Az RMDSZ magyar- magyar versenyt akar az őszi választásokon?

A Magyar Polgári Párt Hargita megyei szervezetének Állásfoglalása

A Magyar Polgári Párt létrejöttekor tudatosult bennünk, hogy számunkra a helyi politika, a települések, a megye, a Székelyföld, az emberek közelsége jelenti azt a közeget, amelyben meghatározzuk mozgásterünket. 2008 a fordulat éve, hiszen első ízben fordult elő, hogy az RMDSZ versenyhelyzetbe került az önkormányzati választásokon. Az
új magyar politikai párt elhódította a Székelyföldön a szavazatok
közel 40%-t!

Azt gondoltuk, hogy a nagypolitika, Bukarest, a balkáni színjáték bár jelentős, de nem az első számú prioritás nekünk. Tudomásul kellett vegyük, hogy az erdélyi magyar választópolgárok már önmagában is nagy fontosságot tulajdonítanak a parlamenti képviseletnek, függetlenül attól, hogy ki az a magyar, aki Bukarestben érdekeit képviseli. Az elmúlt két évtizedben jól-rosszul, az RMDSZ teljesítette ezt a feladatot, a magyar választópolgár automatikusan ütötte a pecsétet a tulipánra. Időközben felerősödött az a polgári- nemzeti ellenzék,amely az elmúlt esztendőben már Tőkés Lászlót jutatta be az Európai Parlamentbe, elkezdődött a változás, Brüsszelben is új szelek fújnak, egyre gyakrabban kerül napirendre a székelyföldi autonómia ügye és általában az erdélyi magyarság. A rendszerváltozás elkezdődött.

A bukaresti politizálás is felértékelődött, hiszen nem lehet közömbös számunkra, hogy kik képviselik a magyarságot, kitartanak-e a megmaradásunkat biztosító autonómia, az önrendelkezés, a magyar egyetem mellett vagy az egyéni gyarapodást, a román pártokkal történő üzletelést tartják fontosnak. Az új politika, a rendszerváltozás érdekében támogatjuk a Magyar Polgári Párt Országos Elnökségét abban a szándékában, hogy képviselőket küldjünk Románia parlamentjébe az erdélyi magyarság érdekeinek hangsúlyosabb érvényesítéséért. Tudatában vagyunk annak, hogy ezt a célt elérni igazából csak összefogással, koalícióban lehetséges az RMDSZ-el , ezért fogadtuk el a belső koalíciónak nevezett ajánlatot. Az RMDSZ javaslata a Magyar Polgári Párt identitásának veszélyeztetésével jár, önállósága meggyengül, de el kellett fogadnunk, mert nemzeti imperatívusznak érezzük a megegyezés kényszerét, fontosabb nekünk a nemzeti érdek a pártérdeknél.

A Magyar Polgári Párt Hargita megyei szervezete azt javasolja az országos elnökségnek, hogy folytassa a tárgyalásokat az RMDSZ-el, az egység és a nemzeti összefogás érdekében, viselje türelemmel tárgyalópartnerének méltatlan magatartását és gúnyolódását és csak akkor induljon önállóan a parlamenti választásokon, ha végképp kimerültek a tárgyalások lehetőségei, ha már semmiképpen nem lehetséges az RMDSZ-t a nemzeti összefogás útjára terelni.

Álláspontunk szerint végső esetben meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy a Magyar Polgári Párt önállóan induljon el a választásokon és célozza meg a 6/3-as parlamenti küszöb elérését és teljes erővel kezdje meg a felkészülést ennek érdekében.

Székelyudvarhely- Csíkszereda- Gyergyószentmiklós, 2008 augusztus
3-ánThamó Csaba

megyei elnök

admin
 

>