1

Az MPP Gyergyószentmiklósi Szervezete Közleménye

2008. augusztus 28. csütörtök 12:42

A Magyar Polgári Párt Gyergyószentmiklósi Szervezete arról értesült, hogy a megye prefektusa átiratban értesítette a város polgármesterét, miszerint tudomására jutott, hogy a városházán ki van tűzve a Székely Zászló, s ennek kapcsán felhívja a figyelmet, hogy tartsa be a zászlók kitűzésre vonatkozó törvényt, ellenkező esetben kénytelen lesz törvényes lépéseket tenni.
Ennek kapcsán az álláspontunk a következő:

Mint köztudott, a hivatkozott törvény azt szabályozza, hogy hol, mikor és hogyan kell az ország területén kitűzni Románia zászlaját, illetve hogy hol, mikor és hogyan kitűzhető más ország zászlaja. Ezek szerint két eset lehetséges.

1. A prefektus (illetve az átirat szerzője, mert azt nem a prefektus írta alá) nem ismeri az ország törvényeit, illetve nincs tisztában azzal, hogy a székely zászló nem egy másik ország zászlaja. Ez egyrészt igencsak kínos lenne, hisz a prefektura intézményének alapvető feladata pontosan a törvények betartásának az ellenőrzése, márpedig ehhez elsősorban ismerni kell azokat. Igaz ugyan, hogy Romániában hagyománya van annak, hogy egy állami tisztséget nem a szakértelem, hanem más szempontok figyelembevételével töltenek be, mindamellett ezúton is felkérjük a prefektust, hogy tegye meg a szükséges lépéseket, hogy ilyen, az intézményt magát lejárató dokumentumokat máskor ne küldjenek ki hivatalos átiratként.

2. Logikai szempontból az sem kizárt, hogy a román kormány ilyen nyakatekert módon hozza a világ tudomására, hogy elismeri Székelyföld önálló állami státuszát, következésképpen a székely zászló valóban egy másik állam hivatalos zászlaja. Ha netán ez az örvendetes eset állna fenn, akkor azt szeretnénk ezúton a prefektus tudomására hozni, hogy átirata egy másik ország belügyeibe való beavatkozásnak minősül, s ez komoly diplomáciai bonyodalmakhoz vezethet.

Bármelyik eset állna fenn, ezúton arra kérjük azokat a székelyföldi polgármestereket, akik esetleg hasonló átiratot kaptak mostanában, hogy ne féljenek, mert a székely zászló kitűzése a középületekre nem ütközik törvénybe. Bíztatjuk ugyanakkor azokat, akik még nem tűzték azt ki a város-, illetve községházára, hogy mihamarabb tegyék ezt meg, jelenítsük meg szimbólumainkkal is azt a területet, amelynek autonómiáját együttes erővel akarjuk kivívni.

Forrás: http://www.figyelo.ro/honi-jelen/az-mpp-gyegyoszentmiklosi-szervezetenek-kozlemenye.html

admin
 

  • Valaki szerint:

    ugyes, ugyes…sot,nagyon jo!

  • >