37

Csonka tanácsunk alakult

2008. június 20.- án 11.00 órai kezdettel került sor Sarmaság nagyközség helyi és egyben egyetlen döntéshozó szervének, a helyi önkormányzati Tanács alakuló gyűlésére.

Az esemény fontosságát jelzi, hogy az ülés előtt az RMDSZ frakció teljes létszámban gyülekezett az Iskolacsoportunk egyik tantermében (Törvényes- e az iskolában történő politizálás, tisztelt kollégák ???…) ahova rövidesen megérkezett a megyei elnök is.

Az ülés zártkörű volt, de a Tanács alakuló ülésén tapasztalhattuk ,,jótékony” hatását.

Először minden simán zajlott; az ülést a törvényes előírásoknak megfelelően a legidősebb tanácsos vezette, akit a két legfiatalabb asszisztált. A validáló bizottság megszavaztatása is etikus volt: mindhárom pártot egy- egy megválasztott tanácsos képviselte. Döntésük is etikus lett – jegyzőkönyvben állapították meg a megválasztott tanácsosok megszavazásának és összeférhetőségének törvényességét, javasolva a tanácsosok validálását (törvényes megerősítését- szerk.) Eddig minden szép és ünnepélyes.

A hamarosan sorra kerülő névszerinti szavazáson, ahol mindenki szavazott mindenkire, az egyik demokratikusan megválasztott tanácsosunkat minden indoklás nélkül leszavazták. Azt hogy előre eldöntött politikai megegyezésről volt szó, bizonyítja az a tény is, hogy a nyílt szavazáson mintegy ,,varázsütésre” a két validáló bizottsági tag is 180 fokos fordulattal, szintén nemmel szavazott.

Természetesen a Magyar Polgári Párt, bízva a törvényes közigazgatás erejében, az illetékes bírósághoz fordul igazságért…

A gépezet, a továbbiakban is olajozottan működött, az alpolgármester megválasztásakor is. Az előzményeket látva, nem tartottuk érdemesnek sarmasági jelöltet javasolni, így bejött a papírforma: 12 igen és 2 nem szavazattal az elkövetkező mandátum alpolgármesteri székét a már jó előre kiválasztott iilosvai tanácsos foglalja el.

Az előre megírt forgatókönyv ezzel még nem ért véget, hisz a bizottságok összeállítása is eszerint történt.

Hiába kértük hogy a három- három bizottsági elnök és titkár közül valamelyik legyen MPP-és. A többségi akarat érvényesült, a hat funkció közül ötöt RMDSZ- es és egyet PSD- és tanácsos kapott meg. Hurrá, RMDSZ- es pozitív diszkrimináció!

Mindezek után keserű szájízzel tettük le az esküt. Még ez is csonkára és felemásra sikeredett, hisz a 13 magyar nemzetiségű tanácsosból csak kettő érdemesítette az anyanyelvét, hogy magyarul is kimondja, hogy ,,Esküszöm”. Pedig fene nagy demokráciánk nem is tiltja! …

Mindahogy Végh Sándor alprefektus úrnak sem, hogy magyarul mondja el üdvözlőbeszédét. Ő sem tette… Vigasztaljon bennünket az hogy Csóka Tibor úr, a megyei Tanács és a megyei RMDSZ üdvözletét magyarul tolmácsolta. Ugyanígy köszönt és köszöntött Keresztes Zoltán volt polgármester és Dombi Attila János községünk jelenlegi polgármestere.

Köszönjük, és reméljük a legjobbakat!

A sarmasági Tanács MPP frakciója.

U.i: Előbbi igéreteinkre visszatérve, megragadjuk az alkalmat, hogy megint elmondjuk: ezentúl rendszeresen be fogunk számolni minden tanácsülés témáiról, eseményeiről, határozatairól, döntéseiről.

admin
 

 • csigásmagor szerint:

  Az iskolában politizálni:
  ha a te fiadnak oltják az agyát akkor nem törvényes.
  ha az iskola egyik termében egy zártkörű esemény zajlik teljesen törvényes.
  intrikából jeles!

