amit a magyar politika a vajdasági autonómia elképzelésekkel kapcsolatban ezidáig hangoztatott. Olyan magyar külügyminiszter még nem volt, áll a párt közleményében, aki itt a Vajdaságban támadta volna meg a területi autonómia ügyét, méghozzá egy szerb lapban.

Hasznos lenne, ha a Magyar Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottsága is értékelné az előállt helyzetet, javasolja a VMDP majd hozzáteszi: ezek után az igazi, a hatásos cáfolat az lenne, ha a magyar külügyminiszter a határon túli magyar közösségek autonómiaköveteléseit a nemzetközi politikai színtéren is megjelenítené.

A Duna Televízió megkereste a Magyar Külügyminisztériumot, ám ők adósak maradtak a válasszal, arra hivatkozva, hogy a magyar diplomácia vezetője az esetet követően, a múlt hét végén egyeztetett a Vajdasági Magyar Koalíció elnökével és tisztázták a félreértést. A további nyilatkozattól így eltekintenek.

Duna TV

admin
 

>