23

Magyarország patrónáját ünnepeljük Nagyboldogasszony napján

Augusztus 15-én tartják a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepét, Nagyboldogasszony, azaz Szűz Mária mennybevételének napját, amely egyúttal Magyarország védőszentjének, patrónájának a napja is.

Az ünnep legrégibb elnevezése: dormitio (elalvás) vagy pausatio (elpihenés), azaz Mária elszenderülésének, halálának a napja. Szűz Mária mennybevételének dogmáját, amely szerint Jézus anyja a földi létből testben és lélekben egyenesen a mennyei boldogságba jutott, 1950-ben hirdette ki XII. Pius pápa. Ez volt a katolikus egyház eddigi legutolsó dogmakihirdetése.

Mária halálának és mennybemenetelének története kedvelt témája volt a középkori egyházi művészetnek, a kódexirodalomnak, a vallásos népkönyveknek, az epikus énekeknek. A hagyomány szerint isteni Fia, Jézus három nappal előbb tudatta Máriával halála óráját, melynek bekövetkezte után testét az Olajfák hegyén vágott sziklasírba temették. Temetésére az apostolok felhőkön érkeztek a föld különböző tájairól. Tamás csak harmadnapra jelent meg, s miután látni akarta az elhunytat, az apostolok felnyitották a sírt, melyből különösen kellemes balzsamillat áradt. A koporsó viszont üres volt, csak halotti leplek voltak benne. Míg az apostolok ezen álmélkodtak, angyali énekhang kíséretében az égbolton megpillantották Mária testét, amint az angyalok a mennyekbe emelik.

Forrás: Kieselbach

Aba-Novák Vilmos: Szent István felajánlja a koronát Szűz Máriának (A városmajori templom freskótervének részlete)
Magyarországon Szent István király még uralkodása alatt ünneppé avatta augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját. (Szűz Máriának Boldogasszonyként való elnevezése egyedülálló, magyar nyelvi remeklés, amely az ősi magyar hitvilágból is táplálkozhatott.) Szent István erre a napra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénykezést. Élete végén a beteg király ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, és ő maga 1038-ban e napon halt meg. A felajánlás a maga nemében páratlan a világon, a közjogban is érvényesült a magyar történelem folyamán a Regnum Marianum eszme, mely szerint Magyarország Mária országa.

Nagyboldogasszony napja Szent István óta katolikus ünnep Magyarországon. A katolikus egyházban a Mária-napok között a Nagyboldogasszonyé a legbensőségesebb és legmagasztosabb ünnep, amelyhez kapcsolódva a nép körében terjedő legendák és történetek tápláltak e naphoz fűződő szokásokat. Ilyen például a Mária-virrasztás, a virágokból összeállított Mária-koporsó készítése, vagy a virágszentelés. (A megszentelt illatos füveket és virágokat később a halott koporsójába tették, hogy Máriához hasonlóan ő is dicsőségre jusson; volt, ahol beépítették az épülő ház alapjába, másutt a csecsemő bölcsőjébe vagy az új pár ágyába helyezték.)

A népi kalendáriumban a “két asszony köze”, azaz az augusztus 15-e és szeptember 8-a, Kisasszony napja közötti időszak varázserejűnek számít. Ekkor kellett szedni a gyógyfüveket, kiszellőztetni a téli holmikat, a ruhaféléket, hogy a moly bele ne essen. Ilyenkor ültették a tyúkokat, hogy jó tojók legyenek, gyűjtötték a mészben sokáig elálló “két asszony közi” tojást. A nap időjárása termésjósló: “ha a nagyasszony fénylik, jó lesz a bortermés”.

Forrás: mult-kor.hu történelmi portál.

admin
 

 • Rudi szerint:

  Csak annyit hogy semmi koze Marianak a Boldogasszonyhoz. Mikor fogadjak mar el ezt a tenyt?

 • Rudi szerint:

  “Nagyboldogasszony napja Szent István óta katolikus ünnep Magyarországon.” Mert azelott is letezett, de csak Szent Istvan ota katolikus.

  – Hat igen, de mert nem irjak konkretabban.
  Ezt az osi magyar unnepet mentettek, forditottak, teritettek(karddal es verrel) katolikus unneppe.

 • nana szerint:

  Azt mondják, hogy sikeresebb nemzet lehettünk volna ha nem követik őseink az akkor aktuális divatot, a kereszténységet. Van egy olyan is hogy mára már kiderült hogy azok a nemzetek sikeresek akik az egy nyelv, egy vallás elvét követik. Maradhattunk volna mondjuk barbár nemzet a keresztény Európában, úgy mint valahogy a muzulmánok tették, persze úgy értve hogy ők nem keresztyének… Ők ugyanis nagyon sokan vannak és nagyon erősek manapság.