 • anonimus szerint:

  Erdekes hogy harman vagytok a gyulesben es megse latjatatok hogy ki kire szavazot es kik vanak a harom bizotsag elnoksegeben.Kerjetek ki a jegyzokonyvet !

 • Incognito szerint:

  anonimus Says:

  június 23rd, 2008 at 10:33 de.
  “Erdekes hogy harman vagytok a gyulesben es megse latjatatok hogy ki kire szavazot es kik vanak a harom bizotsag elnoksegeben.Kerjetek ki a jegyzokonyvet !”

  Lehet, hogy igazából csak abból a bizonyos jegyzőkönyvből derül majd ki, hogy ki, hogyan is szavazott pénteken. Gondolom a visszaolvasásnál már mindenki a helyzetnek megfelelően fogja felidézni az eseményeket, de a hitelesítők már igencsak nagy bajban lesznek 🙂
  Komikus és egyben szomorú helyzet alakult ki, ugyanis egy adott pillanatban már a jegyzőköny vezető titkárnő sem tudta, ki, hogyan, miért, mikor szavazott, olyannyira, hogy a kedvéért (és gondolom a jegyzőkönyv kedvéért) meg is kellett ismételni a szavazást, mert még ő sem akarta elhinni, hogy Sz. Z. mandátumát a bizottság jóváhagyása után még a bizottságban IGEN-nel szavazó RMDSZ-es tanácsos is most NEM-el voksol.

  Ami a bizottságok elnökeinek a kilétét illeti, ott is finoman szólva “figyelmetlenségből”, vagy túljelölésekből(?) fakadóan a megkérdezett bizottsági tag sem tudott beszámolni arról, hogy azelőtt 2 perccel kit is választottak elnöknek és titkárnak.
  Szóval ez a komikus 🙂 , és egyben szomorú 🙁 helyzet, és számomra is érdekes lessz majd a jegyzőkönyv ismertetése, ha egyáltalán erre sor kerül, mert az majd hiteles 😉 képet , és minden kérdésre elfogadható magyarázatot fog adni a tisztelt érdeklődőknek…
  Kapunk az alkalmon (mi, érthetetlenek) és ezennel kikérjük magunknak… a jegyzőkönyvet !

  Egy kis háttér: Sz. Z. (és a többi 14) tanácsos mandátumát vizsgáló, “validáló” (jóváhagyó, hitelesítő) bizottság elnöke jogot, és törvényt ismerő ember, kinek hozzájárulásával a bizottság elfogadásra javasolta Sz. Z. (és a többi 14) tanácsos mandátumát. A kételkedő tanácsosokkal ellentétben a Pgm. Hivatal jogi képviselője (titkárnő) ugyanezt a véleményt osztotta. Ennek ellenére az érem túlsó oldalát ismerő RMDSZ tanácsosok viszont, gondolom felsőbb utasításra mégis leszavazták. A tisztelt bíróság majd eldönti, ki értelmezi “jobban” a törvényt.
  A sajnálatos dolog az, hogy jelen esetben felső utasításra egy bosszúálló hadjárat aktív részesei lettek a tisztelt RMDSZ-es tanácsosok, és a pártfegyelem szigorúsága következtében elfeledkeztek a demokrácia egyik alapvető jogáról: a szabad véleménynyilvánításról.
  Ha viszont, ez volt mindnyájuknak az előre meg nem beszélt, a törvénnyel egybehangzó szabad véleménye, akkor bizonyára majd az idő igazolni fogja őket, és tévedésben hagyja a két jelenlévő jogászt, akik “pártatlanul” Sz. Z. mandátumának jóváhagyását javasolták. Majd az idő…

 • realista szerint:

