Az MPP válasza a Magyar Civíl Szervezetek Erdélyi Szövetségének

A 2008-as parlamenti választások előtt meghiúsulni látszó magyar-magyar koalíció kapcsán a Magyar Polgári Párt teljes mértékben osztja a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének aggodalmait, ugyanakkor kifogásolja, hogy a tárgyalások megrekedéséért az MCSZESZ egyformán teszi felelőssé a Magyar Polgári Pártot és az RMDSZ-t.

A Magyar Polgári Párt megalakulása óta legfontosabb céljaként a magyar közösségi érdekek maximális érvényesülését fogalmazta meg. Ennek szellemében tette meg együttműködési ajánlatát az önkormányzati választások előtt az RMDSZ-nek, illetve kezdeményezte a választási koalíció létrehozását. Mi több, az RMDSZ elzárkózása után elfogadta az általuk javasolt úgynevezett belső koalíciót is, abból a megfontolásból, hogy a román parlamenti választások előtt a magyar választók számára még egy kevésbé hatékony összefogás is üdvösebb, mint ennek hiánya.

A koalíciós szög azonban kibújt a zsákból: az RMDSZ magatartása, valamint az általuk aláírásra küldött dokumentum arra engedett következtetni, hogy semmi szándékuk sem volt a – paradoxális módon! – saját maguk által javasolt belső koalíció megkötésére.

Úgy gondoljuk, hogy a Magyar Polgári Párt bebizonyította: a romániai magyar közösség, és ezen belül a civil szféra szempontjait is képviseli, amikor a választási összefogás mellett teszi le a voksát, de nem az önfeladás és ellehetetlenülés, hanem egy korrekt, kül- és belpolitikai mozgásteret biztosító koalíció mentén.

Székelyudvarhely, 2008. augusztus 13.

a Magyar Polgári Párt sajtóirodája

admin
 

>