1

A bársonyszék vonzásában

Legalább két, egymástól gyökeresen eltérő magyarázata lehet annak, hogy szinte az összes RMDSZ-es honatya versenybe szállna még egy mandátumért ― nem hiányzik a jelöltek közül Markó Béla, Verestóy Attila, Kelemen Hunor, Borbély László, Márton Árpád vagy Frunda György.

Az egyik ― jóindulatú ― magyarázat, hogy választottaink úgy érzik, mindent megtettek a magyarság érdekeinek képviseletéért, kiálltak a közösség céljainak megvalósításáért, és ezt a küzdelmet szeretnék folytatni. A másik ― rosszindulatú ― indoklás szerint az RMDSZ-es politikusok a honatyai státussal járó különféle kiváltságokért, a hatalmi pozíció megőrzéséért szeretnének újabb mandátumhoz jutni.

A jelenség okainak firtatásánál azonban jóval fontosabb annak megvizsgálása, miért marad távol a politikától az erdélyi magyar értelmiségi réteg, miért nem jelentkeztek köztiszteletben álló személyiségek. Ez azért is különös, mert a vegyes választási rendszer miatt egyéni kerületekben zajlik majd a harc, éppen ezért a szövetségnek is érdekében állna olyan jelölteket indítani, akik ismertek, és akiket a közösség megbecsül. Előfordulhat, hogy többen azért nem akarnak politizálni, mert megundorodtak attól, amit látnak, tapasztalnak, mások inkább szakmájuknak élnek, és lehetnek olyanok is, akik kiábrándultak, vagy éppen a szövetség eddigi teljesítményével elégedetlenek.

Bármilyen oka legyen az értelmiségiek távolmaradásának, az RMDSZ vezetőinek alaposan el kellene gondolkodniuk a jelenségen. Hiszen a mindennapi politizáláshoz lehet, hogy megfelelőbbek a szervezet központi vezetőségétől érkező utasításokat pontosan és azonnal végrehajtó pártkatonák, mint az önálló véleménnyel rendelkező, karakteres személyiségek, hosszú távon azonban megkérdőjeleződik az érdek-képviseleti munka hitelessége.

Farcádi Botond, Háromszék

admin
 

  • valaki szerint:

    jé,ez pont úgy néz ki mint a sarmasági polgármesteri szék…

  • >