  Az MPP frakciojanak!
  Az igazi fejtörés az kell legyen számotokra, hogy vajon az “RMDSZ gépezet” miért csak egy tanácsosotak “szavazta le”? A másik kettőt minden ellenvetés nélkül, egyönteűen megszavazta. Tehát nem azzal van baj, hogy a helyi RMDSz tanácsosok nem akarnak együttműködni a bejútott MPP-s tanácsosokkal, de van közöttük olyan, akinek ez egy figyelmeztetés volt arra nézve, hogy gondolkodjon el azon, amit és ahogy tett és tesz ezután.
  A kioktató hangvétel, amely a nyílt levélben is szerepel, most pedig ez újabbi közleményben, arról tanúskodik, hogy miközben kinyújtjátok egyik kezeteket a közös munkára, addig a másikkal jó nagyot koppintotok az RMDSz fejére, hogy felébredjen diktatórikus, posztkommunista, gépezetes álmából.
  Hát ebből lesz aztán a gyümölcsöző együttműködés. Hajrá!
  Ameddig a helyi RMDSz nem érzi bennetek azt, hogy lecsitultatok és nem ti mondjátok meg, hogy ki a hunyó, hanem továbbra is “rakjátok a tűzet”, addig ne várjátok a baráti jobbot.
  Az pedig, hogy ti megpróbáltatok volna az RMDSz szineiből meggyőzni valakit, hogy vállalja el az alpolgármesteri tisztséget milyennek minősíthető? Az “RMDSZ gépezet” nem szólt másról, mint egységről, amilyen a ti pártotokban is működik, csak a tieteket nem nevezzük gépezetnek, mert abban nincs didktatúra. Abban tisztességes megmérettetésben rangsorolták a tanácsosokat, az egész közösség megkérdezésével, ugye?
  Mindezek után, hajrá Sarmaság! Hajrá sarmaságiak!

 • No limit... szerint:

  Realista, a hozzászólásod alapján inkább a “párhuzamos” nick-et kellett volna válaszd magadnak…
  A 2 Mpp-s tanácsost miért ne szavazta volna meg az Rmdsz???? Törvényes úton kerültek az önkormányzatba…, mint a psd-s is… Ezt rmdsz-kegynek beállitani…már bocsánat, de kimeríti a tudatlanság fogalmát.
  Ne feledd, a Rmdsz Sarmaságon sem áll a törvények felett, még ha te szeretnéd is! 🙂
  Az egyetlen Mpp-képviselőről, akit a Rmdsz annak ellenére leszavazott, hogy a 2 jogi ismerettel rendelkező szakember is azt mondta, hogy nem összeférhetetlen a meglévő tisztségével, nos róla minden bizonnyal a biróság dönt majd!
  Ha esetleg számodra és a helyi Rmdsz számára kedvezőtlen döntést hoz a biróság, menj el és mondd el, hogy a sarmasági tanácsban csak az Rmdsz-nek és psd-nek van helye, mert az általad emlegetett baráti jobbot csakis egymás között alkalmazzátok.
  Hátha megesik a szive rajtad és speciális törvénymódositással – csak Sarmaságra vonatkozóan-, segitenek neked a kirekesztésben!

 • Realistanak szerint:

  ,,Az igazi fejtörés az kell legyen számotokra, hogy vajon az “RMDSZ gépezet” miért csak egy tanácsosotak “szavazta le”? A másik kettőt minden ellenvetés nélkül, egyönteűen megszavazta. Tehát nem azzal van baj, hogy a helyi RMDSz tanácsosok nem akarnak együttműködni a bejútott MPP-s tanácsosokkal, de van közöttük olyan, akinek ez egy figyelmeztetés volt arra nézve, hogy gondolkodjon el azon, amit és ahogy tett és tesz ezután.” – ez azt jelenti hogy ha az MPP elnoke nem fogad szot nektek, es ha veletlenul nem ert egyet veletek es azt el is mondja a kozossegnek, akkor neki kuss? Ki kell rugni a tanacsbol! Meg kell szabadulni tolle! Eljen az egypartrendszer? Az majd mindent megold! Az egyszeru ember gondolkodni se merjen?

