7

Levelek fogságában

Markó Béla átvette a kezdeményezést.

Valami történt. Markó Bélára dupla teher nehezül.

A választási törvény lutrija és az 5% demoklészi kardja.
Markó Béla végre nem válaszlevelet, hanem levelet írt. Visszautasító-kezdeményezőt.

Markó Béla nem megy el Tusnádra, ismét hozzá kellene járuljon Tőkés László, a neki útba eső települések valamelyikén. A tét az MPP őszi parlamenti választásokon való szereplése.

Tudathasadásos állapot.

Juliska van!

János(ka) meg akarja tartani játékszerét. Saját játékmodora miatt Juliska megjelent a játéktéren, és Jánoska elveszítheti mindazt, amit eddig összegyűjtött. A jövevény nélkül pályára menni bizonytalan. Juliskára szükség van!

De Juliska nem partnerképes. Vele szóba állni önleleplezés.

Neptunba sem a bukaresti jóbarátok csábították az oda menőket, hanem az amerikai kerítő.

A politkában meg kell adni a módját.

Kell az előjáték.

Lányok vannak, és az utánpótlás is biztosíthatónak tűnik, de mi lesz ha a Madame megbokrosodik?
Mit válaszol Tőkés László?

Elmegy valamelyik székely erdőszélre?

Lehet.

Ha igen, akkor vállalja a Madame szerepét.

Ha nem, akor minden felől átkok záporoznak (majd) rá.

Markóék kisütötték pogácsáikat.

A vicsorogva meghívottéba aknákat tettek. Minden x-edik árt.

Ki, mit vesz a táljukról? Hiszen Tőkés László NEM tagja a Magyar Polgári Pártnak.

Tőkés Lászlót a 2009-ben esedékes Európai Parlementi választásokkal zsarolva a Magyar Polgári Pártot a tulipán alá térdeltetni sikerülni fog-e?

Meglátjuk.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bukarest-mámorában azért sokmindent el fog követni.

Markó Béla szövetségi elnök levele Tőkés László európai parlamenti képviselőhöz, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökéhez

2008. 7. 14.

Tisztelt Elnök Úr!

Július 5-i találkozónkon abban egyeztünk, hogy hamarosan sort kerítünk egy újabb megbeszélésre, lehetőleg abban az időszakban, amikor Ön Tusnádon tartózkodik, de mindenképpen július vége előtt.

Azt javasolom, hogy július 18-án, 19-én vagy akár 20-án találkozzunk Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, esetleg Marosvásárhelyen, hiszen ezek a helyszínek útba esnek Önnek Tusnádra menet vagy onnan hazautazóban. Természetesen más időpontról is szó lehet, de az idő eléggé sürget, és jó lenne július második felében mindenképpen megfogalmazni bizonyos konklúziókat, hiszen együttműködésünk elveit – a nemzeti és politikai összefogás céljait – már tisztáztuk. Most tulajdonképpen az RMDSZ és a szövetségen kívüli politikai csoportosulás választásokon való egységes fellépésének feltételeiről kellene megegyeznünk.

Véleményem szerint az egységes fellépés nemcsak lehetséges, hanem szükséges is, hiszen az RMDSZ egy ilyen összefogás nélkül is bejuthat a parlamentbe, de közös érdekünk, hogy a következő négy évben minél erősebb magyar parlamenti képviseletünk legyen. Az RMDSZ meggyőző, 85 százalékos eredményt ért el ugyan az önkormányzati választásokon, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell odafigyelnünk a velünk elégedetlenekre, a minket bírálókra, arra a bizonyos 15 százalékra.

Éppen ezért, tisztelt Elnök Úr, megismétlem ajánlatunkat: az RMDSZ listáin hozzunk létre belső koalíciót. Szövetségünk Állandó Tanácsa a múlt héten olyan jelöltállítási szabályzatot fogadott el, amelyben már tételesen szerepel az esetleges „belső koalíciót” lehetővé tevő rendelkezés.