 • Rudi szerint:

  Ami tortent megtortent, csak azert jo tudni es nem szabad soha elfelejteni hogy mi milyen aron tortent.
  Nem akarok en barbar lenni, vagy osi hitet felvenni de azt sem szeretem amikor azt mondjak hogy MI LETT VOLNA A MAGYARSAGGAL HA?
  Ilyen a tortenelemben nincs!
  Es vilagos kell legyen hogy ez a Szent Istvan unnep is nem csak unnep hanem egyben gyasz is(tobb tizezret fejeztetett le aki nem keresztelkedett meg). Ne felejtsuk el hogy a sajat nepe, sajat fajtajat irtotta, german es taljan katonak segitsegevel.
  Ezt azert nem illik daridoval unnepelni.

 • saslövő szerint:

  Boldogasszony [szerkesztés]
  A Boldogasszony és a Nagyboldogasszony összetett alakja a magyar mitológiának, eredete, szerepe és értelmezése azonban a mai napig vitákat szül. Ehhez többek között az is hozzájárul, hogy a huszadik századra a Boldogasszony alakja teljesen egybemosódott Szűz Mária alakjával.

  A tudósok egy része szerint a Boldogasszony és Nagyboldogasszony ugyanazt az alakot jelöli, és a keresztény Szűz Mária alakjával azonos, egyenesen a kereszténységből származó elem.
  Más értelmezésekben a Boldogasszony a kereszténység előtt jóval korábban létező mitológiai alak.
  Emellett két külön alakról is lehet szó, feltételeznek anya-lánya viszonyt is a Nagyboldogasszony és a Boldogasszony között.
  Olyan elmélet is létezik, mely szerint a Boldogasszony a buddhista bódhiszattvákhoz kapcsolódik.
  Eredeti neve nagyvalószínűséggel a babba lehetett (Gyimes környékén ma is él a hagyomány). A csángóknál még nem rég szokásban volt, hogy a csíksomlyói búcsú előtt hajnalban megnézték a felkelő napot (imádkoztak) a Kis-Somlyó hegyéről. Úgy tartották ő babba, benne van babba.
  Elképzelhető a babba sztyeppei eredete is, akár a hun eredet is (mivel náluk nagyon dívott az anya-kultusz

 • jepeti szerint:

  Eredetéről bármi meglehet, akár igazatok is, de miért ne köpködjük a katolikusokat, ha lehet, ugye?
  Őket szabad!
  amúgy maradhattunk volna pogányok, mint a kelták, avarok, longobárdok, besenyők …….stb, milyen jó lenne most nekünk!

 • pityu szerint:

  Egy biztos, hogy nem a Bibliából ered. Tehát úgy látom nem Istentől való. Isten az Ő akaratát közölte velünk és ezt megtaláljuk a Bibliában. A keresztény szó azt jelenti, hogy Krisztusi vagy Krisztus követő. Jézus Krisztus a testé lett Ige a Biblia az Írott Ige és Isten Szava. Döntse el mindenki kit akar követni, akar valóban keresztény lenni, vagy csak azt akarja magáról mondani, hogy ő keresztény.
  János 14:6 Én vagyok az út az igazság és az élet, senki sem mehet az Atyához csak én általam. Az “Én vagyok”= Jézus Krisztus mint testé lett Ige = mint Írott Ige a Biblia és = mint Isten Élő Beszéde. A keresztényeknek Isten Igéjét kell követni és semmit ne tegyünk hozzá és ne vegyünk el belőle V.Móz.4:2 Meg kell térni az dogmákból:Máté 15:3 “Ti pedig miért szegitek meg a ti hagyományotokért az Isten parancsolatát?” Olvassátok el: Galata 1:6-10, Kolossé 2:1-8.Olvassátok a Bibliát és higyetek Istennek mintsem embereknek. Legyetek áldottak és kövessétek Isten Igéjét.

 • pityu szerint:

  Egy biztos semmi köze a Bibliához, Isten Írott Igéjéhez.

 • Rudi szerint:

  Jepetinek!
  Ki kopkodte a katolikusokat?
  Csak tenyeket irtam fentebb, es azt hogy az azert senkitol sem szep ha embereket irtanak azert mert mas vallasu, foleg ha a sajat nemzete!!!! Barmilyen cel vezessen barkit azt nem avatnam szentte aki a sajat nemzete ellen tamad azert mert nem azon a hiten van. Hogy a katolikusok(papak, zsinatok, inkvizitorok) elen jartak ebben arrol meg vegleg nem tehetunk, SAJNOS!!!
  Ez a franya globalizacio akkor kezdodott es ma is folytatodik, csak maskepp! A bibliaval meg nem erdemes ervelni ilyen esetekben mert azzal barmit be lehet bizonyitani es az ellenkezojet is, en nem is hoztam fel, mert nem szep senkitol ha belekeveri az ilyen dolgokba!
  Es ismetlem olyan nincs a tortenelembe hogy “Mi lett volna ha?” Es ezt azert mondom mert sokan csak ezt tudjak Szent Istvan vedelmere felhozni. A teny az hogy nem o kellett volna kovetkezzen a tronon, es ezt olasz es nemet segitseggel tront szerzett. Regen ezt neveztek hazaarulonak. De mindig a gyoztesnek van igaza!
  Tehat a Boldogasszony napjat betiltottak, de a nep megis unnepelte, mindenkit megse lehet lefejezni, tehat ugyanarra a napra tettek Maria napjat, magyaran elloptak!!:) mint sokminden mast.
  Nem akarok senkit megbotrankoztatni, de a karacsonnyal is szinte ugyanaz a helyzet, de ebbe mar nem mennek bele.