  ,,Ameddig a helyi RMDSz nem érzi bennetek azt, hogy lecsitultatok és nem ti mondjátok meg, hogy ki a hunyó, hanem továbbra is “rakjátok a tűzet”, addig ne várjátok a baráti jobbot.” – ez azt jelenti hogy kuss mindenkinek, senki se merjen semmit mondani, csak amit ti akartok? Mer esetleg az embereket ne erdekelje csak az amit ti akartok nekik mondani? Lehet kozmetikazni a kozolnivalot? Lehet dolgokat eltitkolni az emberek elol?

  ,,…abban tisztességes megmérettetésben rangsorolták a tanácsosokat, az egész közösség megkérdezésével, ugye?” – te meg is vagy rendesen gyozodve hogy az rmdsz elovalasztasok annyira pontra voltak teve, hogy nem lehetett csalni? pld. dobozokat cipelo emberek, akik itt- ott lemaradoztak, persze teljesen veletlenul… a hazakba csak egyesek mentek be, amig a tobbiek kint vartak… na meg az a szamitogepes program, ami a szavazatszamokat osszesitette… azt szoftot pld. melyik nemzetkozi intezet hitelesitette? szoval biztos vagy benne, hogy az amivel dicsekedsz, az pont az emberek opciojat tukrozte? mese… mese… mesketye…

 • Vadim Tudor szerint:

  Mai, de ce va certati mai fratilor acolo la Sarmasag, cand oricum Dl. Seres, prietenul meu din Zalau decide tot ce va fi la voi? Si nu o sa va intrebe pentru ca e baiat destept si stie el cat si cum trebe… Va stie binele vostru mult mai bine devat voi! Asa ca stati linistit in banca voastra, ca oricum nu aveti sanse sa puteti lua voi decizii in Sarmasagul acela…

 • realista szerint:

  Jó paprikás lett a levegő!
  Tegyünk tisztába egy dolgot. Az RMDSZ tanácsosai egy percig nem gondoltak arra, hogy megakadályozhatják Sz.Z. tanácsosi karrierjét. Tisztában voltak azzal, hogy ez csak a következő gyűlésig tart. Ez nem egy gyenge próbálkozás volt arra, hátha nem kerül be a tanácsba. Ez csupán egy sokk-hatás akart lenni, amit el is értek. No nem azért, mert jó dolog örülni a más kárán, baján, csak az a sok szemét, amit kapott az RMDSZ, az itt visszazúdult arra, aki egy cseppet sem különb a zavazógépes, “fentről diktálnak-lent megcsináljuk” emberektől.
  Nem az a baj, hogy az RMDSZ nem fogadja el azt a tényt, hogy van egy másik alternatíva, nem az, hogy nem engedi labdába rúgni a másik felet, hanem az, hogy a másik fél úgy akar beszállni a meccsbe, hogy folyton gáncsol, szidalmaz. Úgy akartok közösen tenni Sarmaságért, összefogni az RMDSz-el, hogy közben 2 hónapja mást sem olvasunk erről a blogról is, csak hogy ilyen mocskos meg olyan mocskos az RMDSz.
  Hát köszi szépen az ilyen csapatjátékból.
  A Tanács alakuló ülésén Sz.Z. csak egy sárga lapott kapott azoktól, akiket mocskol, akik egykor társai voltak, “elv”társai is. “Aki csak inget cserélt, az ne mocskolja a másik ruháját.”
  Inkább azzal kellene dicsekedni, hogy: az új MPP-s tanácsosok ezt-meg azt fogják megvalósítani abból a programból, amit vállaltak. Jöjjenek a konstruktív javaslatok, jöjjenek a cselekedetek. 4 év múlva nem arról kell majd beszámolni, hogy már megint ez az RMDSz, hanem arról, hogy mi az MPP megvalósítottuk ez vagy azt. Hajrá!

 • Incognito szerint:

  “Az RMDSZ tanácsosai egy percig nem gondoltak arra, hogy megakadályozhatják Sz.Z. tanácsosi karrierjét.”

