27

Tájékoztató Sarmaság Helyi Tanácsa gyűlése 2008. augusztus 26.

2008. augusztus 26.-án 17 órától tartotta a Sarmasági Helyi Tanács (továbbiakban SHT ) a hónapos rendes gyűlését a Faluházban, melyen ez alkalommal is a tanácsosokon kívül jelen voltak külön meghívottak, akik egy bizonyos témában kívántak szót kérni. Ez pedig nem más, mint Simona doktornő és testvére által kért telekhelynek a megvitatása, mely a Sarmasági Polgármesteri Hivatal (továbbiakban SPH ) tulajdonát képező úgynevezett kastélykertben került volna kimérésre. Doktornő kérte, hogy ügyét a napirendi pontok előtt tárgyalják, melyet a gyűlés elnöke javaslatára tanácsosaink elfogadták. Hosszú egyeztetések, eszmecserék és véleménynyilvánítások után a doktornő által készíttetett tervet elutasítva egy másik ajánlattal állt elő a testület, mely szerint a kimérendő rész ne a játszótér felé, hanem inkább a Hársfa utcára legyen ki(be)járási lehetőséggel. Így megőrizhető a kastélykert sajátossága, nem takarja az épülendő lakásrész a kastélyt, és ezen kívül pedig a lakó saját bejárattal rendelkezik.

A rendkívüli kérdés megvitatása után következett a napirendi pontok tárgyalása.

1. A SHT a következő három hónapra a tanácsülések elnökévé Balogh Béla képviselőt választja.

2. A 31/1998 sz. határozat módosításával a SHT létrehozza a sürgősségi helyzetekre vonatkozó önkéntes szolgálatot – „Serviciul Voluntar pentru situatii de urgenta Sarmasag”

3. Az esetleges pályázatok hozzáférése érdekében a SHT jóváhagyja a SHT, a Szilágykövesdi Helyi Tanács és a Baksai Helyi Tanács között megkötendő szövetkezést, társulást (asociere).

4. A SHT jóváhagyja Sarmaság község hozzácsatolását az ivóvíz és szennyvíz infrastruktúrát bővítő Szamos – Tisza közi Regionális Szervezethez.

5. A SHT egy tartózkodás mellett jóváhagyja a SPH keretén belül működő állások, alkalmazottak és köztisztviselők munkabeosztását ( Organigrama )

6. A SHT jóváhagyja az ilosvai járdák rehabilitálását, melyre céladomány érkezett, azzal a kiegészítéssel, hogy a munkálatokra pályázatot kell hirdetni, és az elvégzett munkát kinevezett bizottság felügyelje.

7. A SHT jóváhagyja az lompérti utak lebetonozását, melyre céladomány érkezett, azzal a kiegészítéssel, hogy a munkálatokra pályázatot kell hirdetni, és az elvégzett munkát kinevezett bizottság felügyelje.

8. A SHT jóváhagyja a 45/1999 sz. határozat 1. sz. mellékletének a módosítását, mely vonatkozik a köztulajdonban lévő javakról

9. A SHT jóváhagyja a megvásárlásra ajánlott, orvosi rendelőként működő ingatlanok, valamint a hozzá tartozó telkek, listáját.

10. Az egyebek napirendi pont alatt a következő témák kerültek megtárgyalásra:

· dr. Seress Klára kéri a SHT-ot, hogy hagyja jóvá az újonnan épült rendelő mögött körbekerített és kitakarított terület parkosítását, melyben többek között padokat helyeznek el, ahol a rendelésre váró betegek nyáron civilizált körülmények között várhatnának a rendelésre.

· Chereji Nicolae tanácsos szorgalmazza a telepi részen egy vízakna építését (Kásáéknál), ugyanakkor sérelmezi, hogy a fakivágások diszkriminatív módon történtek. Van, ahol nemcsak szilvafákat vágtak ki. Későbbi felszólalásában szorgalmazza a Park utca járdáinak a megöntését.

· Erdei Á. Károly tanácsos figyelmezteti a polgármestert, hogy a szüret közeledtével a Kishegyre vezető út hosszú szakasza járhatatlan.

