4

Saját diktatúránk felé

Már több erdélyi közíró vázolta fel annak lehetőségét, hogy a rendelkezésre álló erőforrások fölötti egyeduralom egyfajta államon belüli diktatúrához vezethet az erdélyi magyar társadalomban, ezeket a jelzéseket azonban elsöpörte a bírálatok által érintett RMDSZ. Most azonban tekintélyes román civilszervezetek állítják ugyanezt, s tényleg érdemes felfigyelni erre. Arról van szó, kérem szépen, hogy a Pro Democratia, a Sajtófigyelő Ügynökség (AMP), valamint a Központ a Román Oknyomozó Újságírásért (CRJI) az általános választásokra készülve országos listát készített azokról a jelöltekről, akik valamilyen okból (együttműködés a Szekuritátéval, gyanús meggazdagodás, satöbbi) nem teljesen helyénvaló legények. 130 ilyen személy van, köztük több az RMDSZ színeiben indul, ám itt most nem ez az érdekes, hanem az, hogy a lista készítői rácsodálkoztak: milyen kevés adat van a két székely megyéből. Ennek utánajárva készült el egy másik lista, melynek címe sokatmondóan „Hargita és Kovászna – fehér folt a korrupció arcán”. E lista készítői hangsúlyozzák, hogy adataik jó része a helyi sajtóból származik, s utánajártak a magyar nyelvű sajtó tulajdonviszonyainak. Ennek nyomán lehet mazsolázni: a Transindex internetes portál egyik tulajdonosa Kelemen Hunor képviselő, RMDSZ-vezető, az Új Magyar Szót és az Erdélyi Riportot kiadó Scripta Kiadó tulajdonosa Verestóy Attila szenátor-milliárdos, a Marosvásárhelyi Rádió magyar adásának főszerkesztője Borbély László miniszter felesége, az RMDSZ pénzosztó alapítványa, a Communitas az Erdély FM rádió tulajdonosa…

A lista sokatmondó. Úgy is, hogy vannak benne hibák, a gyergyói sajtót illető rész megbízhatatlan, a Hargita Népéről pedig azt írják, hogy a csíkszeredai városi tanács adja ki – tudnivaló, hogy ez sem igaz, a lapnak a megyei tanácshoz van köze. Vannak azonban kihagyások is, információink szerint ugyanis Borbély László miniszter társtulajdonosa a Népújságnak is, igaz, az Maros megyében van. További filozofálás helyett közöljük a jelentés és a lista elkészítőinek következtetését: „Az RMDSZ és a helyi önkormányzatok ilyen összpontosított tulajdonviszonya mellett világos, miért nem jutnak el a sajtóba bíráló információk a két megye RMDSZ-jelöltjeiről. Hargitát és Kovásznát gyakorlatilag RMDSZ tájékoztatási monopóliumra ítélték. A közérdekű információhoz való hozzáférés ilyen szintű ellenőrzése egy totalitárius társadalom előfutára.” No comment.

Szondy Zoltán, Hargita Népe

admin
 

 • veremdsz.blogspot.com szerint:

  … és akkor még nem szólt a fáma a hamarosan induló Erdélyi Magyar Televízióról, amit Szepessy Előd vezet, aki nem más mint Szepessy László néhai RMDSz kabinet-főnök fia. Még kifelejtettük a Gaga Rádiót, amelynek részvényese és gyakori szószolója Frunda György jelenlegi szenátorjelölt, a Paprika Rádió a szintén RMDSz közeli Pászkány Árpád fennhatósága alatt áll. A divatkövető fiatalokat, digitális korszakban élő fiatalokat sem hagyták információs portál nélkül, létrehozták a http://www.manna.ro -t, az egykori http://www.maszol.ro útódját, melyet a háttérben a forráskódok szomszédságában szintén a tulipán vezényel.

 • Karesz szerint:

  “A közérdekű információhoz való hozzáférés ilyen szintű ellenőrzése egy totalitárius társadalom előfutára.”
  Szondy Zoltán talán a múlt században írta ezt a cikket? Nem egyébért, de akkor talán még előfutárokról lehetett volna szövegelni, de ma azt állítani, hogy ezután bajok történhetnek, az azért egy kicsit erősen nagy lemaradást jelent! Szó sincs sötét jövőről, mert az minden átkával már rég itt van, csak azt egyesek és kettesek csak most vagy még egyáltalán nem is vették észre! Esetleg, nem is akarják látni! Közel húsz esztendeje megy ez a dolog, s ha lehet úgy fogalmazni, a totalitárius rendszer a romániai magyarság számára 1989 decemberében nem szűnt meg! Tovább virágzik, és károsabb is, mint valaha!
  Majd eljön az az idő, mikor a mostani vak támogatók szeme is felnyílik, mert fel fog nyílni, és akkor sokan lesznek egyik napról a másikra ellenzékiek felháborodásukban. Tudok már néhány olyan polgármesterről, aki veszettül fel van háborodva, mert alig kapott központi pénzeket a gazdáktól, pedig a sajátját sem kímélte a helyhatóságin a siker érdekében. Most, mikor eljött a jutalom ideje is, kaptak egy szépen mutatott középső ujjat, á la fuck you stílusban. Igaz, hogy megígérték fent, hogy utána néznek a dolgoknak, de ha akarnák, akkor sem tudnának már változtatni a dolgokon, mert a zsebükből nem fognak mégsem adni pénzt egy rászedett bunkónak. Azt mondja az egyik ilyen udmrés polgármester, hogy átáll az MPP-be! Igaz, még nem állt át, mert biztos, ami biztos, megvárja a mostani választások eredményét, s majd csak azután fog nyíltan is haragudni. Ne álljon sehova, mert ilyen traszés kurvára nincs szükség, és maradjon csak meg ott, ahová való! Ha nem jött össze a dolog, hát leheljen hálacsókot az imádott vezéreinek a hátsójára, mert a jól végzett munkáért mindenkinek kijár a méltó jutalom! A rájuk szavazók pedig vakarózzanak ott, ahol eddig nem is viszketett!

 • sarmasági ember szerint:

  Pont azért kap olyan sok pénzt pld. a sarmasági polgármesteri hivatal mert létezik és működik a sarmasági MPP (azóta a 18 milliárdon kívül még vagy négyet különböző célokra). Ha lett volna egy kis esze annak a bizonyos polgármesternek, akkor nem harcolt volna úgy az MPP ellen, hagyta volna hogy náluk is megalakuljon a helyi szervezete, mert akkor minden bizonnyal neki is juttattak volna komoly pénzeket az elvtársak, a polgári párttól való félelmükben…

 • Karesz szerint:

  Még egy perdöntő bizonyíték arra, hogy az igazi versenyszellem szükséges, és jótékony hatással van az elszigetelt kisebbségi csoportok életére is! Ahol kifejlesztették a Markó-féle monokultúrákat, ott beállt az elkerülhetetlen degenerálódás! Nem mintha ott azelőtt nem létezett volna jó néhány degenerált, csak éppen most már a második generáció is megjelent, és bennük halmozottan jelentkezik elődeik jellemtelensége.

 • >