  Ezalatt azt értem, hogy eleve döglött lóra tettek, 🙂 de célhoz mégis odaállították, habár nagyon jól tudták, hogy nemcsak nyerni nem fog, de mégcsak meg sem mozdul ?! 😉
  A kérdésem ezzel kapcsolatosan: ha Sz.Z. pert nyer a tanáccsal szemben, márpedig fog, ha az a döglött ló meg sem mozdul, akkor az esetleges perköltségeket kik állják? Azok az RMDSZ tanácsosok, akik a törvény nyilvánvaló betűi ellenében nem szavazták meg? Kicsit drága mulatság lesz, de futja majd a havi bérből!

  Kedves Realista, miből gondolod, hogy bármilyen MPP-s javaslat nyitott fülekre talál, ha továbbra is szavazógépezetként működik az RMDSZ frakció és szakmai dolgokban is, a törvénnyel és jogszabályokkal ellentétes döntéseket szavaz meg?

 • kk szerint:

  “A kérdésem ezzel kapcsolatosan: ha Sz.Z. pert nyer a tanáccsal szemben, márpedig fog, ha az a döglött ló meg sem mozdul, akkor az esetleges perköltségeket kik állják? Azok az RMDSZ tanácsosok, akik a törvény nyilvánvaló betűi ellenében nem szavazták meg? Kicsit drága mulatság lesz, de futja majd a havi bérből!”

  Nahat emberek hat csak a penzrol van szo?????
  Hol van a kozossegert valo tenniakaras??

 • kk szerint:

  Bekesseg Istentol, meg tetszet erkezni Soltvadkertrol?

 • ??? szerint:

  “Nahat emberek hat csak a penzrol van szo?????
  Hol van a kozossegert valo tenniakaras??”

  Nocsak kk!
  Megjottel terelgetni??? Marmint a temat…
  Szamodra mit rejt ez a fogalom: “kozossegert valo tenniakaras”???
  Fogjunk ossze Szabo ellen, nem baj, ha torvenytelen, de legalabb jol kiosztottuk a barackot a buksijara. Kit erdekel ha penzbe is kerul, majd az adofizetok osszedobjak, de legalabb szorakoztunk egy jot. Ez az osszefogas nalad a kozossegert???

 • Valaki szerint:

  Te kk, man ne haraguggy de mi koze van annak amit irtal a temahoz? Ja, vagy gyengul pici szemed es nem tucc man olvasni?

 • auto di dakta szerint:

  kk-nak nem a szeme gyengul,hanem az,amugy is gyenge,elmeje! Na meg azok a franya “primarias” monitorok…,hat igen! el tudjatok kepzelni,milyen kimerito lehet,egesz nap azokat a gyenge LCD kepernyoket,meg a Laptopokat bamulni,szorfozni a neten… beirkalni a blogra…vagy esetleg elado autot keresgelni..-es ezt mind fo munkaidoben…A KOZOSSEG PENZEN !-ez az igazi kozossegi munka!
  hajra!”csak igy tovabb”

 • rmdsz szerint:

  hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

 • kk szerint:

  Bekesseg istentol auto di dakta !!!!!!!!! meg tetszet erkezni Soltvadkertrol??

 • kk szerint:

  Koszonom szepen!!!
  Torekedni fogok, remelem most tobb autot fogok tudni behozni mert nagyobb a le!

 • kk szerint:

  “az,amugy is gyenge,elmeje”

  Megis tobbet ert elmint ti epp elmevel!!!
  Ha, Ha, Ha!
  Igaz Puspok, bocsanat Pusok!!!

 • qqq szerint:

  Nahat, lehet ilyett kerem szepen?

 • rmdsz szerint:

  Ragalmazas, Ragalmazas es ujra Mocskolodas!

 • rmdsz szerint:

  Miert nem tudjatok elfogadni hogy a “gyenge,elmeju” az al??

 • rmdsz szerint:

  “Csonka tanácsunk alakult” mikor Udvarhelyen 2 evig nem volt egyaltalan tanacs mert Szasz Jeno felszamolta az nem volt baj??/ Csak az ,hogy itt egy nem volt iktatva??
  Es amugy is kknem az a kk!