· Kovács Z. Szabolcs tanácsos emlékezteti a SHT tagjait, hogy a 2008-as költségvetés alkalmával a szennyvízhálózat bővítésére volt elkülönítve megfelelő összeg. Kéri, hogy a meglévő összegből oldják meg a Hársfa utca szennyvíz levezetését. A lakókkal való beszélgetése során kiderült, hogy sokan még azt is vállalnák, hogy saját költséggel valamint közmunkával hozzájáruljanak a munkálatok kivitelezéséhez.

· Lucza István Attila tanácsos a lakók ismételt kérésére a polgármesteren keresztül észrevételezi Balogh Zoltán felé, hogy a Bányatelepen 4–5 családnál immár harmadik hónapja nem folyik a csapból a víz. Mihamarabbi megoldásban reménykednek.

· Püsök J. Attila tanácsos kéri a SPH alkalmazottait, hogy tájékoztassák a lakosokat arról a határozatról, amely alapján kivágják a fákat, és tájékoztassanak a határozat értelmében arról is, hogy a favágás folytatódik az egész község területén. Jónak találja a közterületek megtisztítását, de szóvá teszi, hogy vannak már a községben olyanok, akik ezt saját költségükön megtették. Kérdést fogalmaz meg annak értelmében, hogy elég lesz-e a SPH pénze és az alkalmazottak munkaideje arra, hogy az egész község területét megtisztítsák.

· Kovács Ottó tanácsos megkérdezi, hogy mikor ültetik majd be dísznövénnyel a megtisztított területeket, valamint van-e fedezet az elvégzett munkára. Ugyanakkor sérelmezi, hogy a házával szemben a hegyről lezúduló eső minden alkalommal elönti az utat és a bejáratot, és ezzel kapcsolatosan szorgalmazza a megoldást.

· Berki Edit tanácsos, gyűlésvezető elnök javasolja, hogy helyezzen ki az önkormányzat újabb kukákat a közterületre, és derítse fel azon személyek kilétét, akik nem rendelkeznek saját kukával, és kötelezze őket azok beszerzésére.

· Dombi Attila Ianos beszámol a SHT tagjainak a következőkről

o lehetőség lenne Sarmaságon pályázatból finanszírozott un. ANL tömbházat építeni, de jelen pillanatban nincs rá telek.

o a Kultúrház előtt épült, tűzoltókocsiknak fenntartott garázs tetejére javasolja néhány tetőtéri szoba kialakítását, és a mezőgazdasági kérdésekkel foglalkozó un. „Apia” kirendeltségének a működtetését. A SPH a helyet, a villanyköltséget és a telefont kellene biztosítsa.

o lehetőség nyílik Sarmaságon a csendőrség egy alegységének ( subunitate de jandarmi ) az állomásoztatására, abban az esetben , ha a SPH biztosítana helyet, fizetné az áram és telefonköltséget. Így nem kellene saját Polgárőrséget ( Politie Comunitara ) létesíteni.

o nehézségei vannak a Bányatelepi lakosokkal, akik nem akarják megérteni, hogy a tömbházuk előtt lévő kis rész az útig közterület és nem paradicsomnak, és paprikának fenntartott kiskert, és nem is kiépítendő parkolóhely

o megemlíti, hogy sok kérdésre megoldást jelentene egy, a SPH tulajdonát képező kukás kocsi.

o az illegális szeméttelepekhez tiltó- és figyelmeztető táblák felszerelését fogja kezdeményezni

o a felmerült kérdések mielőbbi megoldását ígéri, de igényeli a tanácsosok segítségét, és az emberek megértését is.

A tájékoztató nem a teljesség igényével készült, részletesebb tájékozódás végett lásd a SPH hirdetőtábláján a gyűlésről készült jegyzőkönyv kivonatát.

admin
 

 • Rudi szerint:

  Hat pedig sarmasagi, ismetlem sarmasagi es nem zilahi polgarorsegre mar nagyon regen szukseg lenne. Magyarul beszelo es a sarmasagiakat ismero polgarorsegrol. Csakis igy mukodhet hatekonyan!!!!
  Csendorsegre meg sarmasagon nem volt szukdeg!! Ne keverjuk ossze a kettot. Polgarorsegre pedig szukseg lenne.

