Kelemen Hunor: lezártnak tekinthetjük a tárgyalásokat az MPP-vel

Befutó helyeket biztosíthat az őszi parlamenti választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetőinek – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

A politikust az Új Magyar Szó című bukaresti napilap keddi száma idézi. Az ügyvezető elnök a lapnak adott nyilatkozatában emlékeztet arra, hogy az RMDSZ folytatni kívánja a tárgyalásokat a Tőkés László vezette EMNT-vel. Kelemen szerint az RMDSZ és az EMNT együttműködése kiterjedhet a romániai magyarság európai parlamenti képviseletére is.

A lap kérdésére válaszolva Kelemen azt sem tartja kizártnak, hogy az EMNT két alelnöke, Toró T. Tibor és Szilágyi Zsolt befutó jelölthelyeket kapjanak az RMDSZ-től az őszi parlamenti választásokon. Toró egyébként jelenleg is az RMDSZ képviselőcsoportjának tagja, Szilágyi pedig a korábbi parlamenti ciklusokban került be az alsóházba a szövetség listáin.

Kelemen megerősítette, hogy a Magyar Polgári Párttal (MPP) folytatott tárgyalásokat lezárták. „Szász Jenő várhatja az RMDSZ levelét, ameddig csak akarja, mi lezártnak tekintjük a tárgyalásokat az MPP-vel, nem levelezhetünk egész nyáron” – nyilatkozott Kelemen. Korábban az MPP elnöke még látott reményt a tárgyalások folytatására.

A lap idézi az EMNT közleményét, amelyben Tőkés László kifejti, hogy a nemzeti tanács további erőfeszítéseket tesz „egy olyan társadalmi-politikai környezet és légkör kialakítása érdekében”, amely megegyezésre és együttműködésre kényszeríti a romániai magyar pártpolitikai szereplőket a nemzetpolitikai kérdésekben.

Az EMNT ezért megkereséssel fordul nemcsak az RMDSZ-hez és az MPP-hez, hanem velük együtt a tavalyi európai parlamenti választásokon eredményes összefogást megvalósító civil szervezetekhez is, azzal a feltett szándékkal, hogy az őszi parlamenti választásokra mégiscsak sikerüljön megvalósítani a lehető legerősebb képviseletet biztosító nemzeti összefogást – olvasható az EMNT közleményében.

Magyar Nemzet

admin
 

>