Nincs akadálya az igazi koalíciónak- Interjú Szász Jenővel

Július 25-ét, pénteket javasolja Markó Béla RMDSZ-elnök az MPP-nek személyes találkozóra. A találkozó 11 órakor kezdődne a marosvásárhelyi Bernády Házban, és – mint a levél fogalmaz – a belső koalíció konkrét részleteiről szólna.

A Markó Béla által jegyzett levél egyben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) egy képviselőjét is meghívja a tárgyalásra, mivel Tőkés Lászlóval egyetértés született abban, hogy a emélhetőleg kialakuló belső koalíciós megállapodás véglegesítésében és végrehajtásában ők is részt vállalnának.

A Polgári Élet arról kérdezte Szász Jenőt, az MPP elnökét, ott lesznek-e a találkozón, illetve mit várnak tőle, hogyan látják a hosszú távú együttműködés esélyeit.

– Elnök úr, elfogadják Markó Béla javaslatát, ott lesznek pénteken a Bernády-házban?
– Igen, ott lesz a megbeszélésen az MPP küldöttsége, hogy direkte beszéljünk, ne a sajtón keresztül üzengessünk egymásnak. Fontos, hogy végre a lényegről is beszéljünk: be kell mutatnunk egymásnak a programpontokat, amelyek mentén az együttműködés létre jöhet. Például meg kell beszélnünk, hogy az elkövetkezendőkben hogyan kell reprezentálni az autonómia kérdését a parlamentben.

– Az MPP küldöttségéről beszél. Jól értem, ez azt is jelenti, hogy Ön személy szerint nem lesz ott?
– Ez a pénteki találkozó nem feltétlenül a legmagasabb szintű. Egyébként arról, hogy kik képviseljék az MPP-t, még nem egyeztettünk a párton belül, még ott tartunk, hogy kidolgozzuk, milyen együttműködést képzelünk el.

– Milyen eredményre számítanak?
– Azt hiszem, ez még nem a végső egyezség megkötése lesz. Egyelőre az a legfontosabb, hogy ismerjük meg közelebbről egymás álláspontjait, elképzeléseit.

– Az idő viszont sürget…
– Olyan nagyon nem sürget, hisz még az sem biztos, hogy november 25-én lesz a választás, de ha akkor is lesz, október elejéig ráér a választási lista leadása. Ezért hát nem gondolom azt, hogy a mostani találkozó minden konkrét eredményt megszül majd, inkább azt, hogy fontos előrelépést hoz. Van bennünk némi fenntartás, ugyanis nem értjük, az RMDSZ miért utasítja el az általunk javasolt „rendes” koalíciót, miért hozakodik elő a fából vaskarika „belső koalícióval”. A választási törvény lehetővé teszi koalíció esetén is, hogy a 6+3-as alternatív küszöb (6 képviselő, 3 szenátor – szerk. mgj.) révén jussanak be a parlamentbe. Ennyit pedig könnyűszerrel teljesít együtt az RMDSZ és az MPP, ezért hát az RMDSZ-nek nincs amiért húzódoznia a koalíciótól, nincs logikus ellenérv. Tehát ennek a pénteki találkozónak a legfontosabb tétje, hogy tisztázzuk, mit jelent a koalíció számunkra, és mit az RMDSZ számára.

– Olybá tűnik, hogy nyomás nehezedik az MPP vállára: fogadja el az RMDSZ ajánlatát, úgy, ahogy van…
– A tárgyalások fontosak. Mi zsigeri alapon nem zárkózunk el semmitől, hisz tudjuk, mit diktál az erdélyi magyarság érdeke. Ugyanakkor szeretnénk, ha az is nyilvánvaló lenne, hogy az igazi koalíciónak nincsen akadálya, esetleg csak az RMDSZ akadályozza meg. Mivel az MPP felelősen politizál, ha mégis bebizonyosodik, hogy az RMDSZ és az MPP koalíciójára nem érvényes a 6+3-as küszöb (sajnos, Romániában a törvényeket többféleképpen is lehet értelmezni), akkor megfontoljuk az RMDSZ eredeti ajánlatát is.

– Orbán Viktor és Tőkés László szintén a megegyezésre buzdít…
– A Fidesz alapállása az, hogy nem szól bele direkt módon a dolgokba, ugyanakkor kívánatosnak tartja, hogy a délvidéki példából kiindulva korrekt koalíció jöjjön létre. Tőkés püspök úr pedig elvekről, kiindulópontokról beszél, nagyon helyesen. Még egyszer hangsúlyozom, felelősen fogunk dönteni, de ehhez az is kell, hogy az RMDSZ is őszinte és felelős legyen.

Zsidó Ferenc, Polgári Élet
* * *

Pirvulescu szerint nincs jogi akadálya a koalíciónak

Cristian Pirvulescu, Országos Politikatudományi és Közigazgatási Főiskola politikatudományi karának dékánja, a Pro Democraţia Egyesület elnöke úgy látja, a pártok koalíciójára vonatkozó törvény lehetővé teszi az RMDSZ és az MPP közös indulását, és érvényes lesz a 6+3-as alternatív bejutási küszöb. A politikai szakértő véleménye szerint a 2008/35- ös törvény egyértelműen kimondja, hogy választási egyezség jöhet létre bármilyen párt, illetve kisebbségi szervezet között, bejutásukra érvényes az alternatív küszöb, és természetesen ha a 6+3 embernyi voksnál több gyűlik össze, akkor további helyeket kapnak.

Forrás: http://www.erdely.ma/publicisztika.php?id=39479

admin
 

>