 • Valaki szerint:

  mi a ketto kozott a kulombseg?

 • nem favago szerint:

  A kulombseg az a ketto kozott,hogy a polgar orok fonokei sarmasagiak lennenek es nem dinom-danom-oznanak a primar elvtarsal,a kozosseg penzen,minden adando alkalommal!Sarmasagon polgarorokre nem pediglen talpnyalo,militarizalt berencekre van szukseg!
  Meg valami! A sarmasagi hirmondot bongeszve,lesem a “SZPONZOROK”nevsorat!
  Mind szep es jo de sehol sem latom kicimkezve,hogy azok a bizonyos,talpig becsuletes tanacsosok ingyen es bermentve viselnek a kozossegi munkaval jaro terheket,sot meg az egy havi tiszteletdijjukat sem meltattak fel ajalani a koz javara rendezett Sarmasag-i napokra!Pedig ezt igertek nagy szajjal es bo mellenyel a valasztasi kampanyukban!- a rossz szajak azt rebesgetik,hogy meg a “disztanacs ules”-ert is pot dijjat szamitottak fel maguknak!(hogy ez mennyire igaz?-nem tudni,de ha igy van…-akkor szegyen es gyalazat,de beigazolodott a joslas,hogy csak a kis juttatasert volt az a sok,allszent,mocskolodas az egesz valasztasi kampany idejen!-Na ezt magyarazzatok meg nekunk,”egyszeru mezei egereknek”,hogy -hogy is van ez!

 • Valaki szerint:

  Kosz nem favago a valaszt.Nem tom de en nem hallottam senkit aki azt mondta volna hogy ingyen fog dolgozni mind tanacsos ha majd megvalasztjak.

 • nana szerint:

  te valaki,latszik h nem tudsz semmit.

 • Valaki szerint:

  Miert mit kene tudjak?

 • Rudi szerint:

  Ingyen ne dolgozzon senki, de ne is vegye fel a penzt ha nem dolgozott semmit!
  :))

 • Valaki szerint:

  peldaul azt kedves valaki hogy soltvadkerten a tanacsosok soha nem veszik fel a tanacsosi jarulekot.ingyen dolgoznak a kozosegert.es allitolag nem is rosszul.na ehez mit szolsz?

 • nana szerint:

  mi van, itt ket valaki is van?amugy(ha mar ketten vagytok valakik),akkor legalabb annyi eszetek lehetne,kicsit kerdezzetek szet a faluban hatha masok tobbet tudnak mint ti.addig meg ne ugraljatok.

 • nem favago szerint:

  nagyon belemerultel nana baratom! Kerlek fejtsd ki egy kicsit bovebben fajdalmadat,mert mar magam sem ertem mire is celzol!
  Valaki-nek meg uzenem,hogy lapozgasson egy kicsit a sarmasagi nep emlekezeteben,es valoszinuleg ra fog bukkani meg jo nehany(szaz)ember oly nemu emlekere,hogy ezek a mai es a be nem jutott tanacsosok(RMDSZ)-azt igertek,hogy havi tanacsosi jarulekukat fel ajanljak a kozosseg javat szolgalo celokra!
  De,amint,ezt fizetes napon a tanacsnal is latni lehet,remego kezzel(a nagy tobseg)markolja fel a “kis dohanyt”, a neki “jaro megerolteto munkaert”! Hat igen,nagyon nehez a fa kivagasokkal stb.jaro terheket,meg atkokat elviselni!
  De vajon az atkok fognak e?-(de hat tobb pap is van akik ki imadkozzak a megbocsatast!)

