15

A 2008- as helyhatósági választások monitorizálása

A helyhatósági választások törvényes és tisztességes lebonyolításához elengedhetetlen, hogy a szavazókörzetben minden lépés a törvényes előírásoknak megfelelően történjen.

A szavazókörzetekben két dolog szent és egy harmadik kötelező. Az első csoportba tartozik az állampolgár szavazási döntése, illetve az összes szavazást szabályozó törvények! Ezek mellett még kötelező betartani a szavazókörzetek elnökeinek utasítását, amit a 67/2004 választási törvény 80-as cikkelye ír elő.

Arra kérünk minden szavazókörzeti tagot, hogy ezt az állampolgársági kötelességet, amit a szavazókörzeti tevékenység jelent a törvényesség tökéletes betartása mellett végezzék, és teljes tudatába legyenek annak, hogy minden törvénytelen cselekedetet a törvény büntet.

A 67/2004-es választási törvény, a módosításaival, tartalmazza a választás lefolyásának minden mozzanatát, többek között a kihágásokat, bűncselekményeket illetve ezek büntetését. A továbbiakban felsorolunk egy pár, gyakoribb törvénytelenséget, amelyeket ha észlelnek, azonnal közöljék az elnökkel, hogy kötelessége orvosolni az elkövetett törvénytelenségeket. Ha az elnök, a bizottsággal közösen nem kielégítő módon oldja meg az adott problémát, akkor írásba lehet panaszt tenni és a szavazókörzet elnökének, kell leadni, aki kell, adjon egy átvételi okiratot.

Azonnal közöljék az elnökkel, ha az alábbi eseteket észlelik:

 • egy személyt több listára is felírnak, – înscrierea unui alegător pe mai multe liste electorale, cu bună ştiinţă
 • az állandó névjegyzékbe javítások történnek, – efectuarea de operaţiuni în listele electorale permanente
 • nem engednek be szavazópolgárt a körzetbe, – refuzul de a permite accesul alegătorului în localul de vot,
 • személyazonossági igazolvány nélkül adnak valakinek szavazólapot és pecsétet, meg ha ismerős sem szabad igazolvány nélkül szavazni!! – înmănarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate
 • egy személynek több szavazólapot adnak, hogy szavazzon otthon lévő rokonai vagy ismerősei helyett,- înmănarea mai multor buletine de vot, pentru un singur alegător
 • valakinek a szavazási szabadságát befolyásolják azzal, hogy megmondják kire szavazzon, ha a szavazópolgár kérdezi akkor sem szabad konkrét nevet vagy pártot mondani!!!! – influenţarea intenţiei alegătorului cu privire la alegere,
 • a választáson részt nem vevő állampolgár helyett, valamelyik szavazókörzeti tag, vagy bárki más szavaz!!!! exercitarea dreptului de vot în numele altor alegători, care nu se prezintă la vot
 • ha az érvényes személyazonossági irat felmutatása után nem adnak szavazólapot és pecsétet a listára felirt szavazónak, refuzul nejustificat de a înmăna buletinul de vot şi ştampila alegătorului înscris pe listă, care prezintă actul de identitate
 • ha már a VOTAT pecséttel előre lepecsételt szavazólapot adnak az állampolgároknak,- înmănarea buletinelor de vot, deja ştampilate cu ştampila VOTAT,
 • több személyt engednek be egy szavazófülkébe, accesarea unei cabine de către mai multe persoane deodată,
 • ha a szavazókörzetbe a tagokat, tanácsos és polgármester jelöltek, akkreditált személyeket leszámítva, más személyek hosszasan tartózkodnak a körzetben, staţionarea unor persoane timp îndelungat la birourile secţiilor de votare, cu excepţia membrilor biroulul, candidaţilor, persoanelor acreditate,
 • a szavazókörzeti tagok elhagyják a körzet területét, vagy bárkit arra kérnek, hogy elhagyja a körzet területét, – părăsirea de către membrii biroului electoral a localului secţiei de votare
 • a szavazatok megszámlálásánál bármiféle rendellenességet észlelnek, – observarea unei neconcordanţe la numararea voturilor
 • érvénytelenítenek olyan szavazólapot, amelyiken az állampolgár szándéka nyilvánvaló, még akkor is, ha a pecsét kilóg a négyzetből!!! anularea unui buletin de vot în care, deşi ştampila aplicată a depăşit limitele patrulaterului, opţiunea alegătorului este evidentă,
 • a jegyzőkönyvekbe más adatokat írnak be, mint ami a közös számlálásnál kijött. – înscrierea unor date eronate în procesul verbal, decăt cele rezultate la numararea voturilor.

Ezektől eltérő, de a közbiztonságot, a közrendet, az állampolgár bármilyen jogát sértő cselekedeteket szintén jelenteni kell a szavazókörzeti elnöknek.

