Markó: nem kell autonómiavoksolás

A Demokrata-Liberális Párttal (PDL) is elképzelhetőnek tartja a szövetséget az RMDSZ – jelentette be tegnap Markó Béla. Az RMDSZ elnöke leszögezte: annak ellenére, hogy az RMDSZ jelenleg a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) a koalíciós partnere, a PRM-n kívül mindegyik parlamenti alakulattal lehetségesnek tartja az együttműködést.

„A liberálisok a partnereink, ez azonban nem jelenti azt, hogy megfelelő programmal és elfogadható feltételekkel nem szövetkezhetünk más pártokkal. Minden a választások eredményétől függ” – hangsúlyozta Markó.

A PDL-vel való esetleges koalíció kapcsán megjegyezte: ez nem lehetetlen, habár sok tisztáznivaló van az elmúlt évek vitatott témái kapcsán. Az RMDSZ elnöke egyébként úgy véli: szervezete mindenképpen átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt. A sajtótájékoztatón Markó azt is elmondta: ellenzi a Székely Nemzeti Tanács azon javaslatát, hogy a parlamenti választásokkal egy időben tartsanak autonómiareferendumot a Székelyföldön. „A javasolt referendumot egyébként meg sem lehet szervezni, mivel országos jelentőségű ügyekben országos szinten kell döntést hozni” – magyarázta.

A szövetségi elnök ugyanakkor úgy véli, a választások november 30-i dátuma gondot okozhat, ugyanis egybeesik a december elsejei nemzeti ünnep időszakában szokásos szabadságolásokkal. Éppen ezért a választók hatékony mozgósítására van szükség, ugyanis most már pótlistákon nem lehet voksolni, mindenkinek a saját körzetében kell szavaznia.

Lázár Lehel

kronika.ro

admin
 

>