 • nana szerint:

  nem favago,ertsd meg sarmasagon mar megint mindenki fel pont mind ceausescu idején.a tobbi mar csak hal a ortan,fakivagasok,egypartrendszer tobsegi rmdsz tanacsosokkal,akik azt szavazak meg amit fentrol seres denes mond nekik.lasd a szabo zoli esetit,aki mpp tanacsoskent mandatumot nyert de felsob rendeletre kiszavaztak.most meg huroljak az embert a birosagok.tiszta artatlanul.romaniaban mar reg elmult a komunizmus,de sarmasagon meg nem mulott ki.kb enyi ha mar rakerdeztel a lelki alapotomra nem favago.

 • nana szerint:

  ortan helyet erts tortan-t, huroljak helyet meg hurcoljak-ot nem favago.

 • nem favago szerint:

  na most mar ertem mire gondoltal!
  de azert nehany pontositast engedj meg nekem,espedig:-sarmasagon nem a kommunizmus,hanem a diktatorikus fasizmus uralkodik,es hidd el nekem EZ NEM A SERES DENES MUVE!
  meg van nekunk a sajat kis hitlerunk,meg mussolinink,akik madzagon probaljak meg rangatni az egesz nepet,tobb keveseb sikerrel!
  Hogy a primar is egy ilyen marionett babu az rmdsz,es fokent egy ember kezeben az is hetszentseg,csak a roszmajusag fegyverekent van ra szuksege!-na nem mintha egy kis lehutesert es bosszuallasert a szomszedba kellene szaladnia a szegeny paranak!

 • nana szerint:

  ide figyej nem favago.mivel magyarazod azt hogy seres denes oszegyujtote az iskolanal az udemerajos tanacsosokat,azok beiktatasanak a napjan es kiadta nekik parancsba hogy szabo zolit,az mpp elnokit szavazak ki es hurcoljak meg a birosagokon tiszta artatlanul,csakazert hogy ne legyen tanacsos?az mas kerdes hogy azt a kiskutyak husegesen kovetik.nem?
  ted csak magad a sz.z. helyibe,te hogy erezned magad?most halotam hogy a primar levonta a fizetesit.csakazert mer mppes.na ehez mit szosz?

 • nem favago szerint:

  jogos a felhaborodas! De en arra celoztam,hogy seres denes elvtarsnak nem nagyon van honnan tudnia szabo zolirol (pld.)
  ha csak huseges segg es talpnyaloja az ikola igazgatoja nem nem szolgaltatja az infot neki!-kulomben ez a kis taknyos mitugrasz mozgatja a szalakat minden teren! a primar csak veghez viszi az o kis piti almait!

 • sarmasagi szerint:

  egyik se kulomb a masiktol

 • admin szerint:

  Fiúk, kicsit finomabban nem lehet? Törlést akartok?

 • nem favago szerint:

  nem kell torolni,hisz fenyesre nyaltak! 😀

 • admin szerint:

  nem favágó vedd komolyabbra a stílust!

 • nem favago szerint:

  ok!ok!ok! ;p

 • imre szerint:

  szerintem a kultur igazgato is ket sot harom szinu egyszer manele re tancol most pedig jo a diszko zene is a nyul csakorol ne is beszeljunk nagyon att latszo a dolog

 • manyele szerint:

  mejik kultur igazgatorol van szo? a baji vagy a szabo rol?mert a baji fiu tenylekg manelezik rendesen a baratyaival az biztos!!! na meg tenyleg ket meg harom szinu segnyalo! na de o tudja,bisztos elvezi ha nyalogathat!

 • admin szerint:

  Fiúk ez amit műveltek nem más mint puszta személyeskedő mocskolódás!
  Nyomatékosan kérlek fejezzétek be mert tényleg működni fog a ,,DELETE” gomb, de irgalmatlanul!

 • Admin1 szerint:

  Admin, inkabb tedd a dolgod, mint csak fenyegetozol itt…

 • admin szerint:

  Ha már adminisztrátorrá nevezted ki magad önhatalmulag és önkényesen akkor tedd meg te!
  Ki nem engedi?

 • admin szerint:

  Nevezd meg melyik hozzászólást szeretnéd törölni.

 • >