Bármilyen konkrét észrevétele, vagy kérdése van, a szavazással kapcsolatban, kérjük azonnal jelezze itt (is), ezen a blogfelületen. Köszönjük.

admin
 

 • fuggetlen szerint:

  Kedves sarmasagiak,
  az alabbiakat egy roman nyelvu (www.hotnews.ro) elektronikus ujsagban talaltam. Erdemes elolvasni es utannna nezni egy kicsit.
  Nem tudom h. mennyire hivatalos mert en nem szoktam olvasni a Monitorul official-t mert a torvenyek ott jelennek meg.
  Ha valakinek van ra lehetosege legyen szives es nezzen utanna a kovetkezo torvenynek, es hogy tevedes tortent vagy nem.

  Roviden a helyhatosagi valasztasokrol szol, megpedig arrol, ha egy polgarmester nem a koz erdekeit szolgalja akkor azt egy helyi valasztassal a telepules lakosai meneszthetik a tiszsegebol, es ugyanez vonatkozik a helyi tanacsra is.


  ART. 73
  (1) MANDATUL PRIMARULUI INCETEAZA ca urmare a rezultatului unui referendum local avand ca obiect demiterea acestuia, organizat in conditiile legii, conform procedurii prevazute la art. 58 alin. (3)-(7).
  (2) Referendumul pentru incetarea mandatului primarului se organizeaza ca urmare a cererii adresate in acest sens prefectului de LOCUITORII COMUNEI, ORASULUI SAU MUNICIPIULUI, ca urmare a nesocotirii de catre acesta a intereselor generale ale colectivitatii locale sau a neexercitarii atributiilor ce ii revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercita ca reprezentant al statului.

  Alin. (1), (2) si (4) ale art. 73 au fost modificate de pct. 65 al art. I din LEGEA nr. 286 din 6 iulie 2006, http://www4.pmb.ro/wwwt/downld/L286_2006.pdf

  es a kovetkezo vonatkozik a tanacsra:


  ART. 58
  (1) CONSILIUL LOCAL SE DIZOLVA DE DREPT SAU PRIN REFERENDUM LOCAL. Consiliul local se dizolva de drept:

  (3) Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat in conditiile legii. Referendumul se organizeaza ca urmare a cererii adresate in acest sens prefectului de cel putin 25% din numarul cetatenilor cu drept de vot inscrisi pe listele electorale ale unitatii administrativ-teritoriale.

  (6) Referendumul este valabil daca s-au prezentat la urne cel putin jumatate plus unu din numarul total al locuitorilor cu drept de vot. Activitatea consiliului local inceteaza inainte de termen daca s-au pronuntat in acest sens cel putin jumatate plus unu din numarul total al voturilor valabil exprimate.
  Art. 58 a fost modificat de pct. 51 al art. I din LEGEA nr. 286 din 6 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 621 din 18 iulie 2006.

  Vagyis szerintem, ha egyik vagy masik polgarmester nem tetszik akkor lelehet valasztani.
  Ha tevednek, kerlek javitsatok ki.

  Menjen mindeki szavazni, mert kezunkben a jovo!

  “Nektek embereknek szemeitek vannak, hogy lássatok, és mégsem láttok semmit” es eszetek van hogy gondolkodjatok es megsem gondolkodtok.
  “De mikor eljo amaz, az igazsagnak Lelke, elvezerel majd titeket minden igazsagra.”

 • sértett sarmasági szerint:

  Kedves független!

  Ezt írod: “Nektek embereknek szemeitek vannak, hogy lássatok, és mégsem láttok semmit” es eszetek van hogy gondolkodjatok es megsem gondolkodtok.”
  Ezek szerint a sarmaságiak többsége vak és hülye. Mert bár nem így van leírva, de a sorok mögött ezt lehet kiolvasni. Vigyázz, mert a nagy biztatásodnak sértő vetülete is van.
  Azt meg teljesen elámít, hogy a választás napján – amikor még nem ismertek az eredmények -, te máris azzal foglalkozol, hogyan lehet meneszteni a polgarmestert es a helyi tanacsot. Ez aztan az optimizmus es bekes szandek.

 • aggodo polgar szerint:

  Szerintem meg azzal kellen foglalkozni.hogy eggyes szavazo korzetekben miert lehet ket embert egyszerre a fulkeben latni(az eggyik egy koztudottan D.parti(es nem ferj es felesegre gondolok,de legjobb tudomasom szerint meg nekik sem szabad egyszerre,egy fulkeben szavazni)!!!-ha ez igy fojtatodik,ugyanojan megbundazott eredmenyek fognak szuletni!!!
  Szerintem meg tobb “buletinnel” is engedik szavazni az embereket-de mi lessz meg estig!!!
  Ja a rendorok nem kellene a hlyisegben tartozkodjanak??? en nem lattam eggyet sem!!!

 • Nevtelen szerint:

  Minden ilyen esetet az abban a szavazókörzetben elnöki tisztséget betöltő személynek kell jelenteni.
  Nem kell félni, a törvény a tisztességes választási procedúra mellett áll.
  Bátran jelezzék ott helyben a rendellenességet!

