Mégis lehet belső koalíció?

Tisztelt Elnök Úr!

Valószínűleg látta tegnapi sajtónyilatkozataimat, amelyben többször is elismételtem, hogy a Magyar Polgári Párt habozása, visszalépése, színeváltozása után Önt tartom olyan megbízható partnernek, akivel talán mégis meg lehetne egyezni egy belső koalícióról. Mellesleg megjegyzem, hogy már így is furcsának tartom a kialakult helyzetet: lassan azt a látszatot teremtjük, hogy az önkormányzati választásokon egyértelműen, túlnyomó többséggel nyertes RMDSZ ajánlgatja magát a vesztes MPP-nek, holott erre semmi szükségünk sem lenne. Ez így is van, de még a túlzott kompromisszumkészség ódiumát is vállaltuk azért, hogy minél teljesebb politikai összefogást valósítsunk meg a romániai magyar közösségen belül. Sokan nem értik, hogy javaslatunk visszautasítása és a határidő lejárta után miért latolgatjuk mégis tovább a megegyezés esélyeit. Természetesen nem a Magyar Polgári Párt, hanem a magyar választók érdekében tesszük ezt, miközben a halogatás lassan már a jelöltállítási folyamatot is veszélyezteti.

Tisztelt Elnök Úr!

Mi Önnel nem közvetítőként kívánunk tárgyalni, hanem az RMDSZ-en kívüli politikai csoportosulások legmarkánsabb képviselőjeként. Bármennyire is különbözzenek az álláspontok, bízom abban, hogy mondvacsinált „harmadik fél” nélkül is megérti magát magyar a magyarral.

Amennyiben Ön úgy véli, hogy a belső koalícióról tárgyalni és egyezséget kötni lehetősége van – én ezt tartanám igazán kívánatosnak –, abban az esetben pénteki testületi üléseink előtt (Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa és Szövetségi Állandó Tanács, ahol végleges döntéseket hozunk) csütörtökön Marosvásárhelyen munkatársaim várják az Ön delegátusait egy részletes egyeztetésre belső koalíciós javaslatunk hat pontjával kapcsolatosan. Ebben az esetben nyilván az esetleges megállapodást mi ketten írnánk alá. Ha viszont Ön ezt valamilyen okból nem tudja vállalni, megpróbálhatunk – sejtésem szerint jóval kisebb eséllyel – ugyancsak csütörtökön csakis a Magyar Polgári Párttal még egy utolsó utáni tárgyalást lefolytatni.

Sajnálom, hogy ennyit kell körülményeskednem válaszomban, de rá kellett jönnöm, hogy az RMDSZ-en kívül sokkal bonyolultabbak a politikai viszonyok, mint az egyébként jóval nagyobb RMDSZ-en belül.

Tisztelettel várom válaszát:

MARKÓ BÉLA
az RMDSZ elnöke

Bukarest, 2008. július 29.

admin
 

>