Megállapodás nélkül zárult az MPP és az RMDSZ egyezkedése

Markó Béla, az RMDSZ elnöke pénteken az MTI-nek elmondta: a szövetség kénytelen befejezettnek tekinteni a tárgyalásokat az MPP-vel, mert már második alkalommal próbáltak meg velük nyélbe ütni egy egyezséget, de az utolsó pillanatban ismét visszautasították az RMDSZ megállapodás-tervezetét.

Az RMDSZ elnöke hozzátette: Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke pénteken telefonon egyeztetett Szász Jenővel, az MPP elnökével, ez utóbbi pedig közölte, hogy nem tudják aláírni a megállapodást az RMDSZ-szel.

Markó rámutatott: Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével továbbra is keresik a politikai együttműködés módozatait, hiszen az RMDSZ minél szélesebb körű párbeszédet kíván folytatni.

Ezzel szemben Szász Jenő, az MPP elnöke cáfolta, hogy elutasították volna az RMDSZ ajánlatát. Megerősítette, hogy valóban egyeztetett Kelemen Hunorral, de úgy váltak el, hogy még beszélnek. Ezért Szász úgy értelmezi a történteket, hogy „a kérdés nyitva maradt”. Azt hangsúlyozta: elképzelhetőnek tartja azt, hogy az RMDSZ még meggondolja magát, és az együttműködés mellett teszi le a garast.

Szász bízik a tárgyalások folytatásában, mert – mint mondta – ez az egyedüli járható út.

Az MPP elnöke pénteken délelőtt egy levelet írt Markóhoz, amelyben kifejti korábbi álláspontját, miszerint a nyári helyhatósági választások eredményeinek tükrében az MPP hat parlamenti helyre lenne jogosult, de ők megelégednének hárommal is. A levélben jelezte, hogy választ várnak ajánlatukra. Szász elmondta: írásban azóta sem kaptak választ, így ők továbbra is várják az RMDSZ írásos álláspontját.

Arra a kérdésre, hogy ha az RMDSZ mégsem gondolja meg magát, hogyan kívánnak részt venni a parlamenti választásokon, Szász elmondta: erről még túl korai nyilatkozni.

Tőkés László szerint az RMDSZ feltételei nagyon megalázóak voltak

A Magyar Polgári Párt (MPP) nem fogadhatta el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ajánlatát, mert ez utóbbi olyan feltételeket „diktált”, amelyekbe identitásvesztés nélkül nem mehetett bele a polgári párt – jelentette ki pénteken Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Az MTI-nek nyilatkozva csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a feleknek nem sikerült megállapodniuk a közös választási szereplésben. Tőkés szerint a csütörtöki előzetes megegyezéstől annyira eltér az RMDSZ-nek a pénteki érdemi javaslata, hogy úgy tűnik: a szövetség semmiképpen nem akar megállapodni az MPP-vel.

Az EMNT elnöke szerint az RMDSZ feltételei nagyon megalázóak voltak. Példaként említette, hogy az MPP a belső koalíció tagpártjaként nem alakíthatta volna önállóan külpolitikáját. „Az RMDSZ javaslatai a belső koalícióban olyan széleskörű megszorításokat írnak elő, hogy ha azokat mind betartja az MPP, akkor megszűnik az önálló identitása” – mondta.

Tőkés bírálta az RMDSZ-t amiatt, hogy soha nem kötött igazi megegyezést magyar partnerével, holott román pártokkal mindig sikerült megállapodnia. Hozzátette: nem látja át, hogy ebből a mostani helyzetből hogyan lehet kiutat találni.

Duna Tv

admin
 

>