 • aggodo polgar szerint:

  Aruljak mar el kinek,hisz a szavazokorzeti elnok is RMDSZ tag Dombi berenc!!!
  Holnap ussenek el az utcan,vagy lojjenek le???
  Jelentsuk mi?-mikor az o szeme lattara mentek be ketten a fulkebe!!!Nem erdekli azokat,csak,hogy a partoltjuk nyerjen,meg,hogy utanna felvegyek a penzuket!!!
  nezzenek mar szet onok is egy kicsit!!!

 • fuggetlen szerint:

  Kedves Sertett sarmasagi,

  az egy motto es nem az en agyszulemenyem, de viszont tokeletesen raillik a mostani helyzetre. Amikor azt hallottam, hogy nem mennek el az MPP kampany rendezvenyere mert ott nem adnak ingyen sort es miccset, hat az allam “leesett”. Es amig meglehet venni az embereket ilyen modszerekkel (mert D.A. megtette), mit jelent ez, ha nem azt hogy arra szavazunk aki nekunk minnel tobb dolgot ad ingyen? Az ilyenek szerinted latjak hogy mi folyik a szinfalak mogott? Ez szerinted ertelmes gondolkodasra vall?

  De oda kellett volna masold a motto utolso reszet is, ami ezt irja: “De mikor eljo amaz, az igazsagnak Lelke, elvezerel majd titeket minden igazsagra.” En ebbe az igazsagba es a becsuletessegbe hiszek,…. talan tul idealista vagyok,… de ez van,… es ezert nem tudom elfogadni a mostani helyzetet.

  A masik dolog a torvennyel kapcsolatban, szeritem errol nagyon sokan nem tudnak, en sem tudtam egesz maig, es ezert kellett megosszam mindenkivel. De e torveny ertelmeben a dontes nem egy ember kezeben van hanem a valaszto polgarokeban.

  Az elso bejegyzesem bekes szandeku volt, nem szantam sertesnek, es a szabad velemennyilvanitas fenyeben irtam. Sajnalom ha megsertettelek, de szerintem ez az igazsag, de gondolom ismered a mondast, hogy, kinek nem inge ne vegye magara.

  “Nektek embereknek szemeitek vannak, hogy lássatok, és mégsem láttok semmit” es eszetek van hogy gondolkodjatok es megsem gondolkodtok.
  “De mikor eljo amaz, az igazsagnak Lelke, elvezerel majd titeket minden igazsagra.”

 • A Nagy Manitu szerint:

  Fiam, Sólyom Sam, azaz Sólyomszem 🙂
  Igazán nagyon büszke vagyok rád! Délelőtt még azt gondoltam, véletlen félrecsúszás a templomi jelenléted, de délutánra már egyértelmű lett számomra: főgondnoki tisztségre pályázol! A Nagy Szellem segítsen téged! Én rád szavazok majd! 🙂

  U.I. Őszintén remélem, hogy a diktafonnak a nagy csattogtatásban semmi baja nem esett, az rmdsz-es pixed se ment tönkre, és a lapot se gyűrted nagyon össze, s, ha sikerült rögzíteni a beszédet, egyszer majd én is meghallgathatom. 😀
  Uff, beszéltem 😀

 • Been Laden szerint:

  Es ez enyim,kicsi terrorista palanta a la sarmasagi szekcio UDMR,megtanulni irni?-meg hasznalni elektronikus kutyumutyu???- En nagy vezir azt hinni,hogy csak puska,lovodozni meg noszemelyeket hajkuraszni tudni enyim tanitvany!!!
  Egy baj nagy,tollem nem tanulni segget nyalni,se eggyet se tobbet,-csinalni onszorgalom! nem tudni minek jarni olyan nyalkan Balog Zoli,Dari Tomi,Dombi Attila-hat Solyom segg-nyalo palanta nyelcsapasitu!!!!
  Remelni elvezni nagyon solyom tesvir!!!

 • rmdsz szerint:

  !!!!!!!!!!!!!!!!

 • kpjtb szerint:

  Kedves tiszteletes!!!
  Mindenkinek jogaban all templomban jarni…azaz ulni
  es ha Solyom ott volt na mi van.
  Remeljuk GONDNOK lessz!!!!

 • hazafi szerint:

  Remeljuk Curator,lessz az uj ortodox templomban!!!-ha esetleg nem nyujtottok be valami visszaigenylesi okiratot azzal az igennyel,hogy a falusi reformatus templom ,valamikor,osi ortodox imadkozohehly vagy esetleg decebal osotok viragoskertje,volt!!!

 • rmdsz szerint:

  az meg elvalik,hogy hogy fogtok tancolni mikor mi futyulunk!!!

 • awe szerint:

  HAT RMDSZ ITT NEM TANCOLNI ES FUTYULNI HANEM DOLGOZNI KELL!!

 • bruhaha szerint:

  Milyen beképzelt ez a rmdsz-es nick!!
  Nehogy a rmdsz “táncoljon”, amikor a primar fütyül nekik…mert stilusa van hozzá… 😀
  Inkább arra kellene készülni!!!

 • >