Toró T. Tibor még reménykedik a tárgyalások folytatásában

Az RMDSZ és az MPP vezetőinek legutóbb nem sikerült megegyezniük az őszi parlamenti választásokon való együttműködésről. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) képviselői a háttérben még egy utolsó kísérletet tesznek arra, hogy egy asztalhoz ültessék Markó Béla RMDSZ és Tőkés László EMNT elnököt – tudta meg a Nyugati Jelen az EMNT alelnökétől, Toró T. Tibortól.

– A hazai magyar közvéleményt élénken foglalkoztatja, hogy sikerül-e valamilyen megállapodást kötni a politikai szekértáborok között az őszi parlamenti választásokon való közös indulás kérdésében. Ismeretes, hogy az RMDSZ lezártnak és eredménytelennek minősítette a tárgyalásokat a Magyar Polgári Párttal. Bár az MPP optimista nyilatkozatot adott ki a tárgyalások folytatásáról, igazából az RMDSZ vezetői ezt nem igazolták vissza. Ami mégis valamilyen reményre ad okot, az volt, hogy Markó Béla elnök jelezte: az MPP-vel igen, de az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal nem zárultak le a tárgyalások, hanem csak félbeszakadtak és reménykedik ezek folytatásában.

Az EMNT alelnökeként én is reménykedek a tárgyalások folytatásában, amelyek most minden bizonnyal a nyári szabadságok miatt szünetelnek, de bízok benne, hogy a következő héten sikerül összehozni csúcsszinten a találkozót az EMNT és az RMDSZ vezető között. Lehetséges, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács lesz az az intézmény, amely a kátyúból kirángatja a politikai szereplők közötti együttműködés szekerét.

Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy az RMDSZ képes egyedül is bejutni a parlamentbe az őszi választásokon, de az rövid távú és szűkkeblű gondolkodásmódra vallana, ha csak ezekre a választásokra szűkítenénk le az együttműködés szükségességét. A szélesebb látókörű, nem csak a mában, hanem a holnaputánban is gondolkodó politikusok számára egyértelmű, hogy Tőkés László megkerülésével hatékony erdélyi magyar politikát nem lehet folytatni. Tőkés László személyisége és mindaz a politikai tőke, amely az Európa Parlamenti választásokon konkrét számokban is testet öltött eredményesebbé teheti az erdélyi magyar politikai képviseletet.

Az utóbbi RMDSZ–MPP tárgyalásokon az RMDSZ megalázó feltételeket terjesztett az MPP vezetősége elé, amelyek igen nehéz helyzetbe hozták az MPP tárgyalóit. Személyes véleményem az, hogy nem egyedül kellett volna tárgyaljanak, ez hibás stratégiai döntés volt. Az MPP csak Tőkés Lászlóval és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsal, az egész nemzeti oldallal együttműködve kerülhet be a parlamentbe, és ehhez az RMDSZ-szel is meg kell állapodnia. Meggyőződésem, hogy Tőkés László vezetésével az EMNT képes lesz olyan konstrukciót találni, amelyet az RMDSZ vezetői is elfogadnak.

– Lehetségesnek látja, hogy az RMDSZ saját választási listáin indítsa az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács jelöltjeit?

– Megtörténhet az, hogy formálisan megállapodás születik Tőkés László és Markó Béla között. Markó Béla aláírása mögött ott kell legyenek az RMDSZ vezetők és a Szövetséget támogató szerveződések (amelyek eléggé eltérően viszonyulnak a megegyezéshez), ugyanakkor a Tőkés László aláírása mögött ott kell legyenek az MPP, az ERMACISZ, a Székely Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Ifjak és más szervezetek, akik széles nemzeti koalíciót alkottak Tőkés László mögött az EP választásokon.

Akkor beszélhetünk sikeres megegyezésről, ha formálisan bár ez a két ember írja alá, de facto aláírásuk mögött ott vannak az általuk képviselt értékeket magukénak valló, mögöttük felsorakozó civil és politikai szervezetek, a magyar választók. Ha ennek feltételei nem teljesülnek, akkor nem lesz megállapodás, mert biztos vagyok benne, hogy Tőkés László nem ír alá egy olyan megállapodást, amely mögött nem érez elegendő közösségi támogatást.

Pataki Zoltán
nyugatijelen.com

admin
 

>