""Aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan."

& nbsp;

(Tamási Áron)

& nbsp;

& nbsp;

"Szerelmetes Szép Falumért, Szép Sarmaságomért!"

& nbsp;

(szabadon)

RMDSZ: Magyarországiak ne vegyenek részt a kampányban

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) október első napjaiban véglegesíti parlamenti képviselőjelöltjeinek listáját, hiszen már csak néhány Kárpátokon túli megyében és külföldi körzetben hiányzik a megfelelő személy – jelentette ki Kelemen Hunor.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta: bár az RMDSZ-en kívüli szervezetekkel nem sikerült egyezségre jutniuk, a kampányban azokat is megszólítják, akik a júniusi helyhatósági választásokon nem a szövetségre szavaztak. Akkor kiderült ugyanis, hogy „ha a verseny nem konstruktív, nem a programokról, nem az emberek gondjairól szól, nem mozgósít”.

– Az egyezség elmaradt, ez ma már tény, szerintem efölött már lassan az erdélyi magyar társadalom túltette magát, napirendre tért, már nem ez foglalkoztatja, és a mi kötelességünk, hogy ilyen körülmények között a romániai magyar társadalomnak minél nagyobb részét megszólítsuk. Abban reménykedem, hogy ez sikerülni fog – mutatott rá.

Kijelentette: tisztában vannak azzal, hogy az RMDSZ-nek a kampányban sem a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párt (MPP), sem pedig a Tőkés László püspök és EP-képviselő által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nem fog segíteni.

– Ismerve Tőkés Lászlót, azt gondolom, ha ebben a kampányban részt fog venni, úgy vesz majd részt benne, hogy mindenkit bírál. De azt nem hiszem, hogy az EMNT vezetői az MPP mögé fel fognak sorakozni, mint ahogyan abban is biztos vagyok, hogy az RMDSZ mögé sem fognak felsorakozni – érvelt a politikus.

Úgy értékelte, ha függetlenek nem indulnak az MPP hátszelével, illetve Tőkésék támogatásával vagy román pártok színeiben, a felelősség „nagyon nagy mértékben” az RMDSZ-re nehezedik.

Kelemen azt reméli, hogy a novemberi választást megelőző kampány a magyarországi pártok beleszólása nélkül zajlik le Erdélyben. Kifejtette: Nyakó István és Ujhelyi István ifjú szocialisták szeptemberben egyik Nagyvárad melletti tanácskozáson vitákra okot adó kijelentéseket tettek. (A két politikus az RMDSZ vezetőinek kopottságát emlegette, s azt tanácsolta, hogy a szövetség folytasson negatív kampányt.) Az RMDSZ azonban következetes volt, s egyértelművé tette, hogy az ilyen beleszólásokkal, minősítésekkel, tanácsokkal nem ért egyet.

A szövetségi vezető abban bízik, hogy a magyarországi pártok képviselői a tavaszi és a múlt évi kampányokból tanultak annyit, hogy az idei őszi választási kampányban ne vegyenek részt. Másfelől úgy véli, a mai magyarországi politikai viszonyokat „nem érdemes áthozni a határon”.

– A mi kérésünk az volt, hogy ezt a játékteret, ezt a versenyfutást hagyják meg nekünk. A véleményük érdekel, de ne oktassanak ki, ne szóljanak bele, ne jöjjenek ide, ne kampányoljanak – fogalmazott az RMDSZ ügyvezető elnöke.

nol.hu

Share

RMDSZ: Magyarországiak ne vegyenek részt a kampányban bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Képek feltöltése hozzászólásodhoz.

Hozzászólások
Kategóriák