1

A Tulipán KFT színre lép

Tegyük hozzá gyorsan: újra. Talán még ott lapul emlékeink között, hogy miután néhány párttitkár ellopta a nyolcvankilences forradalmat s néhány elvtárs RMDSZ-alapító lett, a kezdeményezések egyike a Tulipán káefték megszervezése volt. A kezdeti lelkesedést és hitet kihasználva ezek hatalmas forgalmat bonyolítottak le, rengeteg pénzük is volt – ma már nyilván se pénz, se elszámolás nem maradt, csak a tulipán jövőjébe vetett töretlen bizalom. A napokban azonban pár ügyes húzás eszembe juttatta azokat az időket. Hogyisne, amikor olvasható, hallható és látható, hogy az RMDSZ vezetői mind a 452 egyéni választókerületben indítanak jelölteket és az Erdélyen kívüli megyékben román nemzetiségű jelöltek tucatjai sorjáznak majd a tulipán jegye alatt. Mert miért is ne? Hiszen tudják jól Markó úrék, hogy Romániában élünk, román kenyeret eszünk, és kutyakötelességünk az RMDSZ-re szavazni akkor is, ha bolti próbababákkal tölti fel őszi kínálatát. A döntés logikája könyörtelen: az RMDSZ nem valami himi-humi regionális, erdélyi pártocska, hanem erőtől duzzadó, országos jelentőségű kormánypárt. Ebbéli minőségében idén is lefedi az egész országot, innen már csak egy lépés volt, hogy valaki észbe kapjon: ne mind keressük a telefonkönyvben a magyar csengésű neveket, amikor huszonkétmillió polgárból válogathatunk! Mondja már ki valaki nyíltan: szerencse, hogy beíratták a polgári pártot és a sok ellenzéki alak elhagyta az RMDSZ-t. Az ilyen jellegű döntéseket ugyanis csak így, suba alatt lehet meghozni és a Tulipán káefték szellemi örökösei megtanulták: egy országos lefedéssel dolgozó céggel többet lehet kaszálni… Persze, van az éremnek másik oldala is. Mit válaszol a derék román jelölt, ha rákérdeznek véleményére mondjuk a Székelyföld autonómiájával kapcsolatban? Ugyanazt, amit az RMDSZ cégvezetői mondtak ezelőtt pár évvel, hogy nem kell és káros? Vagy: mit szól ehhez a nép, az igen tisztelt székely, magyar választópolgár? Jó, jó, elfogadom: ez utóbbi buta kérdés volt, hiszen a népnek megmondják, hogy erről mit kell gondolnia, szólnia és kész.

Hiszen csendesen kimúltak az előválasztások is… Mert minek a fölösleges bohóckodás? Úgyis üzlet az egész, az üzletet pedig nem szabad kívülállókra bízni. Az RDMSZ vezetői már rég megtanulták, hogy a kívülálló, a polgár, a nép buta, és előválasztások alkalmából tévedésekre hajlamos. Csíkszeredában például tavasszal még voltak előválasztások és több párttárs mellett megmérettetett bizonyos Gyerkó László is, aki speciel könnyűnek találtatott, ha memóriám nem csal, valami huszonkettedik, tehát abszolút kieső lett. Miért, miért nem, a csíkszeredai hithű RMDSZ-tag előválasztó elment az előurnához és megelőszavazta, hogy neki Gyerkó László nem kell városi képviselőnek. Kicsi buták, nem tudták, mit tesznek, ám az RMDSZ vezetői bölcsességükben kiköszörülték a csorbát: Gyerkó úr most már szenátorjelölt, biztos bejutó helyen. Pár évvel ezelőtt akadt volna pár fanyalgó, aki megkérdezi, hogy miért jó szenátornak az, aki nem kell városi képviselőnek sem. Ám fentebb jeleztem: a fanyalgók már elhagyták a céget. Amúgy zárójelben legyen szólva: jól értesült tulipánok szerint ez a szenátori jelölés nagyon-nagyon jót tett az üzletmenetnek… Mert azt már a Tulipán káeftés urak régen megtanulták: egy választás ne csak nyertes legyen, de nyereséges is. Aki pedig ingyért akar bejutni a parlamentbe, keressen más pártot, más országot, más bolygót magának.

Vannak még megválaszolatlan kérdések, megoldatlan problémák, egy valami azonban már most biztos: az őszi biznisz nyereséges lesz. És igen, ha tetszik, ha nem, de lesznek szimpatikus román jelöltek, akikből – a Visszaosztás nevű nagy fehér istennek hála – még be is juthat pár a román parlamentbe. Ez sem jelent gondot – tudtuk meg a káefté egyik vezetőjétől –, lesz majd a frakcióban tolmács. Á… hiszen van jobb megoldás is: beszéljenek az RMDSZ parlamenti frakciójának ülésein románul. Van annyira erős ez a párt, hogy ne legyen szükség további képmutatásra.

Adorján István, Hargita Népe

admin
 

  • sarmasagi szerint:

    minden nepnek csak olyanok a vezetoi amilyeneket az megerdemel.ezt az elcsepelt kozhelyet szajkozzak a hamis ,,kepviseloink”(gyurcsany tanito es nagymester mintajara),hogy nyugodjunk bele mar vegre:a tortenelem sorskivetette tett minket,semmit nem tehetunk,amugy is jobbat nem erdemelunk.kuss neked nep,eleg ha csak rajuk pecsetelsz,a tobbi mar csak ,,hal a tortan” a szamukra!attol a pillanattol kezdve hogy hinni kezdesz nekik,halalos es oldoklo szel kezd fujdogalni ereidben.emberpusztito.vegzetes szel.egyetlen dolgot tehetsz:ne higgy nekik es tuleled oket!

  • >