Nem megmondtam?

Mátis Jenő a tusványosi táborban borgőzös fejjel ordítva ugrott nekem számos tanú előtt, hogy miféle disznóságokat írok én erre az elvben zárt listára (jó másfél-két hónapja), amikor azt feszegetem, hogy a nagy erdélyi magyar összefogás arról szól, hogy néhány embernek zsíros posztokat kell adni Bukarestben, s hogy lehetőleg minél több legyen közöttük az udémérés (az az udmr szándéka) és minél több a polgár (ez az mpp szándéka). Sőt, volt pofám némi malíciával megnevezni erről az oldalról Tőkés püspök néhány közeli hívét, akik parlamenti mandátumra ácsingóznak. Azóta mások is leordították a fejemet, hogy hát így meg úgy, ha igaz is, minek kell ezt kimondani. Na, ehhez képest itt a hír, hogy mi zajlik a háttérben. Amúgy hol van itt már szó a Magyar Polgári Pártról? Hát sehol. A “romániai magyarság érdekeinek a szem előtt tartása” olyan korom, amit ha lefújunk, felsejlik mögötte a bukaresti román nemzetpolitika: a rommagyar kisebbség szájának befogása azzal, hogy együtt és dalolva képviselhetik a rommagyar érdeket a buk-i parlamentben. (Jelzem, az EMNT – ami Tőkés László írói álneve – legutóbbi közleményében több olyan nemzetpolitikai célt is felsorol, az autonómiátótl az egyetemig, amelyek nem képezik az RMDSZ csapásirányának prioritásait, és nem is fogják, Toró és Szilágyi tulipiros színekben megnyilvánulandó minden erőteljes törekvése dacára sem.)
Jöhet a fejleharapás.
Dénes L.
Közéletünk
RMDSZ — EMNT-egyezség körvonalazódik?
[ 2008. augusztus 25., 22:57 ]

Zsákutcába futottak az RMDSZ és MPP közötti tárgyalások, de több romániai magyar napilap tudni véli, hogy megegyezés készül az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az RMDSZ között. A Transindex értesülései szerint szerdáig megszületik a megállapodás, az RMDSZ hajlandó legalább két, esetleg három befutó helyet átengedni a Tőkés László vezette alakulatnak.

Úgy tudják, Szilágyi Zsolt, Tőkés brüsszeli kabinetfőnöke és Toró T. Tibor indulna az EMNT jelöltjeként, RMDSZ-színekben az őszi parlamenti választásokon, de felajánlottak egy helyet Izsák Balázs SZNT-elnöknek is, aki nem fogadta el azt. Toró nem erősítette meg az információt, de azt elmondta, háttéregyeztetések zajlottak az elmúlt napokban is, a megállapodás azon áll vagy bukik, hogy elfogadja-e az RMDSZ az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum létrehozatalát, illetve sikerül-e közös állaspontot kialakítani az autonómia és a magyar egyetem ügyében. Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke „racionális tárgyalásokról” számolt be, és arról, hogy nem támasztanak egymásnak feltételeket, „a romániai magyarság érdekeit tartják szem előtt”. Kelemen azt is leszögezte, nem szólnak bele, kit jelöl az EMNT a felajánlott helyekre.

Farkas Réka, Háromszék

admin
 

>