„Bizonyos helyzetekben úgy viselkedik, mint Ceauşescu”

Tőkés András, az MPP alelnöke kijelentette, Markó Béla RMDSZ-elnök „bizonyos helyzetekbe úgy viselkedik, mint Ceauşescu elvtárs”.

Tőkés András Markó csütörtökön tett kijelentéseire utalt ezzel. Markó Béla szövetségi elnök csütörtökön kijelentette, a Tőkés László EP-parlamenti képviselő által vezetett EMNT-vel is eredménytelenül végződtek a tárgyalások, akárcsak az MPP-vel folytatott megbeszélések.  Tőkés András szerint az RMDSZ elnök a felelős a jelenlegi helyzetért, vagyis azért, hogy nem jutottak közös nevezőre a magyar közösség alakulatainak közös képviseletét illetően.

Ráduly Levente, az MPP Maros megyei szervezetének elnöke ugyanakkoer megjegyezte, szerette volna, ha a két szervezet megegyezést köt a közös listát illetően, hangsúlyozva, „az MPP őszintén kívánta ezt az egyezséget”.

„Sajnálatos lenne, ha 2008-ban, amikor a politikai osztály felfrissítésének érdekében bevezették az egyéni választókörzetes szavazási rendszert, a többségében magyarok lakta vidékeken további négy évig tisztségben maradnak a politikai dinoszauruszok” – mondta Ráduly.

Markó korábban kifejtette, Tőkés László néhány héttel ezelőtt megkereste. Az RMDSZ a tárgyalásokon két „száz százalékban befutó képviselői helyet” kínált az EMNT-nek Hargita és Kovászna megyében, valamint más helyeket is más erdélyi egyéni választókörzetekben, amelyeket mandátumokra lehetett volna változtatni.

„A tavalyi EP-választások előtt folytatott tárgyalásokhoz hasonlóan, az utolsó pillanatban megtudtuk, hogy partnereink nem vállalják ezt a fajta együttműködést. Nem értem, miért visszakoztak. Nem értem, mivel az RMDSZ nagyon jó ajánlattal állt elő, annál is inkább, mert nem voltunk, és nem is vagyunk abban a helyzetben, hogy rá lennénk erre szorulva. Az RMDSZ-t jelenleg a romániai magyarok többsége támogatja, és minden lehetőség meg van arra, hogy továbbra is erős parlamenti csoportunk legyen” – mondta Markó.

Hangsúlyozta, az RMDSZ aláírta volna a dokumentumot, de az EMNT visszalépett, „különféle indokokat felhozva”. A szövetségi elnök hozzátette, az EMNT nem örvend nagy támogatásnak a választók körében, és rámutatott, céljuk az, hogy felbomlasszák az RMDSZ-t, amelyből leváltak.

(Mediafax)

admin
 

>