 • Rudi szerint:

  Mi az hogy pogany! Igy neveztek a katolikusok azokat akik nem katolikus hiten voltak!
  Eltelt azota par szaz ev jo lenne mar felebredned Jepeti! Az inkvizicionak is vege mar, szerencsenkre.
  Es a reformacio is azert terjedt el Erdelyben a legjobban mert a nep erezte azt hogy az amit kovet azt tuzzel es vassal akartak ratukmalni. Es az erdelyi emberek termeszete es jo itelokepessege visszavezette egy kicsit a regi vallasahoz.

  Oskeresztenyekrol hallottal mar? Tudod mar Jezust is megkereszteltek pedig szerinted meg nem is letezett keresztenyseg.

 • Rudi szerint:

  Pityunak!
  A Biblia jo es szep csak nem teljes. Azt a zsinat allitotta ossze, es amit az egyhaz akart azt beletettek amit meg nem azt kiszedtek! Tehat a Bibliat a profetak irtak es az emberek osszeszerkesztettek! Az oszovetseg pedig.. dontse el mindenki hogy hogyan hisz benne….

 • pityu szerint:

  A Biblia teljes, mindent magába foglal ami az ember számára fontos, vagyis azt hogyan talál vissza a teremtőjéhez az élő Istenhez.Bár nem értünk mindent belőle, mert a titkok az Úréi a kijelentett dolgok pedig a miénk. A Bibliát valóban az emberek állították össze Isten Szelleme által az Ő vezetésével, sőt a próféták is a Szent Szellem által szóltak és írtak. Meg kell nézni mi az igazság abból amit leírtak és a leírtak alapján igenis lehet érvelni, mert az a valóság. Sajnos vannak akik elcsűrik-csavarják az Igazságot és emberi rendeletekkel elferdítik, ezeknek súlyosabb lesz az ítéletük.
  A katolicizmus és a kereszténység közé ne tegyünk egyenlőséget, mert a kereszténység azt jelenti, hogy Krisztus követő, vagyis az Ő cselekedeteit, parancsolatait azaz Isten Igéjét követi. Amikor az Úr Jézus a tanítványokat kiküldte nem mondta: ha valaki nem hisz akkor azt öljétek meg, hanem azt : a port is rázzátok le a lábatokról bizonyságul ellenük. A hit nem kényszerítésből hanem Isten Igéjéből kell hogy származzon. Aki gyilkolva kényszerítette az emberekre a római katolikus vallást az nem Jézust követte, vagyis nem keresztény. Sajnos valóban igaz, hogy belopták a különböző népek isteneit és az élő Isten mellé illetve elé helyezték ez a Jeremiás 17:5 alapján átkot von maga után csakúgy mint a testvérgyilkosság. Lehetne még fejtegetni miért van ennyi ellenségeskedés Magyarországon…
  Majd egy más alkalommal.

 • Rudi szerint:

  Igazad van Pityu, szep is az amit irtal Jezusrol, csak van egy olyan erzesem hogy amikor az ember megprobalja elmondani, leirni, leforditani sokminden nem olyan ertelembe jon vissza mint azt Jezus erdetileg szanta, vagyis mar tul sok benne az emberi tenyezo. Ezert szerintem nem szabad a bibliat szo szerint ertelmezni, es en szemely szerint az oszovetsegbol egy csomo reszt rossz peldanak tartok.
  Visszakanyarodva az azelottiekhez ezzel eggutt ugy tartom hogy aki szo szerint veszi es nem a szeretet (ertsd embertarsi szeretet) vezeti tetteit akkor olyan dogokat cselekszik mint a mi Szent Istvanunk meg a papasagnak tobb mint fele a tortenelemben. Aki embertarsait,csaladjat, nemzetet nem szereti es nem tud neki megbocsajtani, az Istent, Jezust vagy tanitasait sem koveti.

 • admin szerint:

  Fiúk nekem nagyon tetszik a mód ahogyan érveltek, vitatkoztok, ahogyan egymást próbáljátok meggyőzni. Mások is példaértékűnek tekinthetik ezt az építő jellegű, igen felemelő stílusú vitát.