Elképzelésünk szerint az őszi parlamenti választásokra az RMDSZ listáin az önkormányzati választásokon elért arány szerint biztosítanánk bejutó helyeket MPP-politikusoknak is. Vagyis közös listát hoznánk létre, de mivel a „külső” koalíciót a törvényes küszöb számunkra nem teszi lehetővé, ezek a jelöltek mindenütt az RMDSZ jelével indulnának. Javasolunk ugyanakkor egy „belső koalíciós egyezséget” is, amely egyértelműen tisztázná, hogy a közös listán bejutott MPP-politikusok megőrizhetnék önállóságukat, és csupán a romániai magyarság egységes politikai fellépését érintő kérdésekben kellene közös álláspontot képviselni.

A megállapodásba bevehetnénk egyébként az európai parlamenti választásokon való közös indulás kérdését is.

Tisztelt Elnök Úr!

Tudom, hogy ebben a pillanatban látszólag sem én, sem Ön, egyikünk sincs olyan kényszerhelyzetben, hogy egy ilyen megállapodást meg kellene kötnünk. Talán egyedül a Magyar Polgári Párt az, amely egy választási vereség után azonnali esélyt láthat egy ilyen egyezségben. De ez csak a látszat. Az összefogás mindannyiunk közös érdeke. Minden romániai magyaré.

Várom mielőbbi válaszát.

Őszinte tisztelettel:

MARKÓ BÉLA

Bukarest,

2008. július 14.

Forrás: http://blog.erdely.ma/nagyvarjas/

Vélemények?

admin
 

 • Nevtelen2 szerint:

  Ez a 85/15 arány szerintem egyáltalán nem reális.
  Miért ne lenne az arány mondjuk 66,666/33,3333 ami sokkal reálisabb ha figyelembe vesszük hogy a tavaszi választásokon nagyon sok helyen meg sem voltak alakulva még a helyi MPP szervezetek, ígyhát nem is volt mire voksolniuk azoknak akik mondjuk Tőkés Lászlóra voksoltak az EP választásokon.
  Mit szóltok, nem reálisabb ez a matamatikai megközelítés?

 • Tőkés László idézet a válaszlevélből szerint:

  ,,Levelét olvasván az a benyomásom támadt, hogy formai természetű kommunikációs szempontoknak rendeli alá a párbeszéd érdemi ügyét. Régebbi tapasztalataim szerint pedig ez a fajta formalizmus a megegyezésre vonatkozó politikai akarat teljes hiányáról tanúskodik”…
  ,,Ezek után nem tudom hogy mit higgyek az RMDSZ megegyezési szándékáról. Az Elnök úr politikai paternalizmusa tiszteletre méltó, de nem elégséges… Ilyen viszonyok között nehezen tudom elképzelni, hogy elkötelezett közvetítési erőfeszítéseim miképpen vezethetnek eredményre.”

  Krónika: júl. 16.-i szám, 2. oldal.

 • paff szerint:

  lássuk be, hogy egyik fél sem kíván megegyezni, és az a vita csak mocskos taktikázás és fogáskeresés az ellenfélen.

 • Nevtelen2 szerint:

  te paff, biztos vagy benne? Elmondanád nekünk hogy miért nem?

 • paff szerint:

  abból ítélve amit látok, azt gondolom.
  és!!!
  Az MPP megalakult mert az RMDSZ kommunista ( ti szavaitok) akkor most miért is akar koalíciót?
  Elmondom! Nem akar koalíciót csak úgy tesz mintha, hogy utána mondhassa, hogy az RMDSZ nem volt nyitott az együttműködésre.
  Az RMDSZ végig azt kapja tőletek, hogy kommunista, meg hogy kiábrándultatok belőle stb. most jöttök, hogy kéne együttműködni. Miért is kéne a minket kritizáló, lenéző, bántó embereket ( árulókat) előnyhöz juttatni azáltal, hogy koalicíró lépünk.
  Ezt is elmondom.
  azért mert az RMDSZ a magyarságot, veletek ellentétben, szeretné egységesnek látni, szerené felemelni. Ehez az is kell hogy olykor megbocsássunk az ellenünk vétkezőknek. De sajnos az MPP által kívánt feltételek eleve kizárják azt.

 • Nevtelen2 szerint:

  Jó kis szöveg….
  Kár hogy semmi köze a valósághoz…

 • Nevtelen2 szerint:

  …,,azért mert az RMDSZ a magyarságot, veletek ellentétben, szeretné egységesnek látni, szerené felemelni.” – na ezt megmagyaráznád paff?

 • >