12

Sarmasági Tanácsülés beszámoló 2008.július 29.

A tervezett napirendi pontok (klikk a nagyításhoz)

A tervezett napirendi pontok (klikk a képre)

2008. július 29.-én d.u. öt órakor kezdődött a Sarmaság Helyi Tanácsának júliusi, rendes gyűlése, mely a napirendi pontok szerint, már-már monoton unalmassággal, de ugyanakkor operatív gépiességgel gördült egyik határozattervezet elfogadásáról a másikra, mígnem elérkezett a gyűlés menete a 6.-os napirendi ponthoz, ahol előkerültek az érdekes, megvitatást igényelő kérdések.

Az egyik ilyen kérdés, amit a gyűlés elején felszólaló egyik helyi vállalkozó is sérelmezett a település utcáin dübörgő nehézgépjármű forgalomra vonatkozott, s ezen belül pedig egy bizonyos tiltó táblára, amit kétes, és ismeretlen személy(ek), ugyanilyen körülmények között, helyezett ki. Ugyanehhez a témához kapcsolódva került sor a prefektus felszólításának a megtárgyalására, melyben nyomatékosan felszólítja a Helyi Tanácsot a 34/2008.05.20 számú határozatának a visszavonására. Kiderült ugyanis a csatolt szakmai véleményezésből, hogy a nevezett határozat, melyben a teherforgalmat szándékszik a Helyi Tanács (továbbiakban H.T.) a település területén korlátozni, törvénytelen. A határozatot a H.T. visszavonta, de a következő gyűlésen egy új formában újratárgyalja.

Egy másik, kellemetlennek mutatkozó napirendi pont a Szabó Zoltán MPP-tanácsos mandátumának az „invalidálásáról” , és az ezt követő bírósági eljárás következményeiről szólt. Köztudott, hogy a júniusi helyhatósági választásokon Szabó Zoltán az MPP színeiben tanácsosi mandátumot nyert, és a párt listáján a három tanácsos közül a második helyen jutott be a H.T.-ba. A „validálás” (jóváhagyás, beiktatás, hitelesítés) alakalmával viszont a tanácsosi mandátumát a két MPP-s és az egy PSD-s tanácsos elfogadta, de a 11 tagot számláló RMDSZ frakció viszont elutasította. A bökkenő a történetben, hogy ezt a döntést (akkor, és azóta sem) semmivel nem indokolta. A bíróság felszólítására és a titkárnő kérésére ezen a gyűlésen a „Nem”-el szavazó tanácsosok utólag kellett pótolják ezt a hiányosságot, ami nem is ment olyan zökkenőmentesen, hiszen a kínos hallgatások, és kitérő válaszok után kiderült, hogy nincs is tulajdonképpeni indok. Végül a képtelen válaszok után („fara motiv” – indok nélkül; „de aia”-csak azért ) megszületett a hivatalos indoklás is: „incompatibilitate”, azaz összeférhetetlenség. A bíróság dolga lesz eldönteni hogy helytálló-e ez az indok.

Az egyebek napirendi pont között tárgyalta még a H.T. a Díszpolgári Cím odaítélését (p.m.) Erdei Ferencnek, valamint a kiemelkedő teljesítményt nyújtók kitüntetését a következők szerint:

· I. – IV. osztályos tanulók „Nap” csoportja, iskolai versenyek alatt elért eredményeiért

· Bagosi Csaba, a bel- és külföldön megrendezett galambversenyeken elért jó eredményeiért

· az „Illegetők” néptánccsoport, a rendezvényeken és versenyeken való részvételükért és fellépéseikért

· SC. TUNDE COM PROD SRL, a község gazdasági fejlődésében folytatott munkálkodásáért.

Érintőlegesen, tájékoztatás végett szó volt még, a Polgármesteri Hivatal keretében egy betöltetlen főkönyvelői állás meghirdetéséről, melyre 2008. augusztus 26.-án lehet versenyvizsgázni. Kizáró követelmény a felső végzettség és az egy éves munkahelyi tapasztalat, további infóért lásd a P.H. hirdetőtábláját.

Ugyanakkor a közeljövőben az új „organigrama” szerint a Lakossági Nyilvántartó keretében (Fehér Ház) három új munkahely kerül majd meghirdetésre: két referens és egy jogi tanácsadó.