 • pityu szerint:

  Rudi ez az utolsó mondat telitalálat. Azt lehet mondani, hogy összefoglaltad Isten parancsolatának lényegét. Ha teheted olvasd el a Rómaiakhoz írt levél 13:8-10-ig ez a rész is világosan mutatja, hogy Isten parancsolatának lényege a szeretet. De az Úr Jézus is ezt a parancsolatot adta nekünk János 13:34-35.
  A megbocsájtásról pl. Máté 6:14-15.
  Ha István király akit szentnek mondanak ( az Úr fogja eldönteni és nem emberek, hogy ki a szent) szó szerint vette volna Isten Igéjét akkor egy csepp vér sem folyt volna általa. Pl. Lukács 9:51-56. Jézus azért jött, hogy megtartsa az embereket és nem azért, hogy elveszítse. Ha az emberek követnék az Urat csodálatos békességben élhetnénk a földön.

 • pityu szerint:

  A Bibliát én úgy látom, mint Isten szerelmes levelét az emberhez. Az ember (Ádám és Éva) elszakadt Istentől az engedetlenség következtében. Isten elkészítette az utat, hogy visszataláljunk hozzá. Isten Igéje testé lett isteni mivoltából megüresítette magát és emberré lett (Filippi levél 2:6-8) és mint ember bűn nélküli életet élt. Jézus Krisztus a testé lett Ige, aki azért lett emberré, hogy a mi bűneink büntetését átvállalja és ezáltal megbékéltessen bennünket Teremtőnkkel.
  Aki elfogadja ezt az áldozatot kegyelemben részesül. És “aki hisz a Fiúban (Jézus Krisztusban azaz Isten Igéjében) annak örök élete van” (János 3:36).
  Az embernek szabad akaratot adott Isten, joga van elfogadni az engesztelő áldozatot, de el is utasíthatja (V.Mózes 30:19). Elfogadni hittel lehet, nem lehet kiérdemelni, mert kegyelemből adatott Isten szeretetéből.
  Isten maga a SZERETET!(I.János 4:16).
  Az Ószövetség példának adatott (I.Korinthus 10:6) azért, hogy tanuljunk belőle.
  Isten választott népe Izrael az Ábrahámnak tett ígéret szerint (I.Mózes 18:19- ezért választotta Ábrahámot). Kár rajta vitatkozni miért pont őt választotta. A Teremtő Isten hatalmában van a választás joga (a fazekas példázata Jeremiás 18.rész). Ma viszont mindenkinek lehetősége van az Istennel való megbékélésre a megtérésre.
  Visszatérve István királyra valamint arra amit ő épített. Az ország alapja valójában egy testvérgyilkosságon van lerakva. Mi mást hozhatna ez a benne élő emberekre mint a gyűlölködést, haragot, stb.. És sajnos a magyar emberek benne bíznak, pl. augusztus 20-án körbeviszik a jobb kezét mintha az segíthetne, felajánlják az országot Máriának bízva, hogy majd ő segít vagy közbenjár az országért. De a Biblia alapján csak egy közbenjáró van és az Jézus Krisztus (I.Timótheus 2:5). Az Úr Jézus arra tanít bennünket, hogy ha problémánk van hozzá menjünk(Máté 11:28) és nem arra: menjetek István királyhoz, azt sem mondta, hogy az anyámhoz menjetek. “Aki hozzám jő, semmiképen ki nem vetem.”(János 6:37)
  Én biztos vagyok: ha a magyar nép odafordul az élő Istenhez és bűnbánatot gyakorol az Úr felszabadítja az átok alól.
  A megtérés módját is megtalálhatjuk a Bibliában csak keresni kell.
  Példabeszédek 8:17 Én az engem szeretőket szeretem, és akik engem szorgalmasan keresnek megtalálnak.

 • Rudi szerint:

  Isten maga a SZERETET! na ez nekem is tetszett, csak probald mar valahogy megmagyarazni azt hogy mi koze az Isteni szeretetnek az oszovetsegbeli Istenhez, habar azt mondjuk hogy Isten utjai kifurkeszhetetlenek. En ott nem szereto Istent latok, hanem igenis bosszuallot. Talan Isten raebredt “bunossegere” es azert kuldte el Jezust(a beke kovetet)? …(Most ez Istenkaromlas volt?)..

  Egy masik gondolat is felotlott bennem, a zsidok azert “oltek meg Jezust” mert az oszovetsegi Istent ki akartak sajatitani?

  Visszakanyarodva Szent Istvanhoz es a Boldogasszonyhoz ebben meggyoztelek?

  Es honnan vesszuk azt hogy Istvan elott a magyarok, hunok hitetlenek voltak? Azert mert nem keresztenyek voltak? Ezek szerint Jezus is hitetlen volt mielott megkeresztelte Keresztelo Janos? Vagy Keresztelo Janos is hitetlen volt? A papa is hitetlennek es eretneknek tartott mindenkit aki nem volt katolikus.
  Engem azert erdekelne hogy milyen vallasuak voltak elodeink.
  Annyit tudni hogy befogado, tolerans nemzet volt mindenfele nemzettel es vallassal szemben, ebbol szinte kovetkezik hogy az embertarsi szeretet benne volt a vallasukba, amit mind tudjuk Istentol valo! Lehettek oskeresztenyek is nagy szamban koztuk es keleti keresztenyek. Vagy rosszul gondolom? Egy nepet se tudok a tortenelembe aki ennyire befogado lett volna a vallassal es nemzetisegekkel. (talan nem kellett volna?) Szent Istvan ezt valtoztatta meg.

