Szóba sem jöhetett az autonómia Kovászna megye tanácsülésén

http://www.geocities.com/gobevilag

A megyei önkormányzat tegnapi ülésén napirend előtt szerette volna felolvasni Tulit Attila azt a nyilatkozatot, amelyben felkérik a Kovászna megyei tanács RMDSZ-frakcióját, támogassák az autonómia-népszavazási kezdeményezést, és közvetítsék ezt az önkormányzatok felé. A rendkívül feszült hangulatú, éles vitákkal dúsított ülésen azonban végül nem olvasták fel a dokumentumot.

Az ülés kezdetén az MPP frakcióvezetője felszólalásában kérte, hogy napirend előtt olvashasson fel egy nyilatkozatot. Molnár Endre RMDSZ-es tanácstag azonban azt javasolta, a dokumentumot az ülés végén, az egyebek címszó alatt olvassa fel az MPP képviselője. Érvelése szerint ugyanis „elrontaná az ülés hangulatát”, ha Tulit a napirendre tűzött határozattervezetek megvitatása előtt olvasná fel a nyilatkozatot. Tamás Sándor tanácselnök megjegyezte: azt sem tudják, mit akar felolvasni, hogyan ronthatná el a hangulatot, a plénum azonban megszavazta Molnár javaslatát. A közel háromórás, feszült hangulatú ülés végén azonban Tulit kijelentette: nem tartják alkalmasnak a hangulatot a nyilatkozat felolvasására, inkább átnyújtják azt a frakcióvezetőnek.

Az MPP megyei önkormányzati frakciója által kiadott dokumentumban hangsúlyozzák: egyre több önkormányzat írja ki a népszavazást. Emlékeztetnek: „A megyei önkormányzat magyar elnöke és magyar képviselő-testülete az autonómiaküzdelem következetes vállalására és végigvitelére kapott felhatalmazást a megye magyar választóitól.” A dokumentum záró részében reményüket fejezik ki, hogy a települések népszavazási kezdeményezésit az RMDSZ-frakció is támogatja, ezt „sürgősen és félreérthetetlenül megfogalmazza, és közvetíti az önkormányzatok felé”.

A tanácsülés utáni sajtótájékoztatóján Tamás Sándor újságírói kérdésre reagálva elmondta: nem tudja, mit tartalmaz a nyilatkozat. Hozzátette: a megyei tanács nem parancsolhat a helyi önkormányzatoknak, partnerségi viszonyban áll velük. Rágalomnak minősítette azokat a kijelentéseket, miszerint a megyei önkormányzat lebeszéli a helyi tanácsokat a népszavazás kiírásáról.

Gazda József lemondott tanácsi mandátumáról

Miután a múlt hónapban Benedek Eszter mondott le tanácsi mandátumáról, Szilágyi Sándor megbízatása pedig megszűnt, tegnap újabb MPP-s önkormányzati képviselő helyébe kellett új tanácstagot beiktatni. Gazda József ugyanis lemondott mandátumáról. Így tegnap két új MPP-s önkormányzati képviselő tette le az esküt: Nagy András gyógyszerész és Bándi Imre zabolai tanár. Ők Szilágyit és Gazda Józsefet váltják, a Benedek Eszter helyett bekerült Csog Ignácot még a múlt havi ülésen beiktatták tisztségébe.

Farcádi Botond, Háromszék

admin
 

>