Túlélik!?

A lassan tizenkilenc éves hazai magyar demokrácia augusztusra fűtött be politikacsinálóink kemencéibe.

Lezártnak tűnik a húzd meg, ereszd meg kommunikációs csatának hívott néphülyítési folyamat.

Pedig a tét a nép, a romániai összmagyarság jövőbeli sorsa alakításának mikéntje.

Az RMDSZ önimádata, önmaga tökéletességébe vetett hite és a módszereivel többé vagy kevésbé egyet nem értők számának folyamatos gyarapodása, amit szavazótáborának fokozatos elvesztése tükröz, megszülte a Magyar Polgári Pártot.

2008. őszén ’89 decembere után hatodszor hívják urnákhoz a hazai szavazókat, hogy összeállítsák a parlamentet, a Képviselőházat és a Szenátust. A romániai magyarság nevében, a parlament két házában eddig az RMDSZ foglalt el egyre apadó számú széket.

Az érdekvédelmi pozíciók erőssége székszám-függő. A dolgok pillanatnyi állása szerint ez tovább csökkenhet akár 9-re is. Markó Béláék számításai szerint 12-en biztosan bent maradnak.

A tavasszal beiktatott MPP idén indulhat először ebben a versenyfutásban.

Az első köröket a tárgyalóasztal mellett tette meg. Homályos alagútba hívták és kérésre bement. Kihegyezett lándzsák, kiélezett kardok és kigyúrt legények várták. Harmadát adták neki annak, mint amennyit tavasszal ért a bőre. Mint a piacon. Nem fogadta el. Másodszor húzták le utána a rolót.

Ismét ajtónyitogatási igyekezet van. A mozgatórugó neve nemzeti imperatívusz. Nőni látszik a táncra kértek száma. Hatan voltak, egyikük átalakult, mások köszönik szépen, de ebből a dagonyából nem kérnek. Talán egy még hajlandó lesz hallatni vézna hangját. Vajon kiért, vagy miért?

Az MPP tárgyalási-, és megegyezési hajlandóságáról nyilatkozik. De vannak határozott ellenzők is. Ha újra kinyitják az ajtót menni fog. Ez a történet ilyen. Ha nem, akkor minden bizonnyal jelölteket indít, újfent vállalva a kiátkozás várhatóan sokkal hangosabb kőzáporát. Ezzel vállalja azt is, hogy egyetlen egy bukaresti képviselője se legyen, ami ugyanakkor az RMDSZ-esek létszámának drasztikus csökkenésével is járhat.

Markó Béláék nyári pihenő szabadsága sem gondmentes tehát.

A szavazók learattak, vagy még vágják, fölszedték a krumplit, de lehet, hogy még csak kapálják a pityókát, szabnak, gombot varrnak, szerelnek vagy építenek, de többségük választani nem akar, lehet, hogy őszre már szavazni se.

Akkor sem, ha Markó Béláéknak sikerül megnyerniük a Tőkés Lászlót Brüsszelbe juttatók egy részének támogatását, amiért már hálamandátumokat ígérnek.

Forrás: http://blog.erdely.ma/nagyvarjas/

admin
 

>