 • pityu szerint:

  Isten miután megteremtette az embert közölte vele az akaratát és az ember szabad akaratából dönthetett, hogy engedelmeskedik vagy nem. Az engedetlenségnek vagyis a bűnnek következménye van: a halál (Róma 6:23,I.Mózes 2:17). A figyelmeztetés előre megtörtént vagyis a Teremtő Isten azt kéri számon amit közölt a teremtőjével és semmi többet. A parancsolatok egy védőkorlátot jelentenek. Pl. az út szélén nem azért vannak a védőkorlátok, hogy bosszantsák az autósokat hanem, hogy megvédjék őket a szakadéktól (haláltól). Isten igazságos és kegyelmes és ez az Ószövetségből is látszik, lásd Ninive (előre szól, hogy legyen idő megtérni). Ha valaki tanítja a gyermekét pl. ne nyúlj a kályhához mert megégeted magad és hozzányúl a következmény a megégés.
  Az istenkáromlásról csak annyit, hogy mindenkinek szabad akarata van, de mindenkinek magának kell számot adnia magáról. Én arra biztatlak, hogy térjél meg ezekből a beszédekből és Isten megbocsájt.
  A zsidók azért ölték meg Az Úr Jézust mert így volt megírva. Isten szeretete ebben lett nyilvánvaló a saját egyszülött Fiát adta, akiben gyönyörködött, hogy a mi bűneink büntetése ki legyen fizetve.
  Az egy más kérdés, hogy ki akarták-e sajátítani a zsidók a lényeg az, hogy kifizette a váltságdíjat.
  “Szent Istvánnal” kapcsolatban nem nagyon kellett meggyőzni, mert én egykét éve Isten Igéjét olvasva így látom ahogy írtam.
  Megmondom őszintén az őseink vallásáról nem túl sokat tudok, ha a szeretet vezette őket az nagyon tetszik Istennek. Ahhoz, hogy Istennel megbékéljünk személyesen kell elfogadni Jézus Krisztus keresztáldozatát, hogy az engesztelő áldozat a bűneinkért. Nem a múlt a lényeg hanem a jövő, hogy lesz-e üdvösségünk vagy nem. Istennel leszünk együtt örökre az Ő királyságában vagy a Sátánnal a gyehennán az örök tűzben. A választás rajtunk múlik, szabad akaratunk van dönteni. Isten elénkbe sorozta az életet és a halált. Dönthetünk melyiket választjuk. Ő az életet ajánlja.
  Válaszd te is az életet! Áldjon meg az Úr!

 • Rudi szerint:

  A kalyhaval ne haragudj egy eleg rossz pelda volt. En egy kicsit tobb idot aldoztam volna ra hogy meggyozzem Ninive lakossagat, vagy legalabbis sokkal kimeletesebb modszert valasztottam volna, pedig nem szeretem ha ferdehajlamuak vonulnak utcara, sot. Ezert is mondtam hogy ez az Isten bosszualloes nem megbocsajto volt ezekben az estekben.

  A biztatast koszonom de megis milyen beszedbol kellene megterjek? Miert kuldte el Isten Jezust a foldre szerinted?, azert mert meg akarta menteni az embereket nem? A kovetkezo kerdesem hogy miert dontott igy? Szerintem megiscsak megbant valamit nem? Es mit banhatott volna meg mast mint azt amit cselekedett az emberiseggel azelott?
  Most megint Istenkaromlast kovettem el? Miert? Azert mert nem igy tanitjak a teologian?
  Akkor van meg egy kerdesem : Ha valaki erteni akar valamit az mar bun? Mert ezt erzem a valaszodbol!
  A masik: Mi az hogy a jovo a lenyeg es nem a mult? Az egesz Bibliaban csak a mult van beleirva. Olyan hogy jovo nincs (mert az csak lessz), csak a mult van meg a MOST, sokak szerint csak a MOST. Az elszamolasnal is csak a mult szamit, ott mar nem lehet megbanni semmit, keso lessz, addig kell cselekedni tehat, mindig “MOST” kell es nem majd.

  Nem tudom hogy en hova kerulok a menyorszagba vagy a pokolba majd a “jovobe” (ami nincs is) meglatjuk, de …..: En oda szeretnek kerulni ahol a csaladom lessz, nem erdekel az hogy az pokol vagy menyorszag. Magyarul ha a csaladombol barki a pokolba kerul akkor most kerem azt hogy en is oda keruljek (mondjuk szolidaritasbol)!!
  Innen rogton jon a kerdes? Ha en imadkozom masert hogy ne jusson a pokolba, de az a valaki nem hisz Istenben, akkor mi van, az a pokolba kerul nem? En nem tehetek semmit.

