A Magyar Polgári Párt elnöksége hetek óta várja, hogy az RMDSZ elnöke hivatalosan, írásban adjon választ arra, hogy elfogadja-e a pártja által megfogalmazott hat pontbó álló együttműködési megállapodást.
Emlékeztetjük ugyanakkor a közvéleményt, hogy a Magyar Polgári Párt elnöksége ezt elfogadta, csak az RMDSZ elnökének aláírása hiányzik a dokumentumról.

Mindemellett figyelemmel kísértük az elmúlt időszakban az EMNT és az RMDSZ közötti tárgyalásokat, hisz azok kimenetele is hatással lehetett volna arra a döntésre, amelyre vonatkozóan a Magyar Polgári Párt elnöksége hamarosan javaslatot kell terjesszen az Országos Gyűlés elé.

Ezeknek a tárgyalásoknak a végkifejlete csak megerősíti azon meggyőződésünket, ami már a pártunk és az RMDSZ között lezajlott két tárgyalási forduló után kialakult bennünk: Markó Béla és társai csak eljátsszák a nyitottságot, az együttműködési hajlandóságot, de eszük ágában sincs megkötni bármiféle megállapodást bárkivel. Elvárjuk azonban, hogy ezt vállalják is, ne próbálják a tárgyalások kudarcát mondvacsinált okokkal immár másodszor a tárgyalópartnerre hárítani.

Tekintettel arra, hogy a választások időpontját immár hivatalosan is kijelölték, a Magyar Polgári Párt Elnöksége a jövő héten összeül, hogy
az indulás kérdéséről kialakítsa az álláspontját. A végső szót azonban ebben a kérdésben – az alapszabálynak megfelelően – az Országos Gyűlés kell kimondja.

Gyergyószentmiklós, 2008.VIII.29.

Árus Zsolt, alelnök