A gyűlés végén a község polgármestere beszámolt a Sarmasági Napok előkészületeiről, kész tények és elkészített műsor, előre lebeszélt és rögzített programok könnyítették a tanácsosok dolgát, és még jóváhagyni, vagy megszavazni sem kellett semmit. Reméljük, hogy minden jól sikerül.

A napirenden kívüli hozzászólásokban többen is értékelték a Polgármesteri Hivatal ténykedését az időjárás okozta állapot helyreállítása érdekében, ugyanakkor újabb és újabb megoldásra váró gondokra hívták fel a figyelmet. Polgármesteri ígéret szerint az elkövetkezendő időszakban idő és pénz függvényében ezek is megoldásra kerülnek, csak türelemmel ki kell várni, hiszen ő sem varázsló. A jó öreg Bródy ezt így mondaná:

“Én nem születtem varázslónak, csodát tenni nem tudok,
És azt hiszem, már észrevetted, a jó tündér sem én vagyok.

Nincsen varázspálcám, mellyel bármit eltüntethetek
És annyi minden van jelen, mit megszüntetni nem lehet

Nincsen hétmérföldes csizmám, nincsen varázsköpenyem
Hogy holnapra már máshol leszünk, sajnos, nem ígérhetem.
De ha eltűnne az arcodról ez a sötét szomorúság,
Úgy érezném, vannak még csodák.

admin
 

 • Hazafi szerint:

  Szeretnem meg tudni,hogy milyen kriteriumok alapjan kerultek be ezek a javaslatok,a diszpolgari cim megszerzeseert???
  Szerintem vannak sokkal de sokkal eredmenyesebb polgaraink is,kikrol akarva-akaratlan(?!) nem hallani semmit a helyi forumokon!
  csak nezzenek szet egy kicsit maguk korul a “tisztelt” tanacsos urak es holgyek es az utan osztogassak a rokonaiknak a kulombozo titulusokat!!!

 • nana szerint:

  te ggg ez a hazafi kemény és igaza van, vagy kemény és nincs igaza, vagy pedig se nem kemény se pedig nincs igaza?

 • rmdsz szerint:

  na erre a valaszra en is kivancsi vagyok!

 • ggg szerint:

  utólag beszólni semmitérő keménykedés

 • Hazafi szerint:

  a gond az kedves ggg baratom,hogy elotte,vagy utanna… az ugyan olyan suket fulekre talal koreitekben!!!
  A diktatura nem a velemenyekre es partatlansagra alapulo donteshozatalairol hires!!!
  Lasd a tortenelem meghazudtolhatatlan esemenyeit! Es Sarmasagon, ma 2008 Augusztusaban Diktatura van keremszepen,olyan Stefan Gheorghiu&Ceausescu szajizu!!!

 • Hazafi szerint:

  “Némelyik ember akárhány iskolát jár is, akárhány könyvet olvas is, az értelme homályos. Tud szavakat, könyvcímeket, dátumokat, de ha a véleményét kérdezzük, elámulunk az ostobaságán. Másik ember, ha analfabéta is, világos értelmű, jó érzésű. Áldás azoknak, akik vele, mellette élnek.”
  (Gárdonyi Géza)

 • Hazafi szerint:

  Kötelességed minden életben egy van csupán: Légy hű magadhoz. Olyan gond nincs, amely ne hozna kezében ajándékokat neked. A gondokat azért keresed, mert szükséged van ajándékaikra. Azért létezem, hogy úgy éljem az életemet, ahogyan nekem örömet okoz. Amit a hernyó a világ végének tekint, azt a mester pillangónak nevezi.”
  (Richard Bach: Illúziók)

 • Hazafi szerint:

  “…Mit lelkem eddig félve sejtett
  Előttem áll a nagy titok,
  Hogy csak az halt meg, ami nem lett,
  S az él örökké, ami volt.

  S nem tudom mi fáj majd jobban,
  Mi itt örökre elveszett,
  Vagy ami él a múltban s onnan
  Kivenni többé nem lehet?…
  Csak ennyit szeretnek hozzafuzni a napokban elkezdodott “beton dzsungelesiteshez”, az elo lelku fak kivagasahoz, a termeszet meggyalazasahoz!!!
  Ezt jelenti szamotokra az alkotas,a parkositas, a tiszta,zold kornyezet szavak???
  Hat van nektek lelketek Barbarok???

 • paff szerint:

  “én kis kertész legény vagyok
  virágokat locsolgatok”
  Na … more …. más is tud, nem csak te !!!

 • nana szerint:

  De te paff, a legjobb vagy! Tudod-e?

 • >