  Namarmost ha en belegondolok hogy en hol lennek nyugodtan?
  Negy eset lehetseges:
  1. egyedul leszek a pokolba, minden csaladtagom a menyorszagba kerul. Az en lelkiismeretem nyugodt lessz, mondjuk lehet az ovek kevesbe, tehat ha en kerulok a pokolba az onzoseg?, mert a csaladom biztos hogy nem fogja jol erezni magat a menyorszagba. Hoppa mi az hogy nem erzi jol magat a menyorszagba? Ez erdekes mi?
  2. Nem leszek egyedul a pokolba mert meg lessz ott legalabb egy csaladtagom, akkor viszont minden rendben.
  3. Mindannyian a Menyorszagba kerulunk, Na ez mar valami. csak ez az egy megoldas elfogadhato. De ki tudja ezt garantalni?
  4. En a menyorszagba kerulok de a csaladombol valaki apokolba kerul, na ez a legrosszabb mind kozul. Nem fogom jol erezni ott magam az tuti.

  Tehat a fent emlitett lehetosegekbol kovetkeztetve ha most megkerdezi valaki hogy valaszthatok, ismetlem valaszthatok hova akarok kerulni akkor attol felve hogy valakit a csaldombol a pokolba fognak majd kuldeni akkor en a poklot valasztanam.
  Elgondolkodtato nem?

  Azzal meg hogy “mert így volt megírva” kerlek tobbet ne ervelj, egy kicsit eroltesd meg magad ha ervelni akarsz, megha a bibliat ismetelgeted akkor is. A vilagon mindent ok okozat mozgat meg a bibliat is.
  De elfogadom ha azt mondod hogy igy volt megirva ha megmondod hogy hol volt ez igy, ismetlem “igy” megirva.

 • csak úgy, mellékesen szerint:

  Semmi esetre sem akarok beleszólni eme magasröptű teológiai vitába, de hadd említsek meg néhány dolgot, ami a Rudi figyelmét elkerülte:

  Ninive kapcsán az Úr hosszútűrő és kegyes irgalmasságot gyakorolt. Elküldte Jónást, hogy figyelmeztesse őket, ha meg nem térnek, meghalnak. Jónás nem akart menni, ezért ő is bűnhődött, de Isten szándéka mégis érvényre jutott. Egyvalami azonban elkerülte a figyelmed: Jónás is, a niniveiek is (kicsitől nagyig) kemény bűnbánatot gyakoroltak, ezért megmentették a lelkük. Jón. 3
  A niniveiek hálát adhatnak, hogy mégsem te, Rudi itélkeztél felettük.

  Hogy megbánt-e az Isten valamit? Hát persze. Megbánta pl. az Úr, hogy az özönvízzel “lemosta” az embert a földről, és igéretet is tett arra nézve, hogy ez többet elő nem fordul. Ezt az igéretet meg is pecsételte egy természeti jelenséggel: a szivárvánnyal. 1Móz.9 Ahányszor az ember szivárványt lát az égen, jusson eszébe, hogy az éppen elvonuló zivar lehetett volna egy újabb özönvíz, mert megérdemelnénk bűneinkért. De úgy, ahogy a kegyelmes Isten, akiről te azt állítod, hogy téved, és nem megfelelően ítélkezik, mégis mindig megbocsájt, és aképpen, ahogy minden zivatar után elvonul a felhő és kisüt a nap, úgy bőneink megbánása után ránk ragyog Isten megbocsájtó szeretetének sugara. Ennek jele a Biblikus életben a szivárvány, a lelki hitéletben pedig a krisztusi kiontott vér.
  Túl sok kérdést feszegetsz, hadd gyarapítsam én is kérdéseid sorát: volt-e olyan Istennel kapcsolatos dolog az életetdben, amit TE megbántál? Esetleg a sorozatos istenkáromlásokat?

  Azt tapasztalom szavaidból, hogy nem vagy Bibliaolvasó ember, vagy sosem jutottál még a végére. Ha azt állítod, hogy a Bibliába csak a múlt van beleírva, akkor számodra az nem más, mint egy krónika, legfeljebb érthetetlen nyelven megírt beszámoló, vagy történelemkönyv. Ajánlom figyelmedbe a Jelenések Könyvét, amelyből pontosan megismered a jövődet, és talán még a családodét is, csak arra kérlek, ne úgy olvasd, mint Nostradamust.

