Friss újságcikkek hazai magyar sajtóból

Maszol, 2008. december 9.

„Március 14-én ünnepeljük az MPP első évfordulóját, ami ha nem is történelmi, de pártpolitikai, történeti szempontból fontos nap. Ez az országos tanácskozásnak ünnepi jelleget kölcsönöz, ami nem zárja ki a munkaülést, a tisztújítást” – nyilatkozta lapunknak Szász Jenő.

A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy az alakulat Kolozs és Kovászna megyei elnöke hétvégén külön-külön közleményben kifogásolta, hogy neve a többi megyei elnöké között szerepelt egy sajtóközleményben, amely szerint a kilenc megyei elnök nem sürgeti a tisztújítást.

Kulcsár-Terza József háromszéki és Csép Sándor Kolozs megyei elnök közleményében kéri, hogy a tisztújító tanácsülés, ünnepi jellege mellett, egyben munkaülés is legyen.
Szász kategorizál
Szász Jenő szerint az MPP jelenlegi tagsága négy kategóriára osztható: vannak, akiket a román politikum küldött az alakulatba, hogy füleljenek, másokat az RMDSZ, és olyanok is beálltak, akik bizonyos tisztségek megszerzésében reménykednek.
„A negyedik kategória a jóhiszeműek tábora, akik az egységet akarják. A Sárközi Zoltánoktól és Csuzi Istvánoktól – mindketten átálltak az RMDSZ-hez – meg kell szabadulnunk” – jelentette ki Szász, azt is megemlítve, hogy Markó Béla szerint az MPP-nek az RMDSZ-ben van a helye, mert lám, másképp nem tud érvényesülni.
„Az MPP-nek a következő időszakban az építkezésre kell fektetnie a hangsúlyt, és elérni azt a helyzetet, amikor az RMDSZ léphet be az MPP-be. Markó leleplezte követeit – most nem a megyei elnökökről beszélek –, és nekünk párton belül meg és le kell tisztulnunk, az MPP-nek pedig meg kell őriznie irányultságát” – szögezte le Szász.
„Lázadó” megyei elnökök
Az MPP Kovászna megyei elnöksége pénteki közleményében furcsállja, hogy az egy nappal korábbi országos elnökségi döntés támogatásához az MPP elnöke, Szász Jenő telefonbeszélgetések révén próbálta megszerezni a megyei elnökök támogatását, ugyanakkor elítélendőnek tartja, hogy az országos elnök csak részben ismertette a közlemény tartalmát a megyei elnökökkel, akik közül ily módon „többen félrevezetve adták beleegyezésüket”.
Kulcsár-Terza József háromszéki elnök megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy a nyilvánosságra hozott közlemény végén az MPP országos elnöksége felhatalmazás nélkül szerepeltette támogatóként az ő nevét – olvasható a sajtónak szétküldött dokumentumban.
Kulcsár megkeresésünkre azt mondta, a konfliktust a legközelebbi elnökségi ülésen tisztázzák, és a közleményhez nincs mit hozzátennie. A háromszékiekhez hasonlóan „értetlenkedik” a Kolozs megyei szervezet elnöksége.
Csép Sándor megyei elnök az Országos Tanács ülésének időpontját és ünnepi jellegét is támogatja, ugyanakkor ragaszkodik a tisztújítás napirenden tartásához. Mint lapunknak elmondta, a tisztújítás napirendje még nem jelenti azt, hogy Szász Jenőt leváltják – akár meg is erősíthetik tisztségében.

Ha együtt indulunk, akár 9,2%-ot is el lehetett volna érni – véli Szász, aki szerint jó döntés volt, hogy az MPP külön nem indult, mivel így az MPP
sikerét is kockáztatták volna.

Megtudhattuk: az MPP építkezni fog, és igyekszik az önkormányzati választásokon majd olyan eredményt elérni, hogy négy év múlva a parlamenti választásokon kikerülhetetlen lehessen a magyar koalíció. Szász mindenkit türelemre int, hisz az szerinte a politikában is rózsát terem.

A szervezet március 14-én Gyergyószentmiklóson tartja országos tanácskozását, lapértesülések szerint pedig a háromszéki Csinta Samu is meglehet, pályázni fog az elnöki székre. – Csintából én csináltam politikust, az MPP pedig egy kezdő szervezet, melynek böl­csőjét sokat ringattam, ragaszkodom tehát ehhez a párthoz. Nyolc hónapos, ha felnő, akkor elengedhetjük a kezét, a szülők odaadását pedig senki nem vitathatja – magyarázta Szász.

A belső feszültségek rendezése terén is akad teendő, hisz Szász Csinta Samu említése kapcsán azt emelte ki: egyesek az építkezést, mások
a megszűn
ést pártolják. Vannak, akiket a pártba románok küldtek, vannak, akit az RMDSZ, vannak az opportunisták, és a jóhiszeműek, ebből
vagyunk a legtöbben”. Az elnök a felsoroláshoz neveket nem társított.
(mlf)

admin
 

>