1

Végleges: függetleneket támogat az MPP

Korábbi döntését fenntartva, a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetősége a hét végi, Farkaslakán tartott vezetőségi ülésén úgy határozott, hogy nem indul pártként a november végi romániai parlamenti választásokon, hanem független jelölteket támogat.

Szász Jenő, az MPP elnöke közölte: a párt megyei szervezeteinek vezetőiből, valamint polgármestereiből álló grémium 23-6 arányban döntött független jelöltek indítása mellett. Szász kifejtette, hogy néhány függetlent, de olyan képviselő- és szenátor-jelöltet is támogatnak, akik más szervezetek színeiben indulnak ugyan, de vállalják az MPP programját és célkitűzéseit.

Szász szerint ezzel a döntéssel az MPP bölcsnek bizonyult, hiszen a pártként való indulással azt kockáztatták volna, hogy sem ők, sem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem jut be a parlamentbe.

Az MPP még nem hozta nyilvánosságra a támogatott személyek névsorát. Egyelőre csak Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd jelentette be, hogy Maros megye egyik szenátori választókerületében függetlenként méretteti meg magát. Őt az MPP is támogatja.

Szász Jenő nyilatkozata alapján célkitűzésük az, hogy mind Hargita, mind Kovászna megyében három képviselői és egy szenátori mandátumot szerezzenek.

Az MPP-nek azért kellett ismét napirendre tűznie ezt a kérdést, mert a függetlenek támogatásáról korábban meghozott döntés elégedetlenséget szült a párt Kolozs és Kovászna megyei szervezeteiben.

Gazda Zoltán, az MPP Kovászna megyei szervezetének alelnöke szombaton úgy nyilatkozott: elfogadja a többség akaratát, de ő személyesen nem vesz részt a független jelöltek kampányában. Szerinte elfogadhatatlan, hogy egy frissen bejegyzett párt nem vesz részt a választásokon, ehelyett pedig függetleneket támogat.

Az RMDSZ-nek 5 százalékot kell elérnie, vagy legalább hat képviselői és három szenátori mandátumot kell szereznie ahhoz, hogy bejusson a parlamentbe. Független jelöltek abban az esetben kerülhetnek be a törvényhozó testületbe, ha az egyfordulós szavazáson 50 százalék plusz egy szavazatot szereznek saját választókerületükben.

MTI/ÚMSZ

admin
 

  • nana szerint:

    szerintem nagyon helyes.igy legalabb nem veszelyezteti a magyarsag kepviseletet a roman parlamentben.a kerdes csak az marad hogy egyaltalan jo-e nekunk,egy (tobbsegi)rmdsz-es parlamenti kepviselet,ami egy oriasi kudarc az erdelyi magyar kepviselet ugyenek.ha ez igy megy tovabb meg ket evtized es megvalosul markoek alma:senki se fog magyarul beszelni erdelyben.maris nagyon sok roman jeloltet indit az rmdsz(13).jelszo:ha nem is tud magyarul,majd megtanul.hehehe.

  • >