  Szabad, sőt szükséges is azon rágódnod, hogy hova jutsz majd: menyországba, vagy pokolba, de egyvalami biztos: nem te döntöd el, és nem életedben, vagy halálod pillanatában dől el. Krisztus dönti el az Ítélet napján. Te majd ott állsz családtagjaiddal együtt, és az, Aki a trónon ül, majd int, és indulsz jobbkéz felé az örökkévalóságra, vagy balkkéz felé az örök kárhozatra. Mt. 25
  Nincs opciód, és családtagjaidnak sincs, LEGALÁBBIS AKKOR! Épp úgy, ahogy a gazdag ember és Lázár történetében sem volt lehetősége a gazdagnak visszaüzzenni a testvéreinek, hogy vigyázzanak, és ahogy Lázár is mondta neki: nincs lehetőség innen (mennyország) oda (pokol), vagy onnan ide átmenni.
  Addig viszont nagyon sokat tehettek közösen a tieiddel, hogy együtt jót cselekedve, hitben élve az örökkévalóságban a szentekkel együtt örök életet nyerjetek. Mondom… ADDIG.
  Ezért ne variáld még négy felé sem az opcióidat, mert ez a kérdés nem hasonlít egy welness szállodához, ahol ki lehet választani a szobát, melyik tetszik, hova nézzen az ablaka, kikkel szeretnél lakni…
  Élj úgy szeretteiddel együtt, hogy teljesüljön ez a vágyad, sőt győzd meg őket is, hogy éljenek ennek megfelelően.
  Azon elgondolkodtál-e, hogy a családodból mindenki szeretne-e veled lenni… mármint odaát? Mert, ha nem, akkor belőled legalább kettő kellene, hogy minden lehetőség (mennyország, pokol) lefedve legyen. Ez pedig még számodra is lehetetlen, nemde?
  Elgondolkodtató, nem???

 • Rudi szerint:

  Csak ugy… -nak:
  Az elso : ” Semmi esetre sem akarok beleszólni eme magasröptű teológiai vitába”
  Eloszor is nem akartal de beleszoltal, a masik meg nem teologiai, senki nem mondta hogy teologiai vita, ahoz nem ertek, en csak egy egyszeru halando vagyok :). Tudod ilyenek is elnek a foldon. Azt a szot hogy vita nem szeretem, en inkabb ervelni szeretek vitatkozni nem fogok.

  “Azon elgondolkodtál-e, hogy a családodból mindenki szeretne-e veled lenni… mármint odaát? ”
  Ezt nem ertem miert kerdezted!
  Amit meg fentebb irtal azzal egyetertek, csak egy kicsit kiokktato a hangnemed, es a te irasodbol inkabb erzodik az ITELET iranyomban, nem tudom a bibliat idezni de elolvastam az egeszet es olykor olykor beleolvasok. Nincs olyan memoriam hogy megjegyezzem az idezeteket de nem is torekszem ra. Viszont a megertesere arra torekszem, vagy a bibliat nem kell megerteni csak ugy kell cselekedni ahogy oda van irva? Viszont minden tiszteletes allandoan azt hangoztatja hogy a Bibliat nem lehet es nem szabad szo szerint ertelmezni es nem is lehet.
  A masik meg szerintem vigyazni kell az idezetekkel mert nagy szazalekban azert idezik az idezni tudok mert ITELKEZNEK valakin.

  Es kerlek felelj ket kerdesemre oszinten (egyszeru kerdesek), te is az en csaladomrol irtal, mondjuk a te irasodban jobban szerettem volna latni a Te Csaladodat nem az enyemet, (a Te Csaladodrol gondolkodj el es ne az enyemrol):
  Van gyereked?
  Ha van es te a menyorszagba kerulsz es o meg a pokolba, akkor te mit gondolsz hogy fogod ott erezni magad? (Egyszeru kerdes es kerlek ne a Bibliaval magyarazd hanem egyszeruen amit te gondolsz es erzel az egeszrol.)

  Hogy egy kicsit oszlassam az irantam erezheto ellenszenvedet, igenis hivo embernek tartom magam, es ezt senki nem vonhatja ketsegbe.

 • csak úgy, mellékesen szerint:

  Kedves Rudi!

  Ez egy olyan felület, ahol másnak is lehet véleménye bizonyos dolgokról, ezért amit leírsz, azt mások olvassák, véleményük van, és megosztják veled… és másokkal. Ezért bátorkodtam “beleszólni”, mert nem egy privát ímélezésnek tünt két ember között, és mert vannak benne hiányosságok is, amelyek másokat (is) félretájékoztat(hatnak). Onnan kezdve, hogy Isten(Theo) szaváról(logos), azaz “teológiáról”, végsősoron a Szentírásról, Isten leírt szaváról folytattatok vitát (igen vitát!), ezért mondtam, hogy ez teológiai vita. Végsősoron nem a napi politikáról, vagy időjárásról, vagy a magyar fociról 🙂 hanem igen komoly témáról értekeztetek.

  Én is ugyanolyan halandó vagyok, mint te, lehet közelebb már a túlsó parthoz, de nem felejtettem el, miben őszültem meg.

  A vita, az vita. Vitatkozni valami felől nem veszekedést, marakodást, civakodást jelent, hanem egy téma kapcsán ütköztetni a véleményeket, érvelni. Vannak nyilvános viták mindenféle témában, ahol a résztvevők a maguk tehetsége szerint érvelnek saját vélt, vagy valós meggyőződése mellett.
  Mindazt, tehát, amit te bántónak véltél, remélem ezzel eloszlattam.

