1

Méltatlan megemlékezés a Sarmasági Napok alkalmából

Nagyításhoz klikk a képre

Nagyításhoz kattints a képre

2008. augusztus 3-án a Fröhlich- és a bárói címmel rendelkező Wersebe-család leszármazottainak jelenlétében került sor annak sírhelynek a megáldására, amelyben a néhai id. Fröhlich Albin felesége, Técsői Móritz Paula (1868-1927) és leányuk, Henrietta (1887-1919) nyugszanak.

A Fröhlich család 1893-ban vásárolta meg a báró Kemény-családtól a samasági birtokot, ahol rövid időn belül mintagazdaságot folytattak. A Frölich-család telepítette be első alkalommal nemes szőlővel Sarmaság dombjait.

A kommunista hatalom 50 évvel ezelőtt kényszerűen telepítette ki a nemesi családot Sarmaságról. A leszármazottak Nagyváradon és Magyarországon telepedtek meg, de vannak közöttük olyanok is, akik jelenleg Szlovákiában és Németországban élnek.

A család tagjai ma már nagyon ritkán látogatnak el Sarmaságra.

Valószínű, hogy a felújított sírhelynek márványköve üzenetet továbbít a jövő számára egy itt élt nemesi családról, amelyről méltatlanul feledkezett meg a sarmasági vezetőség egy bizonyos része.

A rendezvényen sem az RMDSZ, sem a Polgármesteri Hivatal illetve sem a Pro Sarmaság kulturális egyesület nem képviseltette magát!

admin
 

  • Kocsis erzsebet szerint:

    EDESANYAM HA ELNE TOBBET MONDANA.sOK SZEPET MONDOT.gyerek voltam es ezt megjegyeztem.Nem ott elek de tiszteletben tartom .

  • >