2

EMNT – Közlemény

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Elnöki Hivatal
Nagyvárad

http://www.tokeslaszlo.eu
Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Szilágyi Zsolt alelnök

Közlemény

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ez év júniusában párbeszédet indítványozott a politikai vezetőink között. Minekutána világossá vált, hogy az RMDSZ és az MPP nem tudnak megegyezést kötni az őszi parlamenti választások ügyében, az EMNT, a tárgyalások kezdeményezője megpróbálta pontosan felmérni, hogy van-e igazi szándék a megegyezésre.
A tárgyalássorozat jelenlegi fázisában világossá vált számunkra, hogy az RMDSZ valójában nem akarta a megegyezést. Az eddig gyakorolt egypárti egyeduralom feltétlen továbbélésében érdekelt, és még mindig nem kívánja tudomásul venni sem a tavaly őszi európai parlamenti választások, sem pedig az idei helyhatósági választások eredményét.
Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy szembeszökő változás volt tapasztalható a Markó Béla bálványosfürdői javaslata, valamint az RMDSZ-vezetők utóbbi napokban tett nyilatkozatai között.
Ma már egészen világosan látszik, hogy az RMDSZ nem csupán az említett választások eredményeit hagyja figyelmen kívül, hanem olyan elvi kérdésekben is jelentősen eltér a felfogása mint amilyenek a közösségi
önrendelkezés, a Székelyföld területi autonómiája és más stratégiai célkitűzések.
Jelek szerint az RMDSZ nem csupán az MPP-vel, de az EMNT-vel sem kívánt megegyezni. A tárgyalásokat tulajdonképpen az RMDSZ látszatteremtő kommunikációs gyakorlatnak használta.
„A pártlogika győzelme a nemzeti érdek felett”, így jellemezhető az elmúlt néhány hét tárgyalássorozatának eredménye.
Tőkés László abból a megfontolásból indítványozta a tárgyalásokat, hogy a magyar közösség képviselete legyen minél átfogóbb,sokszínűbb, teljesebb. Sajnos ez a szándéka megbukott a a szembenálló pártok ellenállásán.
Az EMNT vezetősége azért vállalta a közvetítést, valamint a tárgyalást, mert abban bízott, hogy az EMNT, az SZNT, az MPP, az EMI, a MIT és az MPE által jelölt, vagy támogatott jelöltek egy remélt nemzeti összefogás esetén parlamenti képviseletet biztosíthatnak azoknak, akiknek a képviseletét már régen nem képes megvalósítani az RMDSZ.
Mindent egybevetve a választások legvalószínűbb forgatókönyve az lehet, hogy az MPP által indított függetlenek több választókerületben megmérkőznek az RMDSZ jelöltjeivel. A helyhatósági választások eredményei alapján azonban sajnos igen jelentős választói érdektelenség jósolható. Ez pedig a magyar képviselet gyengülését eredményezheti.
A tárgyalások elindításakor az összefogás erejében és sikerében bíztunk. Az őszi választások kimeneteléért a felelősség azokat terheli,akik pártpolitikai kötöttségeiken képtelenek voltak felülemelkedni.

Nagyvárad, 2008. augusztus 27.

admin
 

 • Barki szerint:

  Az RMDSZ mindenkit osszemocskol,aki csak kapcsolatba kerul vele.Ez van.Sajnos. Eddig en az RMDSZ-szel tartottam, de annak mar vege.

 • Th.Cs. szerint:

  Furcsa dolgok történtek tusványostól errefelé,nem dicsőséges időszak a
  polgári-nemzeti oldal számára. Talán most vége ennek és kezdődhet egy
  új,normálisabb szakasz,ha a megfelelő konkluziókat minden szereplő levonta
  magának.
  Csak az udemere volt változatlan és következetes,mindenkit be is piszkitott
  közben sikeresen. A nagyközönség ezzal marad- a sajtó majd segit
  ebben-vagyis,hogy ezek is csak olyanok,egykutya az egész..Van mit tenni..

 • >