  Én nem ítélkezek! Ne ítélj, hogy ne ítéltess!
  Nem oktatlak ki, mert ki vagyok én, hogy másokat oktassak? Ha ezt érezted, akkor bocsánatot kérek, de attól, hogy lépten nyomon nem csomagolom a szavaimat mézesmázas kegyes burokba, attól én még testvérnek tartalak téged is, és másokat is. Az a kérdésem, lehet-e az utolsó ítéletről, a pokolról, az élet cselekedeteiről ennél “finomabban” szólni?

  A családodat te említetted és te példálóztál vele, én csak továbbgondoltam azt, ami neked lehet nem jutott eddig eszedbe.
  Nekem is van családom. Van két fiam, és két lányom, és ha rajtam múlna én sem “érezném magam jól” nélkülük sem a pokolban, sem a mennyben. Nponta, el lehetne osztani őket, ki hova kerül, és én is osztanám magam melléjük, de értsd meg: nem rajtam, és nem rajtad múlik ez. Mindenki saját maga felel Krisztus előtt azon a napon. Ezért mondtam el, hogy már most értsd meg, ne csak olvass róla.

  Az idézetek nagyon jók, ajánlom neked is, tanuld meg őket kívülről és hordozd azokat naponta homlokkötőkül, vagy csuklódon, hogy minden pillanatban ott legyen veled Isten figyelmeztetése, ítélete, vagy áldása szavakban, azaz utjelző táblákra írt irányjelzőként. Ha elérkezel egy ismeretlen úton egy útkereszteződéshez, és nem tudod, merre van a helyes irány, mit teszel: megnézed a térképet, vagy a GPS-t, vagy megkérdezel valakit, esetleg leolvasod az útmenti táblát, és továbbmész, mert tudod az irányt. Ugyanilyen útjelző Isten minden ígéje az életed vándorútján, terelget a helyes irányba. Egyetértek: az igék nem azért vannak, hogy vagdalkozásra használjuk… főleg mások irányában. Ezt megteszik a szektások.

  A kérdéseid “felére” már feleltem. Van.
  A másik felére is. Nem dönthetem el, kivel kerülök és hogy hova! Csak tehetek annak érdekében, hogy Krisztushoz a mennybe, Ábrahám kebelére, de ezt Krisztus dönti el, az ítélet napján.
  Krisztus azt a latrot, akit Vele együtt feszítettek meg a Golgotán így bátorította: még ma velem leszel a mennyben. Annak, akit a társadalom kitaszít, halálos bűneiért keresztre feszít, Krisztus az utolsó órában magához hívja.
  Azt, aki elárulta őt (Júdás), öngyilkossága után alázuhanva, és kettéhasadva látjuk viszont, és azt olvassuk róla, hogy a lelke elveszett. Azaz, aki végig Krisztus mellett van, tanítványai körébe tartozik, vele együtt vacsorál, arcon csókolja őt – sokra hivatott, predesztinált – mégis elkárhozni látjuk….

  Saját magadban oszlasd el a homályt, amit képeztél magad köré: nem táplálok semmiféle ellenszenvet, és nem vonom kétségbe hited. Semmi szükség a mártirkodásra sem, a véleményem írtam le és ész érvekkel valamint minimális ismerettel érveltem a vita keretében. Ha ez neked rosszul esik, akkor…

 • Rudi szerint:

  Nem esett semmi rosszul, a “csaladdal” csak azt szerettem volna hogy a temat abbol az iranybol kozelitsd meg amelyikbol en.
  Sokkal tobb kell ahhoz hogy megsertodjek, a kritikat eleg jol viselem es foglalkoztat is.
  Nagyon boven irtal fentebb de amire en kivancsi voltam azon gyorsan atsiklottal. Kulonben amit koretnek irtal azzal tobbe kevesbe, vagyis a lenyegrol egyet ertek veled.
  De mint mondtam a kerdesre feleltel de gyorsan at is siklottal rajta. En csak arra voltam kivancsi hogy mi a velemenyed arrol ,amint azt irtad, hogy…….. “Van két fiam, és két lányom, és ha rajtam múlna én sem “érezném magam jól” nélkülük sem a pokolban, sem a mennyben. ” (En is csak ugy mellekesen megemlitem hogy minden magyar csaladnak kovetni kellene ezt a csaladi felallast, de sajnos sokunkban a felsz erosebb) 🙂 .
  Csak azt kerdeztem azelott is hogy szerinted hogy van az hogy nem erezned jol magad a menyorszagba, szabad, lehet nekunk ilyet mondani?
  Dehat a kerdes eleg egyszeru es ertheto mindenki szamara! Hogyan all ehez a kerdeshez a teologia? Vagy talan ordogi a kerdes? Nem hiszem hogy az lenne.
  Mert minden vallasban a mennyorszag a “csucs”, az ideal es megis lehetseges lehet hogy megsem teljes?….
  Szerintem az sincs rendben hogy valaki azert cselekszik jot mert fel a pokoltol, es nem emberbarati szeretetbol.

  Udv mindenkinek!

 • >