 • No limit... szerint:

  kk- azaz k-is k-öcsög!!!
  Tanulj meg helyesen irni és ne gúnyolódj a tiszteletessel!
  Olyan barom vagy, hogy szerintem messzire lerí a surmósági fajtád!
  Te kérdezed a közösségért való tenniakarást???
  A te beírásodból csak a közösség elleni lázítást lehet kiolvasni!
  Suttyó!!!

 • kkk szerint:

  nem kk hanem kkk vagyis …….. KisKöcsögök.. marmint ti.
  Ezeket a bejegyzeseket kiserjetek..

 • csobanka szerint:

  Na, Na!

 • anonimus szerint:

  Bejegyzés törölve- Admin

 • valaki szerint:

  anonimus- nak nevű hozzászólónak: törlési kérésedet a blog öntisztítási procedúrája értelmében teljesítettük mert igazat mondot

 • Admin szerint:

  valakinek!
  igazad van! bejegyzés törölve.

 • ??? szerint:

  Latjatok ???
  Nem megmondtam ???

  Nemreg irtam:
  “Nocsak kk!
  Megjottel terelgetni??? Marmint a temat…”
  Bejött neki ??? Be 🙂
  Nagyon ugyesen csinaljak, le minden kalappal. Alig kezdodik el egy konkret tema, rogton terelik a szemelyeskedes iranyaba egyszer Szabot, egyszer a papot. Igy nem lehet erdemben semmihez hozzaszolni. Gratulalok tovaris kk ! Jol megtanultad a lecket.

  U.I. “anonimus” (helyesebben “anonymus” vagy “anonimusz”) es “valaki” nagyon egy hangon muzsikalnak, mintha ugyanaz a szemely lenne… 😉 vagy tevedek ???

 • csigasmagor szerint:

  hehe
  itt a hozzaszólások max 10 embertől származnak mindíg más néven.

 • sakk szerint:

  ügyes vagy csigasmagor, jól beszélsz

 • csigasmagor szerint:

  kipróbáltam de xar egyedül beszélgetni, nem vagyok én szmiagol

 • valami csigabigaval rendelkezo magyarnak szerint:

  aszongya a fama hogy a blogot naponta tobb mint 5oo- an nezik meg… de vajon igaz-e? tik mit tudtok?

 • valami csigabigaval rendelkezo magyarnak szerint:

  mi az a szmiagol?

 • Kvár szerint:

  Ahelyett, hogy helyzetelemzéseket- és tartalmas hozzászólásokat irnátok, csak személyeskedő, pletykaszintű beirásokra vagytok képesek.
  Tisztelet a pár kivételnek.
  Itt névtelenségbe bújva nagy a pofája soknak. Aki pletyózni akar, menjen a kocsmába, akinek meg baja van bárkivel, álljon elé az illetőnek és mondja el sérelmeit szemtől szemben.
  Szép bizonyitvány Sarmaságnak!
  Tényleg csak ennyire futja az agyatok?
  Nevetnem kell ezen a “sarmasági kultúrán”!
  A harmadikos gyerekem szintjén vagytok, ti személyeskedő Nagyokosok!

 • kvarinak szerint:

  menjel fiam kulturalodni kvarra az rmdsz-es fonokeidhez. Hagyjad csak ezt a sarmasagi nepet hadd maradjon alacsonyabbnak hozzad kepest…
  Mert ugye alacsonyabban vagyunk és felnoni Hozzad soha nem birunk? Igazad van, nem lehet mindenki olyan okos mint te, a hires kvari…

 • kvarinak szerint:

  ja, meg valami? Veletlenul sem hallottal eddig az internetes mufajrol, amit blogolasnak hivnak? Akkor mit is tanultal te abban a hires Kolozsvarban?
  Akkor miert is vagy feljebb mint mi, te kvari? Csak azert mert kvari vagy?

 • >